serres_11xronos
Ελλάδα

Σέρρες: Τα ερωτήματα για την έκρηξη που οδήγησε στο θάνατο του 11χρονου - «Η μητέρα του θα τρελαθεί, πάει»

Μείζονες προβληματισμοί για τη βαλβίδα του λέβητα, την απόσταση που είχε ο μαθητής και το χρόνο που χρειάστηκε μέχρι να εκσφενδονιστεί η πόρτα

Στην εκπομπή «Live News» του MEGA έγινε η προσπάθεια να απαντηθούν τα ερωτήματα για την αποτρόπαιη τραγωδία που οδήγησε στο θάνατο του 11χρονου μαθητή στις Σέρρες

«Κάντε χώρο εκεί ψηλά, έρχεται να παίξει ο Βασίλης» γράφει σε χαρτί ο μικρός Μάνος για τον φίλο του που έχασε τη ζωή του με τον πιο φρικτό τρόπο στο προαύλιο του σχολείου τους.

– Είχε πάει εκεί η μπάλα. Και πήγε αυτός εκεί και ήρθε η πόρτα. Ακούστηκε «μπαμ».
– Πήγε κοντά ή η πόρτα έφυγε πολύ μακριά;
Η πόρτα έφυγε πολύ μακριά.

Η βαριά σιδερένια πόρτα εκσφενδονίστηκε σε απόσταση 40 μέτρων και σκότωσε το μαθητή της 6ης δημοτικού. Ήταν λίγο μετά τις 14:00 και στο προαύλιο βρίσκονταν μόνο μαθητές του ολοήμερου.

«Πρόλαβε η αδελφή μου τυχαία να πάρει 5 λεπτά πριν γιατί έπρεπε να το πάει στο φροντιστήριο. Συνήθως μένει ολοήμερο μέχρι πολύ αργά», λέει μητέρα μαθητή.

«Για όνομα του Θεού, είναι νεκρός;»


Ο 11χρονος Βασίλης μαζί με το μικρό αδελφάκι του ανυπομονούσαν για τα φετινά Χριστούγεννα. Το πρωί της Δευτέρας, οι γονείς του τον άφησαν στο σχολείο και δεν τον ξαναπήραν ποτέ.

«Είναι νεκρός; Ρε παιδιά, για όνομα του Θεού, πώς έγινε αυτό;»

Μαθητές και δάσκαλοι έζησαν στιγμές φρίκης, καθώς συνειδητοποιούσαν πως μια τραγωδία συντελέστηκε στο σχολείο τους. Ο Βασίλης, ένα αγόρι της έκτης δημοτικού, κείτεται νεκρό και πολλά τραυματίζονται. Επικρατεί το απόλυτο πανδαιμόνιο.

«Ακούστηκε μέχρι 4 οικοδομικά τετράγωνα. Όλα είχανε βγει έξω από τις αίθουσες και είχανε βγει στο προαύλιο του σχολείου, έτοιμα να τα παραλάβουν οι γονείς. Ακούσανε έναν εκκωφαντικό θόρυβο, ένα πράγμα σαν σεισμό και σοκαρίστηκαν απλά, βγήκαν κατευθείαν έξω στο προαύλιο και τους πήραμε, εντός μισής ώρας αφότου έγινε η έκρηξη και σε μισή ώρα είχανε φύγει όλα τα παιδιά», λέει πατέρας μαθητή.

Πίσω έμειναν δύο γονείς, που πληροφορήθηκαν πως ο 11χρονος γιος τους δεν ζει πια. Συγγενείς μιλούν αποκλειστικά στο «LIVE NEWS»«.

«Ζαλιστήκαμε, όχι μόνο μας κόπηκαν τα πόδια, η μάνα μου κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό όταν της το είπα».

«Είναι ένα δράμα, μεγαλύτερο δράμα δεν μπορεί να συμβεί Παναγία μου, ένα γερό, όμορφο παιδάκι. Η μάνα του θα τρελαθεί, πάει», λέει η θεία του παιδιού.

