Όλες οι τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, ως συνέπεια της ρωσικής εισβολής στα ανατολικά της χώρας, που βρίσκεται ήδη στον ένατο μήνα επιχειρήσεων, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας των ναυτικών Ελλάδος και Ρουμανίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συναντήσεως του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη με τον Ρουμάνο ομόλογο του Υποναύαρχο Mihai Panait.

ellada-roumania

Η συνάντηση των δύο Αρχηγών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεως που πραγματοποίησε ο Ρουμάνος Αρχηγός στη χώρα μας, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν και εθιμοτυπικού χαρακτήρος συναντήσεις, τόσο με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, λόγω της απουσίας του Αρχηγού στο εξωτερικό.

ellada-roumania__2_

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα μας, ο Ρουμάνος Αρχηγός επισκέφθηκε τις εξής Μονάδες, Υπηρεσίες και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Στόλου, ενδεικτικό του πολύ πλούσιου από ενημερωτικής πλευράς επαφών που είχε σχεδιάσει και πρόσφερε το ΠΝ στον υψηλό φιλοξενούμενό του:

  • Το Ναυτικό Οχυρό «Σκαραμαγκά», όπου τον υποδέχθηκε ο Διοικητής της Διοικήσεως Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ελέγχου Βλαβών (Ε/Β), στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως «ΠΑΛΑΣΚΑΣ», όπου παρακολούθησε επίδειξη του προσομοιωτή Ελέγχου Βλαβών που υπάρχει εκεί για την εκπαίδευση των πληρωμάτων, καθώς υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση Ρουμάνων ναυτικών στην Ελλάδα στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του ΠΝ.
  • Το Αρχηγείο Στόλου, στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Παναγιώτη Λυμπέρη ΠΝ και ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου, ενώ ξεναγήθηκε στη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», τύπου “Standard”, στην πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΡΙΤΣΟΣ», τύπου “Super Vita”, καθώς και στο υποβρύχιο Υ/Β «ΠΙΠΙΝΟΣ», τύπου Type-214AIP .
  • Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρουμάνου ομολόγου του και της συζύγου του επί του Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» στο Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, που πάντα εντυπωσιάζει του κάθε ξένο επίσημο προσκεκλημένο.

ellada-roumania__3_