Η παρέμβαση του εισαγγελέα, η οποία οδήγησε στην παύση των διαδικασιών της ταφής του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, έπεσε σαν «βόμβα» χθες. Πρόκειται για τον ιδρυτή του τηλεοπτικού σταθμού «Τηλεφώς», που στην πορεία εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε στο γνωστό σε όλους Kontra Channel.

Ο 81χρονος, ο οποίος το 2015 είχε ιδρύσει και το κόμμα οικολόγων ΕΛΛΑΔΑ, έχασε τη ζωή του κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μάλιστα, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν ενημερωθεί για το χαμό του, ενώ, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο ένα μπλεγμένο παρασκήνιο εξυφαίνεται γύρω από τον ίδιο και την περιουσιακή του κατάσταση.

Σε δομή

Ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας διέμενε σε μια δομή την οποία είχε χτίσει ο ίδιος. Πρόκειται για εγκαταστάσεις όπου ο καθένας μπορούσε να μείνει, ενδεχομένως έναντι κάποιου αντιτίμου, όπου μπορούσε να απολαύσει μια ζωή πιο κοντά στη φύση, καθώς υπήρχαν στην περιοχή βιολογικές καλλιέργειες. Ο εκλιπών, άλλωστε, είχε οικολογικές ανησυχίες για τις οποίες μιλούσε στο σταθμό «Τηλεφώς», ενώ το 2015 είχε κατέβει και στις βουλευτικές εκλογές με την ίδια «σημαία». Οι εγκαταστάσεις στις οποίες διέμενε βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού, με την ονομασία «Θεραπευτήριο της Φύσης». Ένας στενός συνεργάτης του εκλιπόντα, ο Σπύρος Λαμπίρης, προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά, καθώς ισχυρίζεται πως ο θάνατος του καλού του φίλου προέκυψε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.

«Ησυχαστήριο»

Όπως τονίζεται στη μήνυση, παρά το γεγονός πως ο Παπανικόλας ήθελε να διαμένει στο ησυχαστήριό του, υπήρξε παρέμβαση προκειμένου ο 81χρονος να μεταφερθεί από εκεί. Την ίδια μέρα όμως που πραγματοποιήθηκε η μεταφορά του σε άγνωστο σημείο, σύμφωνα με τη μήνυση, με ιδιωτικό ασθενοφόρο, ο Κ. Παπανικόλας εξέπνευσε. Αυτό ώθησε το φίλο του να προχωρήσει σε καταγγελία. Μετά την κατάθεση της μήνυσης, ο εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια νέας νεκροψίας για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της κηδείας.

Μήλον της Έριδος

Την ίδια στιγμή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, ο Στέλιος Σούρλας, αποκάλυψε πως πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ο εντολέας του ήταν σε δικαστική διαμάχη με συγγενικό του πρόσωπο και ο λόγος ήταν οι μετοχές του Kontra Channel. Ο δικηγόρος, μιλώντας στην εκπομπή «T-Live» του Alpha, αφού σημείωσε πως δεν συνδέονται τα δύο περιστατικά, έδωσε μια σφαιρική εκδοχή για το τι έχει συμβεί: «Είχε γίνει προσπάθεια -και είναι εις γνώσιν και της διοίκησης του Kontra Channel και του ΕΣΡ- από ένα συγγενικό του πρόσωπο να του πάρει τις μετοχές πριν από ενάμιση χρόνο. Όταν όμως ο Παπανικόλας αντιλήφθηκε ότι ήταν άλλο αυτό που υπέγραψε και ότι ξεγελάστηκε, προχώρησε στις νόμιμες ενέργειες και έχει υποβάλει μήνυση για απόπειρα κακουργηματικής απάτης» είπε ο δικηγόρος, ενώ ανέφερε πως ο εντολέας του είχε δηλώσει ρητώς πως επιθυμούσε να παραμείνει στο περίφημο «Θεραπευτήριο» παρά να μεταφερθεί οπουδήποτε αλλού, όποια κι αν ήταν η κατάστασή του.