Σε καλή κατάσταση οι 2 τραυματίες


Άλλα δύο παιδιά 6 και 10 ετών τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Δεν κινδύνευσε η ζωή τους, χρειάστηκε ωστόσο ο 6χρονος να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

«Το ένα παιδάκι είναι πολύ καλά βγήκε από το νοσοκομείο των Σερρών και το άλλο για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για να δούμε, επειδή το τραύμα ήταν στο κεφάλι για να κάνουν περαιτέρω εξετάσεις, δεν είναι κάτι ανησυχητικό», λέει μητέρα μαθητή.

Οι ευθύνες


Στο σχολείο βρισκόταν σε εξέλιξη έργο ενεργειακής αναβάθμισης στον λέβητα. Πριν από τη φονική έκρηξη, τεχνικό συνεργείο είχε βρεθεί στο λεβητοστάσιο για εργασίες. Ο διευθυντής του σχολείου μίλησε στο Newsit. «Ακούω ότι ο διευθυντής είναι άφαντος. Είμαι στο σχολείο μου μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων. Δεν είμαι σε κατάσταση να μιλήσω».

Σε ακόμα μία τραγωδία οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι ανάμεσα σε δήμο, διεύθυνση σχολείου και εργολάβου.

Ο διευθυντής του σχολείου επισημαίνει: «Πραγματικά με θίγει, δεν τους έδωσα εγώ πρόσβαση. Δε δίνει το σχολείο πρόσβαση. Ήρθαν για να κάνουν μια συγκεκριμένη εργασία όπως έρχεται συντηρητής του καλοριφέρ. Έπρεπε να έρθουν Σάββατο, δεν ήρθαν Σάββατο. Ως συνήθως, όπως μας έχουν συνηθίσει, έρχονται την ώρα που θέλουν αυτοί. Παρ' ότι το σχολείο είναι κρύο, πρέπει να θερμανθεί. Πρέπει να κάνουν μια εργασία για να ζεσταθούν τα παιδιά. Έπρεπε να μπουν για να διορθώσουν, να κάνουν τη μεταβολή του λέβητα από το πετρέλαιο στη γεωθερμία. Κι εκεί έγινε αυτό που έγινε.

»Τη γεωθερμία δεν την επιλέξαμε εμείς στο σχολείο. Μας επιβλήθηκε σαν σχολείο. Μια χαρά ήταν η θέρμανση του σχολείου με το καλοριφέρ. Μια χαρά και ζεσταινόμασταν κιόλας. Δεν γινόταν να μην μπουν μέσα.

»Και ήρθαν από τον δήμο αυτοί οι άνθρωποι. Δεν κατέβηκαν από τον ουρανό. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας δεν είναι του διευθυντή της σχολικής μονάδας. Είναι της εκάστοτε εταιρείας που αναλαμβάνει το έργο. Δεν είμαι άφαντος, δεν είμαι απών».

Η μητέρα και ο πατέρας του 11χρονου παιδιού, γνωστός καρδιολόγος στην πόλη των Σερρών, ζητούν δικαίωση για το αγγελούδι τους που έφυγε με τον πιο φρικαλέο τρόπο από τη ζωή.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως η έρευνα της υπόθεσης θα φτάσει μέχρι τέλους και πως οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Αναπάντητα ερωτήματα


Το «Live News» επικοινώνησε με τον έμπειρο πραγματογνώμονα Γιώργο Περιβολιώτη για να δώσει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα για το πώς προκλήθηκε η φονική έκρηξη.

«Η έκρηξη χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γίνει, δεν γίνεται αμέσως».

Ο Γιώργος Περιβολιώτης είναι σαφής και εξηγεί πως σε όλους τους λέβητες υπάρχει βαλβίδα ασφαλείας. Το ερώτημα όμως είναι αν είχε τοποθετηθεί σωστά. 

«Υπήρχε βαλβίδα ασφαλείας, ήταν η κατάλληλη βαλβίδα ασφαλείας; Είχε μπει στο σωστό σημείο; Αν κάτι από αυτά δεν είναι σωστό μπορεί να οδηγήσει στην έκρηξη. Πρέπει να διερευνηθεί αν ήταν κλειστές οι βάνες, τότε η έκρηξη μπορεί να έγινε από την πίεση».

Η κηδεία του 11χρονου παιδιού επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Τρίτη.