Για το ανοδικό «ράλι» τιμών του πετρελαίου κίνησης λόγω της ανακοίνωσης του ΟΠΕΚ, ξεπερνώντας μάλιστα τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, μίλησε η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

«Εφόσον δεν έχουμε φυσικό αέριο, προτιμάτε το πετρέλαιο. Και ότι έχει ζήτηση ανεβαίνει πολύ η τιμή του», ανέφερε αρχικά η κ. Ζάγκα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, τόνισε πως σε αυτή την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου κίνησης το μεγαλύτερο ρόλο διαδραμάτισε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ σχετικά με τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής του, κατά δυο εκατομμύρια βαρέλια, και έκτοτε άρχισε να τρέχει προς τα πάνω η τιμή brent. «Αν ρωτήσετε εμάς γιατί είναι παράλληλη η τιμή της απλής αμόλυβδης με το απλό πετρέλαιο, κανείς δεν το καταλαβαίνει», ανέφερε.

Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει περίπτωση να ξεπεράσει ακόμα και τα 2,50 ευρώ/λίτρο, η κ. Ζάγκα υπογράμμισε: «Ποιος ξέρει; Έτσι όπως πάει προς τα πάνω... Αυτή τη στιγμή στην Αττική, το απλό πετρέλαιο κίνησης έχει 2,010 ευρώ/λίτρο, ενώ 2 ευρώ είναι η απλή αμόλυβδη. Βλέπουμε ότι η αμόλυμβδη βενζίνη είναι πιο κάτω, γιατί οι αυξήσεις που παίρνει το πετρέλαιο κίνησης είναι μεγαλύτερες».

Αυξήσεις σε προϊόντα παράγωγα του πετρελαίου

Τόνισε δε, ότι αυτό το ράλι των αυξήσεων στο πετρέλαιο, θα επιφέρει και αυξήσεις σε πολλά προϊόντα παράγωγα του πετρελαίου και από την άλλη σε παροχές υπηρεσιών. Όπως τόνισε η Μαρία Ζάγκα, ήδη το πετρέλαιο κίνησης «από 1η Οκτωβρίου έχει πάρει (αύξηση) τα 0,15 ευρώ/λίτρο και επιπλέον γύρω στα 0,20 ευρώ/λίτρο αύξηση».

Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής τόνισε: «Θυμάστε που λέγαμε 1,60 ευρώ/λίτρο; Σήμερα πάει η ονομαστική αξία του πετρελαίο θέρμανσης πάει 1,85 ευρώ/λίτρο, χωρίς την επιδότηση. Που σημαίνει ότι όταν μπουν τα 0,25 ευρώ/λίτρο της επιδότησης της κυβέρνησης, το ποσό θα πέσει στο 1,55 με 1,60 ευρώ/λίτρο.