Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
sinthesi_bio
Ελλάδα

Πόσο πρόθυμοι είναι οι Έλληνες να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα – Ποια η γνώμη τους για τα bio μπουκάλια

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα για το πώς οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τα βιολογικά προϊόντα

Έλληνες ερευνητές δημοσίευσαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Κυκλική Οικονομία και Βιωσιμότητα (Circular Economy and Sustainability) τον Οκτώβριο τις τάσεις των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την αγορά βιολογικών προϊόντων. Βάσει της μελέτης οι Έλληνες είναι σε μεγάλο βαθμό πρόθυμοι να αγοράσουν βιολογικά προϊόντα, αλλά δεν είναι βέβαιοι για τα πραγματικά οφέλη και διατηρούν αρκετές αμφιβολίες για την μέθοδο παραγωγής.

Αναλυτικά, στη μελέτη των ερευνητών κ.κ. Αντώνη Σκουλούδη, Δημήτρη-Φράνσις Λέκκα, Χρυσοβαλάντη Μαλεσίου και Αλτάνη Παναγιωτοπούλου με τίτλο «Καταναλωτικές Προτιμήσεις στην Ελλάδα: Σύντομη Επικοινωνία» αναφέρεται πως στη μελέτη συμμετείχαν 553 Έλληνες, το 51% των οποίων ήταν γυναίκες, και εξετάσθηκε κατά πόσο ήταν πρόθυμοι να καταβάλλουν το αντίστοιχο αντίτιμο για:

α) ένα μπουφάν φτιαγμένο από βιολογικό νάιλον,

β) ένα πακέτο με βιολογικά κριτσίνια και

γ) ένα μπουκάλι νερό από βιολογικό πλαστικό.

Πρόθυμοι να αγοράσουν βιολογικά κριτσίνια οι Έλληνες

Το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ήταν πρόθυμο να αγοράσει το πακέτο των βιολογικών κριτσινιών. Εξ αυτών, το 47% ήταν πρόθυμο να πληρώσει παραπάνω για το βιολογικό προϊόν έναντι συμβατικού πακέτου κριτσινιών. Το 53% όσων αρνήθηκαν να αποκτήσουν το εν λόγω βιολογικό προϊόν στήριξαν τη στάση τους σε αμφιβολίες για τα συστατικά και την παραγωγική μέθοδο, το 16% στα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη και το 29% σε ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα και την αξιοπιστία του προϊόντος.

«Το 22% εξέφρασε την αβεβαιότητα του για τα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη»

Το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ανοικτό στο να αποκτήσει ένα μπουφάν φτιαγμένο από βιολογικό νάιλον, που έχει παραχθεί και με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από αυτούς, το 46% θα πλήρωνε premium τιμή λόγω της bio φύσης του προϊόντος. Το 32% όσων αρνήθηκαν να αγοράσουν το προϊόν υπογράμμισαν το σκεπτικισμό τους αναφορικά με τις πρώτες ύλες για την παραγωγή των ίνων, αλλά και τη μεταποιητική διαδικασία για το μπουφάν, το 22% εξέφρασε την αβεβαιότητα του για τα πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά κυρίως για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα ενός μπουφάν από βιολογικό νάιλον.

Το 72% των πολιτών θα αγόραζε premium μπουκάλι νερού από βιολογικό πλαστικό

Το 95% των ερωτηθέντων ευχαρίστως θα αγόραζε το προϊόν. Εξ αυτών το 72% σε premium τιμή λόγω της φύσης του προϊόντος. Το 67% όσων ήταν αρνητικοί απέναντι σε αγορά του προϊόντος εξέφρασαν αμφιβολίες για τα καθαρά οφέλη στο περιβάλλον, ενώ το 63% εμφανίστηκε επιφυλακτικό και για το υλικό και την παραγωγική διαδικασία.