Ο 55χρονος βραβευμένος συγγραφέας που συνελήφθη και προφυλακίστηκε για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, δίνει τις δικές του εξηγήσεις, την ώρα που συνάδελφοι και όχι μόνο, προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας.

 Ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης κρατείται σε θάλαμο με άλλα 19 άτομα στις φυλακές. Σύμφωνα με το Live News, αν και αρχικά ήταν ήρεμος μετά το θόρυβο και την έκταση που πήρε η υπόθεση δείχνει διαρκώς ανήσυχος και στρεσαρισμένος. Έχει δεχτεί ένα μόνο επισκεπτήριο από τον πατέρα του και όπως έχουν αναφέρει άτομα από το περιβάλλον του, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας, χωρίς όμως να έχει αιτηθεί ιατρικής συνδρομής.

 Επί πέντε μήνες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακολουθούσε τη δράση του, μέχρι τελικά να τον συλλάβει για κατοχή περισσότερων από 100 αρχείων σκληρού πορνογραφικού υλικού, με παιδιά κάτω των 12 ετών. Με τον ίδιο να προσπαθεί από την πρώτη στιγμή να πείσει πως όλα αυτά συνέβαιναν στο πλαίσιο της δουλειάς του.

 Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο, αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων.

 Στην απολογία του ο πολυβραβευμένος συγγραφέας αρνήθηκε ότι είναι παιδόφιλος και υποστήριξε ότι το υλικό του προκαλεί απέχθεια. Δεν έπεισε όμως τις δικαστικές αρχές και παράλληλα πάγωσε τους συναδέλφους του που είναι σοκαρισμένοι.

 Ο ίδιος σε συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει κατά καιρούς, δήλωνε πως επικοινωνούσε μέσω social media ή τηλεφωνικά με μαθητές που ήθελαν να τον γνωρίσουν πιο προσωπικά.

 Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου. Όσα βίντεο έχω ανοίξει, δεν τα έχω δει ολόκληρα! Πατούσα τον κέρσορα και τα έβλεπα στο fast forward προκειμένου να δω μόνο συγκεκριμένες στιγμές –και ασφαλώς όχι αυτές της σεξουαλικής κακοποίησης.

 Οι ισχυρισμοί του, μετά τη σύλληψη ήταν ένα δεύτερο ισχυρό σοκ για όλους εκείνους που τον γνώριζαν είτε προσωπικά, είτε μέσα από το πλούσιο έργο του, για παιδιά.

 Ο συγγραφέας συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και με τις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, προφυλακίστηκε στις φυλακές Τριπόλεως.

 Η απολογία του Βασίλη Παπαθεοδώρου

«Η διαδικτυακή μου επίσκεψη στην εφαρμογή για την λήψη τέτοιων αρχείων ΔΕΝ ήταν συχνή ούτε σταθερή ούτε συνεχής. Περνούσε χρονικό διάστημα πολλών μηνών ή ακόμα και ετών από την τελευταία φορά που μπορεί να προέβαινα στη λήψη κάποιων αρχείων προκειμένου να προχωρήσω την έρευνά μου».

 Η σύλληψη και οι αποκαλύψεις για τη σκοτεινή πλευρά του βραβευμένου συγγραφέα συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις, με τον ίδιο να ετοιμάζει την υπερασπιστική του γραμμή, μαζί με τον δικηγόρο του.