Αναφορά για 28 απεγκλωβισμένους εκ Σουδάν Έλληνες έγινε το βράδυ της Τρίτης, με την πρώτη φάση εκκένωσης από το Χαρτούμ να είναι επιτυχής. Στην ομάδα των ανθρώπων που μεταφέρονταν από το απόγευμα της Τρίτης στην Ευρώπη, είναι και οι δύο τραυματίες, οι οποίοι είχαν κρυφτεί αφού χτύπησαν. 



«Μας μετακινούν αυτήν τη στιγμή από Τζιμπουτί για Ρώμη. Εγώ είμαι με το γκρουπ των Ιταλών. Όλα έχουν πάει καλά προς το παρόν, από χθες (σημ. την Κυριακή) που φύγαμε από το Σουδάν. Αρκετός πανικός εδώ». Ο Νίκος Λημνιός μίλησε στο Star την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης. Είναι ένας από τους 27 Έλληνες που κατάφεραν να επιβιβαστούν στα γαλλικά και τα ιταλικά αεροσκάφη και να φύγουν από το Χαρτούμ προς το Τζιμπουτί και από εκεί για Ρώμη, με τελικο προορισμό την Αθήνα.
«Η εκκένωση ήταν αρκετά δύσκολη προπάντων στα σημεία που μας σταματούσαν καθοδόν για τους ελέγχους που κάνουν. Από πλευράς rsf, πολύ δύσκολα, αλλά και από πλευράς στρατού κανονικά» προσέθεσε.

Αγωνία για τους παραμένοντες 


Γαλλία και Ιταλία ενεργοποιήθηκαν, με ειδικές πτήσεις με στρατιωτικά αεροσκάφη. Αλλά είναι πολύς ο κόσμος. Αρκετοί Έλληνες έχουν καταφέρει να φύγουν μόνοι τους. Η αγωνία τώρα κορυφώνεται για ορισμένους που έχουν μείνει πίσω.

«Είναι πολλοί. Αρκετοί από μικτούς γάμους που έχουν εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ και γίνονται προσπάθειες συνέχεια από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με άλλες χώρες» εξήγησε ο Γεράσιμος Παγουλάτος, επίτιμος πρόξενος στο Σουδάν.

Για τη χώρα, πάντως, το καθεστώς πια είναι ένας εμφύλιος που δημιουργήθηκε από δύο στρατηγούς. Εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εν μέσω εκρήξεων και πυροβολισμών, χωρίς ρεύμα και με τις προμήθειες να τελειώνουν. Περίπου 10.000 άμαχοι έχουν μετακινηθεί προς το νότιο Σουδάν για να γλιτώσουν την αιματοχυσία.



Σε αυτές τις συνθήκες, οι Γάλλοι έπρεπε να φέρουν εις πέρας την επιχείρηση «Τοξότης». Φόρτωσαν τα αεροσκάφη με στρατιωτικό εξοπλισμό και πήραν μαζί τους ειδικά σκυλιά. Όταν προσγειώθηκαν στο Χαρτούμ, έστησαν στρατιωτικές σκηνές για να ξεκινήσουν την εκκένωση.