Συνεκπαίδευση, με τη μορφή PASSEX (Passing Exercise) πραγματοποιήθηκε μεταξύ μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης του ΝΑΤΟ (Standing NATO Maritime Group Two/SNMG-2), που επιχειρεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διεξήχθη στις 19 Ιανουαρίου, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή στα νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F-452) και το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων ΤΠΚ «ΡΟΥΣΣΕΝ» (Ρ-67), ενώ από Συμμαχικής πλευράς συμμετείχαν το αμερικανικό αντιτορπιλλικό, κλάσεως “Arleigh Burke” USS “James E. Williams” (DDG-95), η ιταλική φρεγάτα FREMM ITS “Carlo Margottini” (F-592), η γαλλική φρεγάτα FREMM FS “Alsace” (D-656), καθώς και η τουρκική φρεγάτα τύπου MEKO-200T TCG “Barbaros” (F-244), και επικεφαλής σκάφος της κλάσεώς της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε η ίδια η SNMG-2, την προηγούμενη μέρα, 18 Ιανουαρίου, τα τέσσερα σκάφη της Συμμαχικής δυνάμεως πραγματοποίησαν δική τους άσκηση στην περιοχή του Μυρτώου πελάγους, χωρίς ελληνική συμμετοχή, πραγματοποιώντας μάλιστα βολές στο Πεδίο Βολής «Καράβια» του Πολεμικού Ναυτικού, αφού προηγουμένως είχαν πάρει σχετική άδεια εκτέλεσης γυμνασίων και βολών από την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της PASSEX μεταξύ των μονάδων του ΠΝ και της SNMG-2 εκτελέστηκαν αντικείμενα ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών, ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο», σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.