Παρά τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν και το γεγονός πως ο πατήρ Αντώνιος αποφεύγει συστηματικά τις δημόσιες εμφανίσεις, η παρουσία της εικόνας της Παναγίας «Άξιον Εστί» στη Μητρόπολη Αθηνών αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για τον ιερωμένο, ώστε να βγει από το «καβούκι» του.

Ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» άφησε στην άκρη τη θλίψη του λόγω των διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος του σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση δύο νεαρών αγοριών κι έσπευσε στη Μητρόπολη προκειμένου να προσκυνήσει την αγιορείτικη εικόνα.

Την Παρασκευή

Ο ιερέας βρέθηκε στον καθεδρικό ναό γύρω στις 10.00 το βράδυ της Παρασκευής και περίμενε καρτερικά επί περίπου 4,5 ώρες, μέχρι να έρθει η σειρά του και να βρεθεί μπροστά στην ιστορική και κατά πολλούς θαυματουργή εικόνα. Όπως αναφέρουν πηγές, με δάκρυα στα μάτια προσκύνησε δύο φορές με βαθιές μετάνοιες, ενώ με σεμνότητα και διακριτικότητα άναψε μερικά κεριά.

Στο πλευρό του ήταν τουλάχιστον ένας από τους παλαιούς τροφίμους των δομών της «Κιβωτού» και μετέπειτα συνεργάτης του πατέρα Αντώνιου. Ακόμη βρέθηκε στο πλευρό του και ο φίλος του, ο πατήρ Ευάγγελος Παπανικολάου, όπως και ο πατήρ Σεραφείμ Δημητρίου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Χαμηλό προφίλ

Ο πατήρ Αντώνιος προσπαθούσε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην τραβήξει τα βλέμματα του κόσμου. Ωστόσο, δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που τον προσέγγισαν για να του μιλήσουν. Όταν επιχειρούσαν να του μιλήσουν για την πολύκροτη υπόθεση, αυτός δεν ήθελε να δώσει συνέχεια. Εκείνοι, από την πλευρά τους, του τόνιζαν πως πιστεύουν ότι είναι αθώος.

Με δάκρυα

Πάντως, ένα από τα περιστατικά που κατέγραψε το ekklisiaonline.gr αποτυπώνει μια πιο συναισθηματική σκηνή, όταν ένας προσκυνητής τον πήρε αγκαλιά και με δάκρυα στα μάτια φέρεται να του είπε: «Πατέρα Αντώνιε, είμαι καθηγητής πανεπιστημίου και σας ζητώ συγγνώμη για ό,τι τραβάτε και σας ζητώ συγγνώμη που δεν έχουμε βγει στους δρόμους να σας υπερασπιστούμε». Κατά την ίδια πηγή, κάποιοι προσκυνητές φώναζαν «αθώος, αθώος», όταν τον είδαν στη σειρά της αναμονής.

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 15 Μαΐου 2023.