Σε εγρήγορση παραµένουν οι σεισµολόγοι µετά τον «χορό» των Ρίχτερ που ξεκίνησε στην Εύβοια την Τετάρτη (28/12) µε τον σεισµό των 4,9 βαθµών της κλίµακας Ρίχτερ. Η δόνηση σηµειώθηκε στις 2.30 το µεσηµέρι σε απόσταση 5 χιλιοµέτρων ανατολικά - νοτιοανατολικά των Ψαχνών Ευβοίας, ενώ το εστιακό βάθος εκτιµάται στα 13,2 χιλιόµετρα.

Μάλιστα, προκάλεσε µεγάλη ανησυχία σε κατοίκους και ειδικούς, αφού αποφασίστηκε, έπειτα από επικοινωνία του πρόεδρου του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητή Ευθύµιου Λέκκα, µε τον υπουργό Κλιµατικής Κρίσης, Χρ. Στυλιανίδη, η σύγκληση της Επιτροπής Εκτίµησης Σεισµικού Κινδύνου.

Το ίδιο κιόλας απόγευµα, οι ειδικοί που απαρτίζουν την επιτροπή, έπειτα από συνεδρίαση, κατέληξαν στην εκτίµηση ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». ∆εν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριµένο ρήγµα (που βρίσκεται κοντά στα Ψαχνά) έχει δώσει σεισµό τέτοιου µεγέθους.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιµος Χουλιάρας, µιλώντας στα «Π», ανέφερε: «Το συγκεκριµένο ρήγµα δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν έναν µεγάλο και καταστροφικό σεισµό που να έχει δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα. Αυτήν τη στιγµή έχουµε δύο σεισµικές πήγες που τρέχουν στην Εύβοια, µε µικρές διαστάσεις, εάν υπολογιστεί και η πηγή στα Στύρα. Χρειάζεται υποµονή µερικών ηµερών προκειµένου να µπορέσουµε να καταγράψουµε τη µετασεισµική ακολουθία και να πούµε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισµό. Η ανησυχία που έχει δηµιουργηθεί είναι επειδή η περιοχή βρίσκεται κοντά στην Αθήνα και εκεί υπάρχουν εκατοµµύρια άνθρωποι».

Οι φόβοι για το ρήγμα της Αταλάντης 

Από την πρώτη στιγµή που σηµειώθηκε η σεισµική δόνηση, πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν για την ενεργοποίηση ρηγµάτων που βρίσκονται σε µικρή απόσταση. Εύλογα οι πολίτες που κατοικούν στην περιοχή της Αττικής και της Αταλάντης άρχισαν να ανησυχούν µήπως αυτός ο σεισµός επηρεάσει και τα ρήγµατα που βρίσκονται κοντά τους. Ειδικότερα για το µεγάλο ρήγµα της Αταλάντης, το οποίο βρίσκεται και πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισµού, η ανησυχία κορυφώθηκε.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Το συγκεκριµένο ρήγµα δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν έναν µεγάλο και καταστροφικό σεισµό, που να έχει δηµιουργήσει σοβαρά προβλήµατα
Σχετικά µε αυτό το ζήτηµα ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι το µέγεθος 4,9 δεν είναι τόσο πιθανό να προκαλέσει το φαινόµενο «ντόµινο» και να επηρεαστούν τα ρήγµατα τα οποία βρίσκονται στις γειτονικές περιοχές. «Ο σεισµός που σηµειώθηκε την Τετάρτη (28/12) είναι πάρα πολύ µικρός για να δηµιουργήσει το λεγόµενο φαινόµενο “ντόµινο”. Το συγκεκριµένο φαινόµενο το δηµιουργούν κυρίως σεισµοί 6 και 7 Ρίχτερ. Τέτοιοι σεισµοί σαν και αυτόν (5 Ρίχτερ) γίνονται σχεδόν κάθε µήνα στη χώρα µας και δεν δηµιουργούν προβλήµατα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο σεισµολόγος.

Οδηγίες προς τους κατοίκους της Εύβοιας

Στη συνέχεια, ο έµπειρος κ. Χουλιάρας αναφέρθηκε στους κατοίκους της Εύβοιας, συνιστώντας τους ψυχραιµία και να ακολουθήσουν τις οδηγίες σεισµικής ασφάλειας.

«Ψυχραιµία και πάλι ψυχραιµία. Πρέπει να ξέρουν όλοι οι πολίτες ότι ζούµε σε µια σεισµογενή χώρα και τέτοιοι σεισµοί συµβαίνουν πολλές φορές κάθε χρόνο. Θα πρέπει επίσης να τηρούµε µέσα στο σπίτι µας τις οδηγίες και τους κανόνες σεισµικής ασφάλειας. Πρέπει να στερεώνουµε πολύ καλά πράγµατα όπως πολυελαίους, βιβλιοθήκες και όλα τα αντικείµενα που βρίσκονται σε ψηλά ράφια», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Επίσης, τα σπίτια τα οποία κατοικούµε θα πρέπει να είναι πολύ καλά δοµηµένα, δίχως αυθαιρεσίες. Τα σπίτια που κατασκευάζουµε νοµίζουµε ότι θα είναι αιώνια, αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Καλό θα ήταν κατά καιρούς να πραγµατοποιούµε ελέγχους σε αυτά, καθώς όλα τα υλικά έχουν ηµεροµηνία λήξης». Καταλήγοντας, ο κ. Χουλιάρας ανέφερε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι τα παλιά κτίρια, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και σε µερικά από αυτά στεγάζονται σχολεία και νοσοκοµεία. Οπως σηµειώνει, τα συγκεκριµένα κτίρια, κατά το πέρασµα των χρόνων, έχουν καταπονηθεί από σεισµούς και πλέον έχουν γίνει πιο ευάλωτα σε περίπτωση ενός νέου ισχυρού σεισµού.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά την Παρασκευή 30/12