«Δεν υπήρχε λόγος υγείας να μεταφερθεί σε κάποιο άλλο νοσοκομείο. Εξάλλου, ο στενός του φίλος ήταν αυτός ο οποίος τον πήγαινε στους γιατρούς. Τον πήγαινε στους γιατρούς κ.λπ. Είχε καρκίνο στο πάγκρεας, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή του. […] Θέλω να τονίσω ότι ο Παπανικόλας είχε εκφράσει τη σφοδρή του αντίδραση να φύγει από το σημείο εκείνο στο σπίτι του, ήθελε να παραμείνει εκεί, και επίσης σε βιντεάκι που είχε κάνει είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μπει σε δικαστική συμπαράσταση από κανέναν τρίτο πλην του στενού του φίλου, του κ. Λαμπίρη» κατέληξε ο δικηγόρος.

Η απάντηση της οικογένειας

Από την πλευρά τους, τα αδέλφια του εκλιπόντα έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Οι τρεις εν ζωή αδελφοί του Κωνσταντίνου Παπανικόλα, με κοινή ανακοίνωσή τους, ρίχνουν φως στο ύφος της διαμάχης όλων των εμπλεκόμενων πλευρών: «Ο εκλιπών έπασχε εδώ και χρόνια από καρκίνο, ο οποίος είχε φτάσει σε τελικό στάδιο. Έπασχε επίσης από άνοια και για τους λόγους αυτούς ζητήσαμε να τεθεί υπό δικαστική συμπαράσταση, καθώς είχε νοητική και σωματική υστέρηση να επιμεληθεί των υποθέσεών του. Δικαστικός συμπαραστάτης ορίστηκε ο ένας αδελφός του, με νόμιμες διαδικασίες φυσικά, γιατί αμφισβητήθηκε κι αυτό, με πλειόνων της μίας ιατρικών γνωματεύσεων, όπως προβλέπεται» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σύννεφο αμφιβολίας»

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για το χώρο όπου μεταφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας: «Επίσης δημιουργήθηκε ένα σύννεφο αμφιβολίας για το πού μεταφέρθηκε και πού απεβίωσε. Ο αδελφός του, που ορίστηκε δικαστικός συμπαραστάτης, τον μετέφερε από την οικία του στον Ωρωπό σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, προκειμένου να λάβει μεγαλύτερης φροντίδας και να έχει έναν αξιοπρεπή θάνατο». Οι συγγενείς του Κωνσταντίνου Παπανικόλα αναφέρονται και σε όσα έχουν ακουστεί για την περιουσία του εκλιπόντος αδελφού τους: «Η μεγαλύτερη ανακρίβεια όμως, που εγγίζει τα όρια της αστειότητας, είναι ότι ο αποθανών είχε δήθεν “αμύθητη περιουσία”. Ο Κωνσταντίνος Παπανικόλας ήταν ιδεαλιστής, οικολόγος, και όποια περιουσία είχε την είχε αναλώσει για τις αγαθοεργίες και τις φιλανθρωπίες που έκανε, αλλά και για το σκοπό της οικολογίας. Για όλα τα ανωτέρω, μάλιστα, χρεώθηκε απίστευτα ποσά, με αποτέλεσμα τη στιγμή του θανάτου του να είναι κατάχρεος, οφείλοντας ιλιγγιώδη ποσά σε τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους».

Για αποποίηση

Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο δικηγόρος Δημήτρης Χρυσάφης, τονίζεται η παραίνεση του δικηγόρου, ώστε οι κληρονόμοι να αποποιηθούν την κληρονομιά λόγω αυτών των υπέρογκων χρεών: «Η σύστασή μου, μάλιστα, προς τους εγγύτερους κληρονόμους του είναι να προβούν άμεσα σε αποποίηση κληρονομιάς, προκειμένου να μη “φορτωθούν” όλα αυτά τα χρέη. Άρα, όποια δήθεν οικονομικά κίνητρα κι άλλες τέτοιες άκρως συκοφαντικές υπόνοιες καταλείπει κάποιος γύρω από το θάνατό του καταρρίπτονται από το γεγονός αυτό και μόνο. Δεν υπάρχει κάποιο πέπλο μυστηρίου. Ο άνθρωπος, δυστυχώς, ήταν βαριά άρρωστος και απεβίωσε».

*Δημοσιεύτηκε στην On Time στις 10 Μαΐου 2023.