Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα και πολύ περισσότερο η αδυναμία του συστήματος να την προφυλάξει, ακόμα κι όταν εκείνη είχε φτάσει στο κατώφλι ενός αστυνομικού τμήματος, έχει εγείρει έντονη συζήτηση γύρω από το φαινόμενο των γυναικοκτονιών.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμα: Ενδοοικογενειακή βία: Καταγγελίες για 26 περιστατικά το Σάββατο - Η δέσμη των τεσσάρων νέων μέτρων από Χρυσοχοΐδη

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0cic8k5oejl)


«Κύμα» γυναικοκτονιών την τελευταία τριετία: Όλα τα στοιχεία

Από το 2010 μέχρι και την τελευταία ημέρα του 2023 έχουν σημειωθεί 174 θάνατοι γυναικών στη χώρα, δολοφονίες που φέρουν τα χαρακτηριστικά της γυναικοκτονίας. Πρόκειται για μια κοινωνιολογική έννοια που μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει νομική αναγνώριση από καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πιο ανεπτυγμένου σε θέματα ατομικών δικαιωμάτων σημείου του πλανήτη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, από το 2021 έως το 2023, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου. Συνολικά, τα τρία αυτά χρόνια έχουν σημειωθεί 60 δολοφονίες γυναικών στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, μετά τον τραγικό θάνατο και της Κυριακής, έχουν καταμετρηθεί πέντε γυναικοκτονίες από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όμως, πέρα από τα καταγεγραμμένα θανατηφόρα συμβάντα, υπάρχουν και περιστατικά τα οποία προλαμβάνουν τόσο τα θύματα όσο και οι Αρχές, προτού να αποβούν μοιραία.

Πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία ενδεχομένως να οδηγούν και σε γυναικοκτονίες, καταγράφονται καθημερινά. Μόνο το 2023 σχηματίστηκαν 13.000 δικογραφίες σχετικά με περιστατικά ενδοοικογενειακής βία, ενώ κάθε μέρα σημειώνονται περίπου 40 καταγγελίες.

Αναλυτικά, τα στοιχεία από το 2010 έως το 2023

Έτος - Θάνατοι
2010 - 11
2011 - 12
2012 - 6
2013 - 13
2014 - 12
2015 - 11
2016 - 13
2017 - 7
2018 - 13
2019 - 8
2020 - 8
2021 - 23
2022 - 24
2023 - 13

Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Η αποτελεσματικότητα, οι σχέσεις των αστυνομικών με τους πολίτες και άλλα παρεμφερή ζητήματα κυριαρχούν στην επικαιρότητα, μετά το συγκλονιστικό έγκλημα στους Αγίους Αναργύρους. Μάλιστα, επανήλθε στην επιφάνεια ένα εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. που αφορά την υποδοχή των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας από τους αστυνομικούς στα αστυνομικά τμήματα. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους οι αστυνομικοί του Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων απέτυχαν να αξιολογήσουν σωστά τον κίνδυνο που διέτρεχε η 28χρονη Κυριακή.

Όπως αναφέρεται ειδικότερα, οι ένστολοι που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν εκτίμησαν σωστά τον κίνδυνο, δεν διαχειρίστηκαν την κατάσταση, ενώ δεν πήραν μέτρα προστασίας του θύματος, όπως προβλέπεται από το εν λόγω εγχειρίδιο. Λέγεται χαρακτηριστικά πως οι αστυνομικοί επέμειναν σε συγκεκριμένα εδάφια του εγχειριδίου και εφάρμοσαν πλημμελώς ή καθόλου κάποια άλλα, δίνοντας έτσι μια εικόνα αδιαφορίας. Σαφώς, πολύ κακή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως εν προκειμένω η νεαρή αξιωματικός υπηρεσίας δεν κατέγραψε ούτε τα στοιχεία της κοπέλας ούτε το ιστορικό, αδυνατώντας να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ανάμεσα στα άλλα, μέσα στις 21 σελίδες του εγχειριδίου, που δημιουργήθηκε το 2022, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην ευαισθησία που θα πρέπει να επιδεικνύουν οι αστυνομικοί κατά την εξέταση των καταγγελλόντων. Αντίστοιχες είναι και οι συστάσεις για τους τηλεφωνητές, είτε της Άμεσης Δράσης είτε των αστυνομικών τμημάτων, με τη λέξη που ξεχωρίζει στο εγχειρίδιο να είναι αυτή της κατανόησης.

Εντυπωσιακό είναι, πάντως, το γεγονός πως παρά τη «διαφήμιση» του επιμορφωτικού έργου των αστυνομικών σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, στην προκειμένη περίπτωση δεν εφαρμόστηκε καμία τέτοια γνώση. Προ ημερών, μάλιστα, έγινε γνωστό πως 17.000 αστυνομικοί (το ένα τρίτο σχεδόν της συνολικής δύναμης του σώματος) έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας. Παράλληλα, απαντάται και το ζήτημα της αξιοποίησης των περιπολικών σε ώρες ανάγκης, καθώς αναφέρεται πως οι αστυνομικοί δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις αναφορικά με τις διατάξεις «ενδεδειγμένης χρήσης υπηρεσιακού οχήματος» σε αρκετές περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, όταν μεταφέρουν ή ανοίγουν δρόμο σε ασθενείς ή εγκύους κ.ά.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0ccqvfj9pxl)


