Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες, την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Νωρίτερα, έπειτα από διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκε o τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι στην κηδεία θα την εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Σημειώνεται πως στη διυπουργική σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Mέχρι στιγμής δεν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εκτεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα συμβεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου από νωρίς το πρωί της Δευτέρας.  

H επίσημη ανακοίνωση της οικογένειας

Η εξόδιος ακολουθία του βασιλέως Κωνσταντίνου θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Θα ακολουθήσει η ταφή στο κοιμητήριο Τατοΐου.

Ο χρόνος της ακολουθίας, της ταφής, καθώς και η παραμονή της σορού στην εκκλησία θα προσδιοριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προσωπικό Γραφείο Βασιλέως Κωνσταντίνου,

Πρώην Βασιλέως των Ελλήνων

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ταφή και την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκαν τα εξής: - Ο τέως βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης, - Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι, - Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία, - Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επήσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία. Το βασικό επιχείρημα που βάρυνε στην απόφαση για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν, κατά πληροφορίες, ότι το Πολίτευμα άλλαξε μετά το δημοψήφισμα του 1974 και ότι ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ δεν διαθέτει ελληνική υπηκοότητα, πέρα από το δανέζικο διαβατήριο χρονολογίας του 1983 που εκδόθηκε στη χώρα καταγωγής της συζύγου του.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της κηδείας του πατέρα τους. Οι γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί για το θέμα της κηδείας.