serres_sxoleio_ekrixi
Ελλάδα

Τραγωδία στις Σέρρες: Στις εργασίες στον λέβητα του σχολείου κρύβεται το μυστικό - Οι ευθύνες, τα λάθη και η παρέμβαση εισαγγελέα

Η πόρτα που σκότωσε το παιδί εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την τραγωδία που σημειώθηκε σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός 11χρονου μαθητή αλλά και τον τραυματισμό δύο ακόμα, ύστερα από έκρηξη στο λεβητοστάσιο κατά την ώρα διαλείμματος.

Από την έκρηξη εκσφενδονίστηκαν 30 μέτρα μακριά κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα, που έπεσαν πάνω στα παιδιά.

Αναζητούνται ευθύνες

Άφθονα τα ερωτήματα γύρω από τα αίτια της τραγωδίας. Ήδη για την υπόθεση υπήρξε παρέμβαση του εισαγγελέα Σερρών, ο οποίος ζητεί την άμεση διερεύνηση ευθυνών για τη φονική έκρηξη.
Σημειώνεται πως στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου.
Το έργο, που είχε ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο με ευθύνη εργολάβου και επιβλέποντα τον Δήμο Σερρών, ήταν η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο παλιός καυστήρας με το πετρέλαιο ήταν αυτός που εξερράγη, έπειτα από εργασίες για τη μετατροπή του συστήματος θέρμανσης σε γεωθερμία.
Ο διευθυντής του σχολείου επισήμανε ότι διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, ενώ ο δήμαρχος Σερρών με δηλώσεις του υποστήριξε ότι ο δήμος δεν έδωσε ποτέ άδεια ώστε να γίνουν εργασίες την ώρα που λειτουργούσε το σχολείο.
Οι ευθύνες για την τραγωδία γίνονται για ακόμα μία φορά «μπαλάκι».

Ο λέβητας που κόστισε τη ζωή στον 11χρονο

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα συνεργεία που έκαναν τις εργασίες στον λέβητα είχαν αποχωρήσει όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο λεβητοστάσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόρτα που σκότωσε το παιδί εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων, ενώ εκείνο βρισκόταν στην αυλή, σε ώρα διαλείμματος.
Ο άτυχος μαθητής μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών χωρίς τις αισθήσεις του, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Δύο άλλοι μαθητές, ηλικίας 6 και 10 ετών, τραυματίστηκαν: Ο πρώτος νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης για προληπτικούς λόγους και ο δεύτερος, αφού δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και υποβλήθηκε σε εξετάσεις στο νοσοκομείο των Σερρών, επέστρεψε στο σπίτι του.
Τη στιγμή που συνέβη το τραγικό περιστατικό ο άτυχος μαθητής και οι δύο συμμαθητές του, μαζί με άλλους μαθητές του σχολείου, βρίσκονταν στην αυλή, καθώς παρακολουθούσαν το ολοήμερο σχολείο. Με την έκρηξη του λεβητοστασίου, που ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, η πόρτα εκτινάχθηκε πολλά μέτρα μακριά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει θανάσιμα τον έναν και ελαφρά τους άλλους δυο. Άγνωστη παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του σχολείου, Νικόλαου Τσιότσιου, στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.
«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου», υπογραμμίζει ο κ. Τσιότσιος μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό, το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ, απ’ ό,τι γνωρίζω».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του, χωρίς να υπάρξει καμία ανταπόκριση. Επισημαίνει ακόμα ότι, ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, τελικά ολοκληρώθηκε σε δυόμισι και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες, αλλά -όπως σημειώνει- «η λέξη "λειτουργεί" εντός εισαγωγικών, γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμη σε λειτουργία».
Για το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο.
«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τούς εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δεν βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από τον δήμο. Έρχονταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε τον λέβητα πετρελαίου, καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».
Ο διευθυντής υποστηρίζει πως ενημερώθηκε για την έκρηξη του λεβητοστασίου από συνάδελφο εκπαιδευτικό που ήταν στο σχολείο την ώρα που ο ίδιος είχε αποχωρήσει από τη σχολική μονάδα και βρισκόταν στο σπίτι του.
«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη», υποστηρίζει ο διευθυντής και καταλήγει: «Εγώ διαφωνούσα εξαρχής για το έργο αυτό και είχα στείλει τα έγγραφα να μη γίνονται οι εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου. Δυστυχώς δεν είχα καμία στήριξη, από κανέναν φορέα».
Συγκλονισμένος και συντετριμμένος εμφανίσθηκε ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, από τον θάνατο του μικρού μαθητή της έκτης τάξης.
Σε δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από τον χώρο του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών, ο δήμαρχος Σερρών είπε: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την Αστυνομία είναι σε εξέλιξη. Είμαστε εδώ για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας».