Παρασκευή και δεκατέσσερις. Σε ποιο βαθμό ισχύει τελικά η περίφημη ημερομηνία (14/05/2021) για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού;

Είναι το μεγάλο ερώτημα που περιστρέφεται στους ξενοδοχειακούς κύκλους από την ώρα που ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοίνωσε το φιλόδοξο πλάνο της κυβέρνησης για την επανέναρξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.  Θα μπορέσει λοιπόν κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί πρακτικά στα μέσα Μαϊου;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr η απάντηση από τους επιχειρηματίες είναι αρνητική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεαλιστικό άνοιγμα του τουρισμού. Τουλάχιστον όχι πριν από τα μέσα-τέλη Ιουνίου, λένε χαρακτηριστικά. 

Οι κρατήσεις παραμένουν μηδενικές πλην κάποιων εξαιρέσεων από περσινά vouchers. Την ίδια ώρα, ολόκληρος ο τουριστικός κλάδος στην Ελλάδα βρίσκεται σε στάση αναμονής καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις διακρατικές συμφωνίες. Συνεπώς, από ποιες χώρες θα ξεκινήσουν να έρχονται τουρίστες.

Παράλληλα, αν δεν καταγραφεί αγοραστικό ενδιαφέρον, τότε πολλές από τις ξενοδοχειακές μονάδες που ήταν εκτός λειτουργίας το 2020, δεν θα ανοίξουν ούτε για τη φετινή σεζόν.

ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι Ελληνες ξενοδόχοι δέχονται καταιγισμό ερωτημάτων από συνεργάτες και πελάτες. Κάτω από ποιους όρους θα μπορεί ο κόσμος να ταξιδέψει; Τι θα ισχύει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Ποιες διαδικασίες θα τηρούνται για τους αρνητές των εμβολίων; (εδώ ανοίγει ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα καθώς από τη μια ορισμένοι πρόεδροι ξενοδοχειακών ενώσεων ζητούν να εφαρμόζεται το υγειονομικό διαβατήριο και από την άλλη, μια άλλη μερίδα του κλάδου διαφωνεί ως προς το να τεθεί ως υποχρέωση του ταξιδιώτη). Θα παρέχονται rapid test - όπως άλλωστε έχει ζητηθεί - μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες; Τι αλλάζει στα πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων;

Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους πιέζουν σε καθημερινή βάση τους τουριστικούς φορείς ωστε να δοθούν το συντομότερο δυνατό απαντήσεις-λύσεις στα παραπάνω ζητήματα.

Την ίδια ώρα ζητούν οριζόντια ρύθμιση οφειλών (ΤΕΠΙΧ, εγγυοδοσία, επιστρεπτέα προκαταβολή, ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων για ολο τον χρονο) καθώς έχουν υποστεί ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: αν υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες, γιατί ο υπουργός τουρισμού έκανε λόγο για restart στις 14 Μαϊου 2021;


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΘΕΟΧΑΡΗ
«Η αγορά είχε ανάγκη από μια είδηση σχετικά με την Ελλάδα. Αυτό μας το είχαν ζητήσει οι μεγάλοι tour operators καθώς υπήρχε μια τεράστια αγωνία για το πότε η χώρα μας θα ανακοινώσει επανεκκίνηση. Ο στόχος ήταν να δημιουργήσουμε μια θετική εικόνα».

Διαβάστε  εδώ τη συνέχεια και τα όσα είπε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της ΠΟΞ για το πραγματικό μήνυμα που κρύβεται πίσω από τις δηλώσεις Θεοχάρη.