Για την τραγωδία στα Τέμπη και τις αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η Hellenic Train, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο δικηγόρος της οικογένειας Χούπα, κ. Μανώλης Βονικάκης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις της Hellenic Train για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, είπε: «Καλοδεχούμενες οι αποζημιώσεις, οι οποίες στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι γίνονται για λόγους κοινωνικής ευαισθητοποίησης, τις αποδεχόμαστε, αλλά επιφυλασσόμενοι και εμείς παντός νομίμου δικαιώματός μας να προσφύγουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα κρίνει εκείνη, όταν διαβάσει τις συμβάσεις που υπέγραψε η Hellenic train με τον ΟΣΕ την ευθύνη και το μέγεθος της ευθύνης προς αποζημίωση της Hellenic train. Δηλαδή το γεγονός ότι προκαταβάλει με αυτή την επιφύλαξη και εμείς θα τη δεχτούμε μ’ αυτή την επιφύλαξη αντίστοιχα».

«Ο λόγος που επικαλούνται είναι κοινωνική ευαισθητοποίηση και λένε ότι με αυτό δεν αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας. Το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη τους, δεν συνεπάγεται ότι δεν έχουν και ευθύνη, απλά για αυτό δεν είμαστε ούτε εμείς αρμόδιοι, ούτε οι ίδιοι να το κρίνουν. Θα το κρίνει η ελληνική Δικαιοσύνη ποιος έχει την ευθύνη και το μέγεθος της ευθύνης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν είναι λίγα τα 42.000 ευρώ για τους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους, σημείωσε: «Δεν θα παγιδευτώ και δεν πρόκειται να μας παγιδεύσουν μέσα σε αυτήν τη λογική το να κάνουμε παζάρι, να κάνουμε τέτοια συζήτηση αναφορικά με την αποζημίωση. Αυτήν τη στιγμή το τελευταίο που απασχολεί την οικογένεια που εκπροσωπώ είναι τα χρήματα. Μιλούμε για δικαίωση από την πρώτη στιγμή. Εγώ θέλω να τονίσω αυτό που διάβασα χθες στα «ΝΕΑ», όπου νομίζω αυτό είναι το ουσιώδες, να είναι η εθνική αυτή τραγωδία μια αφορμή για αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή δεν υπάρχει μόνο η δικαιοσύνη εδώ, η οποία θα αποδώσει ευθύνες, πρέπει να αναλογιστεί και ο πολιτικός κόσμος ότι ήρθε η ώρα της ωριμότητας».

Στην ερώτηση αν έχει κινηθεί δικαστικά, διεκδικώντας αποζημιώσεις, ο κ. Βονικάκης ανέφερε: «Είναι παιδαριώδες, είναι απαράδεκτο, είναι ηθικά επιλήψιμο, ήταν επιεικώς απαράδεκτο να βγουν κάποιοι συνάδελφοι και να μιλούν τώρα αυτήν τη χρονική στιγμή για αποζημιώσεις. Είναι τόσο άστοχο χρονικά, είναι τόσο εσφαλμένο να μιλούμε δεδομένου ότι η ποινική δικογραφία είναι ο οδοδείκτης για όλα τα υπόλοιπα. Θα πρέπει να αφήσουμε την δικαιοσύνη, τον ειδικό εφέτη ανακριτή, τον αξιότιμο Εισαγγελέα Λάρισα να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, να συλλέξουν το αποδεικτικό υλικό, να υπάρξει αποδεικτική τεκμηρίωση των κατηγοριών, να γίνει η απαραίτητη εργασία που προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας και μετά αυτό το υλικό θα είναι που θα χρησιμοποιήσουμε για να συνταχθούν βάσιμες, στέρεες αγωγές. Τι αγωγή μπορεί να γραφτεί αυτή τη στιγμή χωρίς κανένα στοιχείο; Θα είναι αόριστη χωρίς κανένα στοιχείο! Εδώ δεν υπάρχει ακόμα το πόρισμα τη ρυθμιστικής αρχής, δεν υπάρχουν οι πραγματογνωμοσύνες άρα δεν μπορεί να γραφτεί αγωγή αυτή τη στιγμή. Είναι παιδαριώδες».

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία για τις οικογένειες και τα θύματα του δυστυχήματος και θα ισχύσουν άμεσα, επισήμανε: «Δεν είμαι ούτε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, για να γνωρίζω να απαντήσω. Αυτήν την ερώτηση θέλω να την κάνετε στον αντίστοιχο υπουργό που εξήγγειλε τα μέτρα, για να μάθω και εγώ τι ακριβώς εννοούν και αν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα ή αν όντως έχουν σκοπό να δώσουν αυτό το βοήθημα σε αυτές τις οικογένειες γιατί μέσα στο θρήνο τους, μέσα σε αυτή τη συμφορά που τους βρήκε κάποιες είναι πραγματικά φτωχές οικογένειες. Εύχομαι να είναι βάσιμο, καλώς δεχούμενο, αλλά να δούμε ότι υλοποιείται άμεσα».