Μεταφέρθηκαν από το Τζιμπουτί με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας οι πρώτοι Έλληνες που έζησαν την κόλαση του εμφυλίου στο Σουδάν, ενώ σε εξέλιξη είναι η επιχείρηση επαναπατρισμού και άλλων εγκλωβισμένων.

Την ίδια στιγμή, μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο με προορισμό το Τζιμπουτί για την παραλαβή Ελλήνων που έχουν μεταφερθεί από το Σουδάν, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας.


 Πρόκειται για το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που αξιοποιείται για τη μεταφορά Ελλήνων από το Σουδάν, καθώς σήμερα το πρωί, το πρώτο C-27 προσγειώθηκε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μεταφέροντας 17 άτομα, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια, απ’ όπου μετά συνέχισαν για Αθήνα.

 Στα πρώτα λεπτά μετά την άφιξή τους περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που έζησαν στο Χαρτούμ, ευχαρίστησαν την πολεμική αεροπορία για την ασφαλή επιστροφή τους και εξέφρασαν την ελπίδα και οι υπόλοιποι Έλληνες να καταφέρουν να επιστρέψουν στην πατρίδα. “Έχω τρία παιδιά, ήταν πολύ δύσκολα, ευτυχώς μένουμε δίπλα στην γαλλική πρεσβεία και φύγαμε” τόνισε στην ΕΡΤ ένας εκ των διασωθέντων.

 “Δεχθήκαμε πυρά, κινδυνέψαμε όλοι” τόνισε μετά την άφιξή τους ο Χρήστος Δέδες, τον οποίο περίμενε η οικογένειά του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας. Ο 6χρονος γιος του και η 5χρονη κόρη του με ζωγραφιές στα χέρια ανυπομονούσαν να πάρουν στην αγκαλιά τους πάλι τον πατέρα τους.