Οι 107 καταδικασθέντες

Η παρουσία του καταδικασθέντος φρουρού στο Α.Τ. των Αγίων Αναργύρων έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις αναφορικά με το γεγονός πως ο νόμος προβλέπει την παρουσία ένστολων ποινικών στο σώμα, μέχρι και την αμετάκλητη καταδίκη τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενίστανται για το παραπάνω γεγονός, συνδέοντας την αποτυχία του να προστατέψει την 28χρονη Κυριακή με τον αξιακό του κώδικα. Το αφήγημα αναφέρει πως ένας επίορκος αστυνομικός σαφώς και δεν θα ενδιαφερόταν να σώσει μια αθώα γυναίκα που κινδύνευε. Όλα αυτά αναμένεται να κριθούν κατά την ποινική και διοικητική εξέταση, ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παρουσία καταδικασμένων αστυνομικών στο σώμα είναι ένα ζήτημα που προκαλεί εντάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», εκτός από τον εν λόγω αστυνομικό, υπάρχουν συνολικά 107 ένστολοι στην ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι είτε κατηγορούνται είτε έχουν καταδικαστεί για ποινικές υποθέσεις. Το παραπάνω γεγονός απασχολεί την ελληνική κοινωνία, καθώς αντιδρά στις νομοθετικές διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν στους επίορκους αστυνομικούς να υπηρετούν μέχρι και την εκδίκαση των υποθέσεών τους σε τρίτο βαθμό, δηλαδή στον Άρειο Πάγο. Άλλωστε, στο ίδιο Α.Τ. υπηρετεί και ακόμη μία αστυνομικός που έχει κατηγορηθεί για υπόθεση πλαστών διαβατηρίων, η οποία όμως δεν είχε βάρδια το βράδυ του φονικού.


Κυριάκος Μητσοτάκης: «Μας πόνεσε και μας εξόργισε»

Ιδιαίτερα προβληματισμένος, αλλά και αποφασισμένος να προβεί σε ριζικές αλλαγές όλων αυτών που οδήγησαν την άτυχη Κυριακή στο θάνατο, είναι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με γραπτή δήλωση στο Facebook, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης, επιβεβαίωσε μια δέσμη μέτρων που θα διορθώσουν τα κακώς κείμενα και θα προλαμβάνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 «Είναι αδιανόητο να πέφτει νεκρή μια νέα γυναίκα από το χέρι του πρώην συντρόφου της λίγα μέτρα από το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο κατέφυγε για να ζητήσει προστασία από αυτόν. Μας πόνεσε και μας εξόργισε όλους, εμένα πρώτο. Το τι έγινε και τι δεν έγινε αποκαλύφθηκε από την ταχεία έρευνα που διενήργησε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., οι ευθύνες θα καταλογιστούν και όποιοι από τους αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν, θα τιμωρηθούν, ενώ ο δράστης είναι ήδη αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη» έγραψε, μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας παράλληλα το άνοιγμα 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας (σ.σ. λειτουργούν αυτή τη στιγμή 18), όπως και την επέκταση της χρήσης του panic button σε όλη την Ελλάδα.

«Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται είναι από μόνη της η πιο τραγική είδηση. Η ανθρώπινη ζωή δεν χωρά σε μέσους όρους. Το στοίχημα για εμάς είναι να αλλάξουμε στο κράτος όσα περισσότερα γίνεται απ’ όσα μας πληγώνουν. Να αποκτήσουμε πλέον παντού στη δημόσια διοίκηση διαδικασίες και κανόνες για τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων στην επαφή τους με τους πολίτες, ώστε να περιοριστούν οι αποκλίσεις και ταυτόχρονα να αποτινάξουμε την κουλτούρα της ήσσονος προσπάθειας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Εγκύκλιος του Αρείου Πάγου για τα… περιπολικά-ταξί

Μήνυμα προς τις αστυνομικές αρχές διά των Εισαγγελιών της χώρας στέλνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εγκύκλιο, όπου καθιστά σαφές ότι πρέπει να ενεργούν ακόμα και χωρίς αίτημα του θύματος ενδοοικογενειακής βίας. Η εγκύκλιος, που υπογράφεται από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Γκανέ με αφορμή τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία, τίθεται σε εφαρμογή από 01-05-2024. Μάλιστα, η εντολή προς τις αστυνομικές δυνάμεις είναι ξεκάθαρη, αφού, όπως λέει, «είναι υποχρέωση της αστυνομίας να παρέχει συνδρομή στα θύματα».

Στην αναλυτική εγκύκλιο γίνεται μια επανεξέταση όλων των κανόνων προσέγγισης τέτοιων ζητημάτων, ενώ ζητείται από τους αστυνομικούς να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία των θυμάτων. Παράλληλα, η εγκύκλιος απευθύνεται και στους εισαγγελείς της χώρας, από τους οποίους ζητείται η τήρηση του αυστηρού ελέγχου όλων των υποθέσεων που αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, σε όλες τις εκφάνσεις της προδικασίας αλλά και της εκδίκασης τέτοιων υποθέσεων.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime