Αυτοδιοίκηση εν δράσει
Αυτοδιοίκηση εν δράσει Περικλής Καπετανόπουλος Ανδρέας Παπαδόπουλος
sxoleio_xios
Ελλάδα

Άκης Τσελέντης: Καταγγελία από τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για «σχολείο-φέρετρο» στη Χίο - «Σε σεισμό θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

Οι φωτογραφίες και η γνωμάτευση πολιτικού μηχανικού

Σε μια σοβαρή καταγγελία για την κατάσταση που βρίσκεται ένα δημοτικό σχολείο στη Χίο προχώρησε o Άκης Τσελέντης, προειδοποιώντας ότι «σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη».

Στην ανάρτησή του, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρεται στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βαρβασίου στη Χίο, το οποίο έχει οκτώ τμήματα.

Στην ίδια ανάρτηση ο σεισμολόγος, κάνοντας λόγο για «σχολείο-φέρετρο», παραθέτει και το σχόλιο υπαλλήλου του Δήμου Χίου αλλά και τη μαρτυρία κηδεμόνα παιδιού, που υποστηρίζει ότι το εν λόγω σχολείο είναι έτσι τα τελευταία δύο χρόνια λόγω κακής συντήρησης.

Για προβλήματα στα επιχρίσματα κάνει λόγο σε απάντησή του ο δήμαρχος Χίου, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1936, έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020, προσθέτοντας ότι έκτοτε έχουν τοποθετηθεί κοντέινερ στην αυλή, ενώ παράλληλα προχωρούν έργα αναβάθμισης και επισκευών.

Οι φωτογραφίες από το δημοτικό σχολείο στη Χίο
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ “Ελλάδα 2023 - παιδιά ενός κατώτερου Θεού» Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα...

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

H ανάρτηση του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

Ελλάδα 2023 - παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο-φέρετρο, όπως αποκαλείται, είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου, όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.
Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητά μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια ή και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.

(**) Επειδή δεν έχω τον χρόνο να απαντώ στον κάθε άσχετο ανεύθυνο υπεύθυνο (δείτε παρακάτω) σταματώ τον διάλογο εδώ.
(**) Ελπίζω να μην το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά», όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά τον σεισμό της Αθήνας, που έγιναν πορτοκαλί και μετά πράσινα.

(**) ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΘΡΑΣΟΣ

Γιάννης Ξενάκης: «Δεν θα ήταν κακό, Αξιότιμε Κ. Καθηγητή, να διασταυρώνετε τις πληροφορίες σας. Αιδώς για το υποτιθέμενο κύρος ενός επιστήμονα, να παραπλανά και να διασπείρει ανυπόστατες πληροφορίες. Θα έχετε την εμπεριστατωμένη απάντηση και ελπίζω να έχετε το θάρρος να ανακαλέσετε!!!».

Γνωμοδότηση μηχανικού στον τοίχο μου η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΡΑΣΥΤΑΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ!

«Αυτό το σχολείο βρίσκεται στον δήμο της Χίου! Παραπλεύρως αυτού του κτιρίου υπάρχει ακόμα ένα κτίριο παλαιότερο (περί των 90 ετών), το οποίο βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση! Από την πρώτη μέρα που πήγαμε το παιδί μας να φοιτήσει, δεν σταμάτησα να προσπαθώ να εξηγήσω τα αυτονόητα (δεχόμενη μονίμως αδιαφορία και συχνά χλευασμό!). Ως κηδεμονεύουσα και πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω τεύχος πολλών σελίδων με τεχνική τεκμηρίωση όλων των προβλημάτων του κτιριακού συγκροτήματος στη διεύθυνση του σχολείου, την Τεχνική Υπηρεσία και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση! Όλοι ανεξαιρέτως με αγνόησαν και μεταβίβαζαν τις ευθύνες, ενώ δεν έλαβα καμία απάντηση! Στο άλλο κτίριο (που δεν βλέπετε στις φωτογραφίες), οι οπές στους τοίχους (φέρουσα τοιχοποιία) ήταν της τάξεως των 10-20 εκατοστών καθ' ύψος και βάθος, ενώ είχε ανασηκωθεί όλο το δάπεδο του ισογείου! Στο κτίριο που βλέπετε υπάρχει υπόγειο με λεβητοστάσιο, χωρίς καμία οδό ασφαλούς διαφυγής, στο οποίο επί 11 χρόνια κρατούνταν επί 2ωρο καθημερινά τα παιδιά που παρακολουθούν το ολοήμερο τμήμα!!! Όταν ζήτησα να απομακρυνθούν από εκεί, δέχθηκα την αγανάκτηση και φυσικά θυμό από δασκάλους και γονείς! Τελικά με ίδιες ενέργειες 5 γονιών δημιουργήσαμε χώρο στο ισόγειο αυτού του κτιρίου για να μεταφερθεί αυτή η αίθουσα από το υπόγειο! Και έπειτα από όλα αυτά επήλθε ο σεισμός της Σάμου-Χίου! Δόξα τω Θεώ! Μετά τον σεισμό και με πιέσεις μας προς την Τεχνική Υπηρεσία κρίθηκε ακατάλληλο το κτίριο (όχι αυτό της φωτογραφίας) και αναμένουμε (για χρόνια προφανώς) τις μελέτες και τη στατική ενίσχυση!!! Το κτίριο της φωτογραφίας είναι έτσι επί διετία, καθώς άρχισαν να πέφτουν οι σοβάδες (όχι λόγω σεισμού, αλλά χρόνιας μη συντήρησης)! Μετά την πρόχειρη καθαίρεση των σοβάδων (προ διετίας) η κατάσταση παραμένει αυτή, χωρίς καν μια διαδικασία τμηματικής επισκευής έως ότου να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το συνολικό κτιριακό συγκρότημα! Μετά τον σεισμό τοποθετήθηκαν στο προαύλιο αυτού του σχολείου 4 κοντέινερ! Η γενική κατάσταση του σχολείου είναι πολύ άσχημη, αλλά ουδείς μοιάζει να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο! Δεν ευθύνονται μόνο οι αρμόδιοι, αλλά και εμείς που δεν ενεργούμε ή προτιμούμε την αδιαφορία γιατί κάπου βολευτήκαμε».

