Κάθε προηγούμενο τουριστικό ρεκόρ αναμένεται ότι θα υπερβεί η φετινή πασχαλινή περίοδος, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιο, η πληρότητα υπερβαίνει το 90%. Δεδομένου ότι η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά και πολλά από τα 10.400 συνολικά καταλύματα ανά την επικράτεια θα παραμείνουν κλειστά έως τον Μάιο, εντούτοις το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων εκδρομέων είναι πολύ έντονο.

Επικεντρώνεται δε στην Κέρκυρα, στα χωριά των Ιωαννίνων, στην Κρήτη, σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Πύλος, στην ευρύτερη περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, στην Αργολίδα και στο Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. Επίσης στη Βόρεια Ελλάδα, λόγω του θρησκευτικού τουρισμού από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, καταφθάνουν κατά χιλιάδες στην Πιερία, την Καβάλα και τη Θάσο. Όσον αφορά το κόστος, ο κ. Τάσιος αναφέρει πως εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης υπάρχει «μία λογική αύξηση 10%», η οποία βεβαίως είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσει κανείς τα κόστη μετακίνησης που έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20% σε σχέση με πέρυσι.

Πάντως, βασικό πρόβλημα παραμένει όπως και πέρυσι η έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό και γενικότερα στον επισιτιστικό κλάδο. Σε σύνολο 168.000 μετακλήσεων για όλους τους κλάδους οι 9.600 αφορούν εργαζομένους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Έχουμε 62.000 κενές θέσεις και προσπαθούμε σε πρώτη φάση να τις καλύψουμε με μετακλήσεις από τρίτες χώρες όπως η Σερβία, τα Σκόπια, η Γεωργία και η Μολδαβία, ενώ σε δεύτερη φάση προχωράμε σιγά σιγά και σε προσκλήσεις πολιτών από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία», υπογραμμίζει.