Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών κι έπειτα θα ακολουθήσει η ταφή του στο Τατόι, κοντά στους προγόνους του.

Υπενθυμίζεται πως τελικά ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατόπιν απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης έπειτα από διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ταφεί ως ιδιώτης. Παράλληλα θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επισήμους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα παρευρεθούν στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία.

Στον αέρα το λαϊκό προσκύνημα

Η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, που βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει ζητήσει να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη, προκειμένου να τον αποχαιρετήσουν όσοι πολίτες το επιθυμούν.

Κύκλοι από το περιβάλλον της οικογένειας, μιλώντας στον ιστότοπο in.gr, ανέφεραν ότι η επιθυμία τους είναι να φτάσει νωρίς το πρωί στη Μητρόπολη η σορός του τέως βασιλιά και να υπάρχει ένα διάστημα 3-4 ωρών μέχρι την κηδεία του, που αναμένεται να γίνει στις 12 το μεσημέρι.

Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς θα πρέπει να αποφασιστούν τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύσουν για την προστασία των ξένων ηγετών που θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα για την κηδεία.

Η Λίνα Μενδώνη εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα να λάβουν μέρος και μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τα μέτρα ασφαλείας

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες για τα μέτρα ασφαλείας και το επιχειρησιακό σχέδιο για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα φτάσουν στη χώρα μας από το εξωτερικό.

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Τα παιδιά του Κωνσταντίνου και η αδελφή του, Σοφία της Ισπανίας, βρίσκονται εδώ και ημέρες στην Αθήνα από τη στιγμή που επιδεινώθηκε η υγεία του. Στην Ελλάδα αναμένονται όλα τα εγγόνια του, τα πέντε παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ και τα τέσσερα της Αλεξίας.

Παράλληλα έχουν ήδη ενημερωθεί οι συγγενείς και τα μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, με τα οποία συνδέονται, προκειμένου να προετοιμάσουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα.

Στην Αθήνα για να παραστούν στην κηδεία αναμένονται εκπρόσωποι των βασιλικών οίκων της Ισπανίας, της Δανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και του Λουξεμβούργου, χωρίς να αποκλείεται να παραστούν και εκπρόσωποι και άλλων ευρωπαϊκών βασιλικών οικογενειών.

Όπως μετέδωσαν ισπανικά ΜΜΕ, η βασιλική οικογένεια της χώρας θα βρεθεί σύσσωμη στην Αθήνα. Η βασιλομήτωρ Σοφία βρίσκεται ήδη εδώ, οι κόρες της, πριγκίπισσα Έλενα και πριγκίπισσα Κρίστινα, θα έρθουν σήμερα, Παρασκευή, ενώ στην κηδεία θα παραστούν και ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας με τη βασίλισσα Λετίθια.

Παρών αναμένεται να είναι και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στο Άμπου Ντάμπι.
Στην Αθήνα για να παραστεί στην κηδεία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έρθει ο μέγας δούκας του Λουξεμβούργου Χένρι.

Επίσης, στη χώρα μας θα μεταβούν μέλη της δανέζικης βασιλικής οικογένειας, με την οποία υπάρχουν στενοί δεσμοί συγγένειας. Πιο συγκεκριμένα, αναμένονται η βασίλισσα της Δανίας Μαργκρέτε, αδελφή της Άννας-Μαρίας, και η αδελφή τους πριγκίπισσα Ματθίλδη. Θα παραστεί επίσης και ο διάδοχος πρίγκιπας Φρέντερικ.

Ερωτηματικό η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Σε ό,τι αφορά τη βρετανική βασιλική οικογένεια, έχει ήδη ενημερώσει ότι θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία. Άγνωστο παραμένει ποιο από τα μέλη της οικογένειας του Καρόλου θα παραστεί.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος, καθώς βάσει βρετανικού βασιλικού πρωτοκόλλου κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Ενδεχομένως στην Αθήνα βρεθεί ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, του οποίου νονός ήταν ο Κωνσταντίνος και ο οποίος έχει βαφτίσει το μεγαλύτερο από τα παιδιά του Παύλου και της Μαρί Σαντάλ. Διαφορετικά, στην Αθήνα πιθανολογείται ότι θα έρθει η πριγκίπισσα Άννα.