Η απάντηση του δημάρχου Χίου

«Σε απάντηση των όσων ανυπόστατων δημοσιεύθηκαν από τον κ. Άκη Τσελέντη αναφορικά με την ασφάλεια της λειτουργίας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου Χίου απαντάμε τα εξής:

Μετά τη σεισμική δόνηση της 30ής Οκτωβρίου του 2020 και μέσα στο πλαίσιο του ελέγχου των κτιρίων -και κυρίως των σχολικών- από μικτά κλιμάκια μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου και στελεχών της Τεχνικής του Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, διαπιστώθηκε ότι το βόρειο τμήμα του κτιρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βαρβασίου (κατασκευής 1936) έχει υποστεί βλάβες. Άμεσα εκκενώθηκε ο χώρος και τοποθετήθηκαν προκατασκευασμένες αίθουσες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Παράλληλα, εξευρέθη χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης και επέκτασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου, προϋπολογισμού 460.000 ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Ακολούθησε η διαγωνιστική διαδικασία και σήμερα, 27 Μαρτίου 2023, υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης με την εταιρεία "Ανάπλαση Α.Ε." με συμβατική δαπάνη 220.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνεται και ο στατικός έλεγχος όλων των κτιρίων του 5ου Δημοτικού Σχολείου και όχι μόνον του τμήματος που έχει αποκλεισθεί από τη χρήση. Επιπροσθέτως, για τις αίθουσες που λειτουργούν, ο Δήμος Χίου με πιστώσεις "ΣΑΤΑ Σχολείων" έχει προκηρύξει από Νοέμβριο 2022 το έργο "Επισκευαστικές Εργασίες Σχολικών Συγκροτημάτων Α’θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χίου 2022", προϋπολογισμού 130.000 ευρώ, το οποίο αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων τα προβλήματα των επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες του κου Τσελέντη, καθώς και ζητήματα υγρομόνωσης για το 5ο Δημοτικό Σχολείο, έργο το οποίο έχει ήδη συμβασιοποιηθεί.

Τέλος, τονίζεται ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτιρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" του έργου "Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου".

Στον απόηχο τραγικών γεγονότων και ιδίως σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας, εκτός από την αδήριτη υποχρέωση όλων των φορέων για την επαγρύπνηση και την άμεση επίλυση ανοιχτών ζητημάτων, κρίνεται επιβεβλημένη και αυτονόητη και η προσοχή, η υπευθυνότητα και η συνετή διατύπωση απόψεων. Ο ανοιχτός διάλογος και η κατάθεση απόψεων ευνοούν αδιαμφισβήτητα τη δημοκρατία, ωστόσο η αμετροέπεια και διασπορά αβάσιμων πληροφοριών συσκοτίζουν την κοινή γνώμη, δυναμιτίζοντας την ατμόσφαιρα και προκαλώντας αναίτια ανησυχία και θόρυβο.

Ο Δήμος Χίου και η Δημοτική Αρχή θέτουν ως κορωνίδα των προτεραιοτήτων της την ασφάλεια των δημοτών. Αποδεδειγμένα, έμπρακτα και μετρήσιμα».

Σε απάντηση των όσων ανυπόστατων δημοσιεύθηκαν από τον κ. Άκη Τσελέντη αναφορικά με την ασφάλεια της λειτουργίας του 5ου...

Δημοσιεύτηκε από Σταμάτης Κάρμαντζης τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023