Αναστάτωση στους κατοίκους της Εύβοιας προκάλεσε ο νέος σεισμός που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο κοντά στα Νέα Στύρα. 

Σημειώνεται πως η περιοχή έχει δώσει αρκετούς σεισμούς τον τελευταίο καιρό, ωστόσο οι σεισμολόγοι φαίνονται καθησυχαστικοί.

Παρ' όλα αυτά, δεν γνωρίζουμε πολλά για την περιοχή αυτή, όπως είχε αναφέρει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος τότε. Πρόκειται για την περιοχή με το άγνωστο ρήγμα στη Νότια Εύβοια, όπου σημειώθηκαν οι δύο μεγάλοι σεισμοί στις 29 Νοεμβρίου.

Τι αναφέρει ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας

Μιλώντας στην ΕΡΤ για τον σημερινό σεισμό στην Εύβοια, ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας αναφέρει πως «μπαίνουμε σε περίοδο κανονικότητας στην περιοχή» και ότι είναι «θετικό να έχουμε τέτοια μεγέθη».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λέκκας σημείωσε:

«Ο σεισμός είχε ένα μέγεθος της τάξεως των 4,3 βαθμών. Εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή στην οποία είχαμε την εκδήλωση του σεισμού των 5,1 βαθμών στις 29 Νοεμβρίου. Θεωρείται τουλάχιστον, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, ένα γεγονός που εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και έχουμε να κάνουμε με ακόμη περισσότερο απομείωση της ενέργειας που υπάρχει στο υπέδαφος, με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε μία περίοδο κανονικότητας. (…) Είναι πολύ πιθανό να δούμε και άλλους σεισμούς στα ίδια μεγέθη και θα έλεγα ότι είναι και θετικό να έχουμε, γιατί θα εκτονωθεί πολύ γρήγορα η δύναμη».

Γ. Παπαδόπουλος: «Ομαλά εξελισσόμενη η μετασεισμική ακολουθία»

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για «ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία» και ότι «ο σημερινός σεισμός δεν ανατρέπει αυτήν την εκτίμηση».

Συγκεκριμένα, είπε: «Σεισμός μεγέθους Μ=4,3 στις 17.29 με επίκεντρο τα Νέα Στύρα της Ν. Εύβοιας, αισθητός και στην Αττική. Μετασεισμός του ισχυρότερου Μ=5,0 που έγινε το βράδυ 29.11.2022. Είχα εκτιμήσει προ ημερών ότι μετασεισμοί άνω του Μ=4 δεν αποκλείονται. Ωστόσο, βρισκομαστε σε ομαλά εξελισσόμενη μετασεισμική ακολουθία και ο σημερινός δεν ανατρέπει αυτή την εκτίμηση».

Σεισμός μεγέθους Μ=4,3 στις 17.29 με επίκεντρο τα Νέα Στύρα της Ν. Εύβοιας, αισθητός και στην Αττική. Μετασεισμός του...

Δημοσιεύτηκε από Gerasimos Papadopoulos 
την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022


Άκης Τσελέντης: «Καλώς έγινε»

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέφερε πως «παρά το μικρό του μέγεθος, έγινε αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης» και πως ήταν «αναμενόμενος» και «καλώς έγινε».

«EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 14/12/2022 17:28, AΣΘENH, M=4.3, EΠIK.: 57 XΛM. ABA AΘHNAΣ, 8 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ: ΓI-EAA

Παρά το μικρό του μέγεθος και τη μεγάλη απόσταση, έγινε πολύ αισθητός στην Αθήνα λόγω κατευθυντικότητας της διάρρηξης, εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία του πρόσφατου σεισμού. Αναμενόμενος και καλώς έγινε.

Ο χρόνος στην αυτόματη λύση στον χάρτη είναι χρόνος Γκρίνουιτς.

Εννοείται δεν αξίζει τον κόπο για αυτόν τον μικρό σεισμό να κάνω δηλώσεις στα ΜΜΕ (παρά τα πολλά αιτήματα που δέχομαι) για το 1 λεπτό δημοσιότητας. Δυστυχώς διάγουμε περίοδο «μαϊντανοποίησης» της Σεισμολογίας με τον σχολιασμό μικρών σεισμών με ύφος χιλίων καρδιναλίων… Θα το δείτε οσονούπω…

EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 14/12/2022 17:28, AΣΘENH,M=4.3,EΠIK:57 XΛM. ABA AΘHNAΣ, 8 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ: ΓI-EAA Παρά το...

Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022