Τα τελευταία χρόνια πολλοί κάνουν λόγο για µια νέα γενιά που είναι απολιτίκ, αν και οι ραγδαία µεταβαλλόµενες κοινωνικές συνθήκες την έχει φέρει µπροστά σε πολλές προκλήσεις. Οι 17- 34 ετών είναι οι νέοι που σπούδασαν και εργάστηκαν πρώτη φορά µέσα στην κρίση, αµφιταλαντεύονται µε το «brain drain», έµειναν σπίτι λόγω της πανδηµίας του κορονοϊού, γνώρισαν την τηλεκπαίδευση δίνοντας Πανελλαδικές και παρακολουθώντας τα πρώτα τους µαθήµατα στο Πανεπιστήµιο, ενώ αρκετοί ακόµα µένουν µε τους γονείς τους.

Με την έντονη πολιτική δραστηριότητα του προηγούµενου έτους, αυτοί οι νέοι «χαρτογραφήθηκαν» διεξοδικά µέσα από έρευνες και δηµοσκοπήσεις. Τα ευρήµατα είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς µπορούν να δώσουν µια εικόνα για το πώς ζουν οι νέοι σήµερα, αν τελικά ασχολούνται µε την πολιτική, τι τους προβληµατίζει σε σχέση µε το µέλλον τους, ποιες θεωρούν ότι είναι οι µεγάλες κοινωνικές προκλήσεις. Συγκεντρώνοντας στοιχεία των τελευταίων ερευνών και δηµοσκοπήσεων, η «Απογευµατινή» της Κυριακής επιχειρεί να δώσει µια εικόνα του κοινωνικοπολιτικού προφίλ των νέων οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1989 έως και το 2006.

Το «προφίλ»

To 68,4% των νέων σήµερα, σύµφωνα µε έρευνα της Prorata, εργάζονται και το 18% αναφέρουν πως είτε δεν εργάζονται είτε βρίσκονται ακόµα εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ άνεργοι δηλώνουν το 9,6%. Το 38% ζει ακόµα µε τους γονείς του, το 29,6% µε τον/τη σύζυγο ή σύντροφό του, ενώ δικό του νοικοκυριό διατηρεί το 25,8%. Οικονοµική βοήθεια από την οικογένειά του δηλώνει ότι δέχεται σταθερά κάθε εβδοµάδα ή κάθε µήνα το 29,8%, περιστασιακά το 32,6% και οικονοµικά ανεξάρτητο είναι το 36,8%. Στην ερώτηση «πόσο ικανοποιηµένοι είστε από τη ζωή σας», το 36,8% δηλώνουν πολύ ή αρκετά, ενώ λίγο ή καθόλου το 61,6%. Σε ό,τι αφορά τι τους προκαλεί µεγαλύτερη ανησυχία για το µέλλον -δίνοντας έως και δύο απαντήσεις- για το 70,9% είναι οι χαµηλοί µισθοί και οι συνθήκες εργασίας, για το 41,6% η έλλειψη στέγης και τα ακριβά ενοίκια, για το 21,3% η ανεργία και για το 20,7% η κλιµατική κρίση και οι φυσικές καταστροφές. Σηµειώνεται δε ότι στο ερώτηµα «πόσο συχνά κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου δυσκολευτήκατε να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας στο τέλος του µήνα», το 41% απαντά ποτέ ή σχεδόν ποτέ και το 57% κάποιες ή τις περισσότερες φορές.

erevna_neoi1
erevna_neoi2

Πηγές ενηµέρωσης

Το 80,6% -όπως αναφέρει η έρευνα- ενηµερώνεται από το ∆ιαδίκτυο µπαίνοντας απευθείας σε sites, το 52,9% από αναρτήσεις στα social media, το 23,2% από την τηλεόραση, το 13% από προσωπικές συζητήσεις, το 12,2% από το ραδιόφωνο και το 9,6% από τις εφηµερίδες.

Απόψεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα στοιχεία που συνέλεξε η Palmos Analysis σε ειδική δηµοσκόπηση που έκανε για τους νέους. ∆ίνοντας έως και τρεις απαντήσεις, ως σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα η χώρα µας το 47% θεωρούν την ακρίβεια και τις τιµές, το 40% τους χαµηλούς µισθούς και τις συνθήκες εργασίας, το 24% την ανεργία, το 22% την Υγεία και την περίθαλψη, το 20% την Παιδεία και τα σχολεία, το 18% τη διαφάνεια και τη διαφθορά, το 17% την οικονοµική ανάπτυξη, το 11% τις υποκλοπές και την ποιότητα της δηµοκρατίας, από 10% το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, την καταπάτηση ατοµικών δικαιωµάτων και ελευθεριών, την εγκληµατικότητα και τη δηµόσια ασφάλεια, από 9% το φορολογικό σύστηµα και το δηµόσιο χρέος, το 8% τη λειτουργία του ∆ηµοσίου και τη γραφειοκρατία, το 7% την κοινωνική πολιτική, από 6% την εξωτερική πολιτική και τα ελληνοτουρκικά, τον ρατσισµό και την ξενοφοβία, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την κλιµατική αλλαγή, το 3% το ασφαλιστικό σύστηµα και από 2% την πανδηµία του κορονοϊού και τις συγκοινωνίες.

Με τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών το 71% συµφωνούν και το 25% διαφωνούν. Θετικό στο να επιτραπεί η τεκνοθεσία παιδιών από οµόφυλα ζευγάρια δηλώνει το 60%, ενώ το 33% διαφωνεί µε µία τέτοια προοπτική. Σε ερώτηση για τη λειτουργία µη κρατικών Πανεπιστηµίων, το 48% συµφωνεί και το 44% διαφωνεί. Σχετικά µε τη νοµιµοποίηση της ινδικής κάνναβης -όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ίδιας έρευνας- το 47% συµφωνεί, το 39% διαφωνεί και το 14% απαντά «∆εν ξέρω/∆εν απαντώ». Με την κατάργηση του µαθήµατος των Θρησκευτικών στα σχολεία συµφωνεί το 31% και διαφωνεί το 62%.

Πολιτική «ταυτότητα» και προσδοκίες

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήµατα σχετικά µε το ποιες είναι οι προσδοκίες των νέων από την πολιτική. Στην ερώτηση «τι θα θέλατε να δείτε στην πολιτική;» το 34% των νέων απαντούν διαφάνεια και λογοδοσία, το 20,4% άµεσα εφαρµόσιµες προτάσεις που να αφορούν τη ζωή του, το 18,8% οράµατα και ιδέες, το 11,6% ισχυρούς θεσµούς, το 7% νέα πρόσωπα και το 3,6% συνεργασία και διάλογο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής