Επιμένουν στο ζήτημα της αναβάθμισης του κατηγορητηρίου σε βαθμό κακουργήματος οι οικογένειες των θυμάτων της φονικής τραγωδίας στο Μάτι.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο οποίος εκπροσωπεί τη Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου, η οποία έχασε στη φωτιά ό,τι πολυτιμότερο είχε στη ζωή της, τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά, επανέφερε το ζήτημα κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που έθεσε στον τεχνικό σύμβουλο των οικογενειών Ανδριανό Γκουρμπάτση.

«Οι άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι. Γνώριζαν όλοι ότι με τις παραλείψεις τους έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», τόνισε ο πραγματογνώμονας, με τον κ. Καπερνάρο να επισημαίνει πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως «το δικαστήριό σας μπορεί να ενεργήσει για την κακουργηματική κατηγορία της έκθεσης».

Β. Καπερνάρος: Έχετε γεγονότα που να οδηγούν σε αυτό που υιοθετεί το Δημόσιο ότι δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια;

Μάρτυρας: Διαφωνώ με αυτό.

Β. Καπερνάρος: Πώς εξηγείτε ότι στην Κινέτα δεν είχαμε έναν τραυματισμό, ενώ στη φωτιά στο Μάτι είχαμε 104 ταυτοποιημενους νεκρούς. Γιατί τολμώ να πω και αναλαμβάνω το βάρος ότι υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί...

Μάρτυρας: Στην Κινέτα υπήρχε άμεση κινητοποίηση, ενώ εδώ υπήρξε ολιγωρία. Ολιγωρία σε επίπεδο κινητοποίησης και συντονισμού των επίγειων δυνάμεων ξεκινά από την ώρα που η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιά. Οφειλε να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις άμεσα. Εδώ βλέπουμε κινητοποίηση πολύ καθυστερημένη. Στη συνέχεια δεν πήγαν στο συμβάν οι απαιτούμενες επίγειες δυνάμεις που όφειλαν οι αρμόδιοι από το ΕΣΚΕ να κινητοποιήσουν. Aπαραδεκτο επιχειρησιακά να κινητοποιηθεί μόνο ένα εναέριο μέσο.

Β. Καπερνάρος: Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί οι άνθρωποι αυτοί αν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να είχε σωθεί ο κόσμος αν γινόταν εισήγηση και είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Καπερνάρου, ο μάρτυρας τόνισε πως το Μάτι δεν συμπεριλαμβανόταν τότε στα αυθαίρετα. «Η Πυροσβεστική σε κάθε περίπτωση οφείλει να παρέχει βοήθεια είτε είναι σε αυθαίρετα είτε όχι. Το Μάτι, πάντως, μπήκε εκ των υστέρων σε αυτόν τον χάρτη των αυθαίρετων».

Β. Καπερνάρος: Γνωρίζετε μέχρι σήμερα αν υπάρχουν έγγραφα που να αιτιολογούν ότι τα ελικόπτερα της Αστυνομίας ήταν σε αχρηστία;

Μάρτυρας: Όχι, δεν το γνωρίζω αυτό.

Η κατάθεση του πραγματογνώμονα συνεχίζεται αύριο.