Ένα από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα θα σημειωνόταν στην Ελλάδα και αποφεύχθηκε ύστερα από την έγκαιρη παρέμβαση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι δράστες που συνελήφθησαν κάτω από άκρα μυστικότητα, σε περίπτωση που κατάφερναν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς, καθώς ο τόπος που σχεδίαζαν να κάνουν την επίθεση είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους σε όλη την Αθήνα.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η τρομοκρατική επίθεση θα γινόταν στην «καρδιά» της Αθήνας και συγκεκριμένα στο ισραηλινό εστιατόριο Gostijo, το οποίο λειτουργούσε και ως άτυπη συναγωγή.

Εικάζεται ότι ως πιθανή ημερομηνία που θα χτύπαγαν οι Πακιστανοί τρομοκράτες ήταν από την Τετάρτη 5 Απριλίου μέχρι και την Πέμπτη 13 Απριλίου, που είναι το Εβραϊκό Πάσχα. Την εν λόγω περίοδο το εστιατόριο στου Ψυρρή αναμενόταν να συγκεντρώσει πλήθος Εβραίων που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και Ισραηλινούς τουρίστες. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η περιοχή του Ψυρρή γίνεται πόλος έλξης αρκετών Ισραηλινών, οι οποίοι σύμφωνα και με τους καταστηματάρχες της περιοχής την επισκέπτονται όλον τον χρόνο. Φαίνεται λοιπόν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου δεν ήταν τυχαία.

Σχετικά με τους δράστες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ηλικίας 27 και 29 ετών, ζούσαν στην περιοχή της Σπάρτης και της Ζακύνθου και ασχολούνταν κυρίως σε αγροτικές δουλειές και είχαν μπει παράνομα στη χώρα. Ίδιοι φαίνεται να λάμβαναν τις εντολές τους από έναν ομοεθνή τους, ο οποίος βρισκόταν στο Ιράν και φέρεται να είναι από την ίδια πόλη του Πακιστάν και τους είχε υποσχεθεί περίπου 15.000 ευρώ για τον κάθε άνθρωπο που θα σκότωναν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να έχει άμεση σχέση και με το καθεστώς του Ιράν. Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο οι δύο δράστες θα εκτελούσαν το τρομοκρατικό χτύπημα. Τα σενάρια που ακούγονται είναι είτε οι δράστες να χρησιμοποιούσαν εκρηκτικά είτε πυροβόλα όπλα είτε κάποιου είδους δηλητηριώδες αέριο. Τα δύο τελευταία σενάρια φαίνεται να είναι και τα λιγότερο πιθανά λόγω της φύσης των υλικών που θα χρειάζονταν και της γεωγραφίας της περιοχής του Ψυρρή, η οποία μπορεί να μπλοκαριστεί πολύ εύκολα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι τρομοκράτες είχαν κάνει και κατόπτευση του χώρου του εστιατορίου και μάλιστα είχαν προχωρήσει ήδη σε συνομιλίες με άλλους ομοεθνείς τους προκειμένου να τους εντάξουν στα σχέδιά τους, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Η ΕΛ.ΑΣ. μέσα στο υλικό που φέρεται να έχει στα χέρια της είναι και φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι δράστες που φαίνεται το εστιατόριο σε μία από τις φορές που είχαν έρθει στην Αθήνα.

Ακόμα υπάρχει η πληροφορία ότι οι δύο Πακιστανοί, οπότε έρχονταν στην πρωτεύουσα, φαίνεται να διέμεναν σε καταυλισμό που βρίσκεται στα Λιόσια. Η υπόθεση διαλευκάνθηκε ύστερα από συνεργασία και με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες μοιράστηκαν δεδομένα με την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική προκειμένου να φτάσουν στις συλλήψεις.

Κύκλοι της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, πάντως, ότι η έρευνα σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς διερευνάται το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και επίσης εάν υπάρχουν κι άλλοι δράστες οι οποίοι μπορεί να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.

Οι δύο συλληφθέντες χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και εις βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα), ενώ ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και εις βάρος ακόμα ενός ατόμου, το οποίο πιθανότατα είναι εκείνο που φέρεται να τους έδινε τις εντολές, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Τέλος, σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, οι ίδιοι φέρεται να μην έχουν πει λέξη στους αστυνομικούς και να μην έχουν δώσει κανένα παραπάνω στοιχείο.