Στο ΚΥΣΕΑ που συνήλθε εγκρίθηκε η προμήθεια των συστημάτων ισραηλινής κατασκευής SPIKE-NLOS για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων κι έγινε ενημέρωση στον πρωθυπουργό για την εξέλιξη της πορείας και των υπόλοιπων εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ και αρκετά χρόνια, επιθυμούσαν την απόκτηση των κατευθυνόμενων πυραυλικών συστημάτων SPIKE-NLOS. Η σύμβαση υπολογίζεται περίπου στα 370.000.000 ευρώ και αναμένεται να εξοπλίσει συγκεκριμένες μονάδες του Στρατού Ξηράς αλλά και πτητικά μέσα της Αεροπορίας Στρατού.

Συγκεκριμένα, το πυραυλικό σύστημα πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE- NLOS θα τοποθετηθεί στις κανονιοφόρους κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ και τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών. Με τον τρόπο αυτόν, ενισχύεται κατακόρυφα η ισχύς πυρός των κανονιοφόρων, αλλά και των σκαφών που χρησιμοποιούν οι άντρες των Ειδικών Δυνάμεων, με τη χώρα μας να διαθέτει πλέον ένα όπλο μεγάλου βεληνεκούς, που μπορεί να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα. Επίσης, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα SPIKE-NLOS θα τοποθετηθούν και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, αυξάνοντας τις αντιαρματικές τους δυνατότητες.

Τουρκικός πονοκέφαλος

Η προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων SPIKE-NLOS είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τον τουρκικό Τύπο, λόγω της εκτεταμένης εμβέλειας των βλημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται βεληνεκές 40 χιλιόμετρων όταν εκτοξεύεται από ελικόπτερο και έως και 30 χιλιόμετρα όταν εκτοξεύεται από χερσαίες ή ναυτικές πλατφόρμες.

Στις αρχές Ιανουαρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε δηλώσει ότι είναι ένα σύνθετο οπλικό σύστημα, «το οποίο έχει εφαρμογή και σε οχήματα του Στρατού Ξηράς και σε πλοία επιφανείας και σε ελικόπτερα, και είχε τονίσει ότι έγιναν τρεις διαφορετικές συμβάσεις με διαφορετικούς όρους και τεχνικές προδιαγραφές. Το πρόβλημα λύθηκε, η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών κινήθηκε γρήγορα και τυποποιήθηκαν οι απαιτήσεις και τα συμβόλαια.

Τέλος καλό, λοιπόν, και με βάση όλα όσα ανακοινώθηκαν από το ΚΥΣΕΑ, το πρόγραμμα των SPIKE-NLOS, τα οποία προορίζονται για τη χρήση από τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, θα υλοποιηθεί με την υπογραφή συμβάσεων «στις οποίες προβλέπεται αυξημένη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας».

O SPIKE ER (χερσαία έκδοση) είναι μήκους 167 εκ., βάρους 34 κιλών και έχει δραστικό βεληνεκές το οποίο στην τελευταία έκδοση ER2 φτάνει στα 10.000 μέτρα. Η έκδοση SPIKE-NLOS (ναυτική έκδοση) είναι μεγαλύτερου μεγέθους, έχει βάρος 70 κιλών και το βεληνεκές του ανέρχεται σε 25 με 30 χιλιόμετρα.