Σε «πιάτσα» ναρκωτικών έχει μετατραπεί ο πεζόδρομος της Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’, ανάμεσα στα Προπύλαια και την Ακαδημία Αθηνών.

Εδώ και αρκετό καιρό χρήστες ναρκωτικών έχουν βρει καταφύγιο στα παγκάκια του πεζόδρομου και κάνουν ανεξέλεγκτα χρήση ουσιών μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Στο σημείο κάποιες φορές μέσα στην ημέρα κάνουν την εμφάνισή τους και οι έμποροι, οι οποίοι προμηθεύουν τους τοξικομανείς με τη δόση τους. Από το πρωί μέχρι και το βράδυ στον πεζόδρομο πηγαίνουν αμέτρητοι χρήστες, προκειμένου να προμηθευτούν τις ουσίες του θανάτου. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται μονάχα λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο», τις στάσεις των λεωφορείων επί της οδού Ακαδημίας και τη Νομική Σχολή Αθηνών. Το «εμπόρευμα» διαφέρει ανάλογα με το τι ζητά ο καθένας.

Εργαζόμενοι, φοιτητές και περαστικοί μαζί με μικρά παιδιά που κατεβαίνουν στο κέντρο αντικρίζουν αυτές τις αποκαρδιωτικές εικόνες, ενώ περπατούν ανάμεσα σε σύριγγες που έχουν χρησιμοποιήσει πρόσφατα οι ουσιοεξαρτημένοι. Επίσης, η συγκεκριμένη «πιάτσα», πέρα από την επικινδυνότητά της λόγω των ναρκωτικών, δημιουργεί κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς οι τοξικομανείς χρησιμοποιούν τα παρτέρια με τα φυτά και τα δέντρα ως δημόσιες τουαλέτες.

Ακόμα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι συχνά μπορεί κάποιος να τους πετύχει την ώρα που προετοιμάζουν τις ναρκωτικές ουσίες. Τις ζεσταίνουν κάτω από κεριά ρεσό προκειμένου να τις λιώσουν και να τις τοποθετήσουν μέσα στις σύριγγες. Στη συνέχεια «σουτάρουν», όπως λένε και οι ίδιοι στην αργκό που χρησιμοποιούν. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που προτιμούν το «σίσα», το οποίο τοποθετούν σε αυτοσχέδιες πίπες και το καπνίζουν, 

Τα «Π» βρέθηκαν στον συγκεκριμένο πεζόδρομο και κατέγραψαν με τον φωτογραφικό φακό τους εικόνες που δεν αρμόζουν σε ένα από τα πιο κεντρικά και συνάμα ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας. «Η κατάσταση είναι τραγική. Φοβόμαστε να περάσουμε από εκεί και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε στη σχολή μέσω της οδού Σίνα. Κάνουν χρήση μέρα μεσημέρι και τους βλέπουν μικρά παιδιά που είναι μαζί με τους γονείς τους, που κατεβαίνουν τον πεζόδρομο για να πάρουν το μετρό», ανέφεραν φοιτητές στα «Π» και προσέθεσαν ότι το φαινόμενο αυτό υπάρχει τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν τη σχολή τους.




Infographics: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Σύμφωνα με καταστηματάρχες της περιοχής, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που στην Πατριάρχου Γρηγορίου Ε’ διεξάγεται αυτό το «παζάρι θανάτου», καθώς πριν από έξι χρόνια η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια, αλλά έπειτα από αποτελεσματική επέμβαση της Αστυνομίας η «πιάτσα» έσπασε. Σύμφωνα με αρμόδιους από τον Δήμο Αθηναίων που μίλησαν στα «Π», μετά το σπάσιμο της μεγάλης «πιάτσας» στην ΑΣΟΕΕ και στο Πεδίον του Αρεως, όλοι αυτοί οι χρήστες μετακινήθηκαν σε άλλα σημεία μέσα στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να βρουν τη δόση τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλές μικρές «πιάτσες», οι οποίες είναι διάσπαρτες μέσα στην πόλη.

Οι πρωτοβουλίες

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν επίσης: «Το σπάσιμο μιας “πιάτσας” δεν είναι δημοτική αρμοδιότητα, αλλά μόνο της Αστυνομίας, καθώς χρειάζονται κατασταλτικού τύπου μέτρα. Αυτό που έχει καταφέρει να κάνει ο δήμος μέχρι στιγμής είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ουσιοεξαρτημένους να μείνουν μακριά από τα μέρη θανάτου και να μπορέσουν μερικοί από αυτούς να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης. Αυτή η προσπάθεια αποτελείται κυρίως από τις εξής πρωτοβουλίες:

  • Λειτουργία ξενώνα (70 ατόμων) για άστεγους χρήστες σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΘΕΑ
  • Λειτουργία χώρου εποπτευόμενης χρήσης σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το υπουργείο Υγείας
  • Ολοκλήρωση του σχεδιασμού για να υπάρξουν κινητές μονάδες του δήμου, οι οποίες θα επισκέπτονται τις «πιάτσες» ναρκωτικών (όπου αυτές υπάρχουν), για να λειτουργούν ως χώροι εποπτευόμενης χρήσης και οι ουσιοεξαρτημένοι να μπορούν να βρίσκουν καθαρά σύνεργα, για να κάνουν ασφαλή χρήση«.
Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 23/12