Σήμερα εισάγεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος αξιοποίησης της ψηφιακής εφαρμογής «Κομβίον Πανικού» (panic button), η οποία θα εγκαθίσταται στα έξυπνα κινητά και θα ειδοποιεί την Αστυνομία σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας.

 Σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία,  το «κουμπί πανικού» θα λειτουργεί ως εξής: κάθε φορά που σημειώνεται περιστατικό οικογενειακής βίας που συνδέεται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας το θύμα μπορεί να «πατάει» το «κουμπί» που θα βρίσκεται στο κινητό του τηλέφωνο και έτσι θα αποστέλλεται άμεσα σύντομο γραπτό μήνυμα στην Αστυνομία (sms), με σκοπό την άμεση επέμβαση της αστυνομικής δύναμης. Στο μήνυμα θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό του θύματος ώστε οι αστυνομικοί να επέμβουν για την προστασία της.

 Δικαιούχοι εγγραφής στην εφαρμογή κατά την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος είναι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, οι οποίες απευθύνονται στις κατά τόπο αρμόδιες αστυνομικές Αρχές ή σε Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 Μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα «Κομβίον Πανικού» θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

 Η τροπολογία (η οποία περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, π.χ. για συμβολαιογράφους, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών ύστερα από εντολή εισαγγελέα κ.λπ.) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση ειδικού ποινικού μητρώου για τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

Δείτε βήμα βήμα τη λειτουργία του 
στο ρεπορτάζ του Live News: