O Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2023 με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής τoυ στην Ελλάδα.

Οι δύο Υπουργοί συμμετείχαν στις διμερείς συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με θέματα σχετικώς με την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και οι εξελίξεις στην Ουκρανία.

panagiotopoulos-gallos-omologos__2_
panagiotopoulos-gallos-omologos__3_
panagiotopoulos-gallos-omologos__4_
panagiotopoulos-gallos-omologos__1_

Ποιοι συμμετείχαν στις συνομιλίες

Στις συνομιλίες συμμετείχαν επίσης ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Φραγκίσκος Λελούδας ΠΝ, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Αντώνιος Πανίδης, ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ, ο Πρέσβυς της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονέβ (Patrick Maisonnave), καθώς και πολυμελείς αντιπροσωπείες των δύο πλευρών.

Παναγιωτόπουλος: «Μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές και αξίες»

Μετά τις συνομιλίες και την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών, ακολούθησαν δηλώσεις προς τους Στρατιωτικούς Συντάκτες στην Αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα και η Γαλλία μοιράζονται «τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές και αξίες, καθώς και ένα κοινό όραμα για την ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Ανατολική Μεσόγειο». Ο υπουργός δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην υπογραφή της Διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης και της Συνεργασίας στον Τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας τον Σεπτέμβριο του 2021, την οποία χαρακτήρισε ως ορόσημο στις σχέσεις των δύο κρατών.

panagiotopoulos-gallos-omologos__6_
panagiotopoulos-gallos-omologos__7_
panagiotopoulos-gallos-omologos__8__2
panagiotopoulos-gallos-omologos__5__2

Αναφέρθηκε, ακόμα, στη συνεχή παρουσία Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην «σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής».

Εκτός από τα παραπάνω θέματα, η συζήτηση επεκτάθηκε και στην κατάσταση Ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και στους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία.

paragiotopoulos-gallos-omlogos__2_
paragiotopoulos-gallos-omlogos__3_
paragiotopoulos-gallos-omlogos__4_
paragiotopoulos-gallos-omlogos__1_

Στενότατες οι σχέσεις των δύο υπουργών

Από την δική του πλευρά ο Γάλλος ομόλογος του Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, έκανε λόγο για τις στενότατες σχέσεις που διατηρούν τόσο η Ελλάδα με την Γαλλία, όσο και οι δύο υπουργοί μεταξύ τους. Μάλιστα, απευθυνόμενος στον Έλληνα υπουργό είπε χαρακτηριστικά ότι «πραγματικά είστε ο ομόλογος με τον οποίο διατηρώ τις στενότερες σχέσεις, ένας από τους ομολόγους με τους οποίους έχω τις περισσότερες επαφές και υπάρχει μια ισχυρή αδελφική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Μοιραζόμαστε τη Μεσόγειο, μοιραζόμαστε Ιστορία, μοιραζόμαστε Πολιτισμό αλλά έχουμε και κοινά ζητήματα ασφάλειας με διακυβεύματα που δεν σταματούν να μας απασχολούν».

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης και ο Γάλλος ομόλογός του, συνοδευόμενοι από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών μετέβησαν στην 114 Πτέρυγα Μάχης. Στις εγκαταστάσεις της 332 Μοίρας Παντός Καιρού οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Λεκορνύ ενημερώθηκαν για το ιστορικό, την αποστολή, την εκπαίδευση και τις δραστηριότητες της μονάδας που αποτελεί την έδρα των “Rafale”. Στη συνέχεια ενημερώθηκαν επί ενός διθέσιου μαχητικού αεροσκάφους για τις επιχειρησιακές δυνατότητές του και συνομίλησαν με το ιπταμένους και μηχανικούς που υπηρετούν στην 114 ΠΜ.