«Τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κοροναϊού πρέπει να κάνουν οι άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα καθώς τους προφυλάσσουν από βαριά νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Διευκρίνισε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί με τα αρχικά σχήματα δεν μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αυτά που πρέπει να ξεκινήσουν να τα κάνουν οι άνθρωποι από 60 και πάνω που έχουν υποκείμενα νοσήματα θα τους βοηθήσουν πάρα πολύ αυξάνοντας τα αντισώματα στον οργανισμό και προφυλάσσοντας τον καθένα από σοβαρή νόσηση, από διασωληνώσεις και θανάτους.

Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου δεν μπορούν να κάνουν επικυρωμένο εμβόλιο. Πρέπει να κάνουν ή τις δυο δόσεις ή τη μονοδοσική και μετά θα μπουν για επικυρωμένα, δεν μπορούν χωρίς να έχουνε κάνει τους βασικούς εμβολιασμούς να μπουν για επικυρωμένα εμβόλια.

Ερωτηθείσα πόσος καιρός πρέπει να έχει περάσει από την 4η δόση του εμβολίου για να κάνει κάποιας το επικαιροποιημένο εμβόλιο: Μετά το τρίμηνο θα μπορούν να κάνουν εάν είναι και με υποκείμενα νοσήματα και το επικυρωμένο εμβόλιο. Και μάλιστα μπορούν να το κάνουν και οι υπόλοιποι, σιγά-σιγά δεν είναι να βιάζονται οι πιο νέοι στην ηλικία.

Ερωτηθείσα αν μπορούν όσοι έχουν κάνει τις 3 δόσεις να κάνουν την επικαιροποιημένη δόση: Φυσικά, μπορούν να πάνε στην επικυρωμένη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αναφορικά με τον προσωπικό γιατρό: Είναι καλό για τους ασθενείς πρώτον γιατί θα έχουν έναν γιατρό που θα απευθύνονται για ότι τους συμβεί και δεύτερον, θα τους φτιάξει τον ιατρικό φάκελο. Ο ιατρικός φάκελος είναι ότι καλύτερο για κάθε ασθενή. Αυτά τα δυο συν που υπάρχουν είναι ότι καλύτερο για τον οικογενειακό και δεν θα πηγαίνουν να περιμένουν με τις ώρες στα νοσοκομεία αν πάθουν κάτι απλό, θα μπορούν να απευθυνθούν στον οικογενειακό τους γιατρό και να τους εξυπηρετεί. Αυτό είναι σημαντικό γιατί έτσι θα ξεφορτωθούν και τα νοσοκομεία αυτές τις ουρές, αυτές τις αναμονές που υπάρχουν για πιο απλά πράγματα.

 Όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών είναι κάπου 1.000 μέχρι 1.800 για κάθε γιατρό εξαρτάται από τις περιοχές και εξαρτάται από τον αριθμό των γιατρών που έχει δηλώσει. Υπάρχουν περιοχές που έχουν πολλούς γιατρούς και μπορούν να δηλώσουν, υπάρχουν κάποιες άλλες που δεν έχει πολλούς γιατρούς και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουνε βρει αριθμό για να πάνε στον γιατρό που θέλουν, στο δικό τους γιατρό δηλαδή. Εκεί είναι ένα πρόβλημα που δεν ξέρω πως θα λυθεί από το υπουργείο βεβαίως δεν είναι κακό να πας σε κάποιον άλλον γιατρό να δηλώσεις και να σε παρακολουθεί αλλά εγώ καταλαβαίνω και το σκεπτικό του ασθενούς που θέλει το δικό του γιατρό. Βέβαια μπορείς να πας για ένα χρόνο σε κάποιον άλλον κι αν δεις ότι δεν σε βολεύει μπορείς στο χρόνο να αλλάξεις γιατρό, αυτό το έχει δώσει το δικαίωμα οπότε μπορούν στο χρόνο επάνω να αλλάξουν. Μακάρι να δηλώσουν πολλοί γιατροί για να μπορεί να υπάρχει ευχέρεια στον αριθμό του κάθε γιατρού να πάρει τους ασθενείς του.

Ερωτηθείσα αν είναι επαρκή τα κίνητρα που δόθηκαν στους γιατρούς για την ένταξή τους στον προσωπικό γιατρό: Έχω μιλήσει με συναδέλφους μου και μου είπαν είναι πολλά τα έξοδα όσον αφορά τα κτήρια, τις γραμματείς, την εφορία και τα λεφτά αυτά τα περισσότερα θα τα ξοδεύουν εκεί. Επειδή με το οικονομικό κομμάτι ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα πληρώνουν κτλ να δούμε ακριβώς τι ξεκαθαρίζεται. Να το δει η πολιτεία, να δει οι άνθρωποι αυτοί τι κέρδος θα έχουν, πως θα έχουν, πως μπορεί να τους βοηθήσει. Κάτι που αρχίζει και είναι καινούργιο δεν λύνεται αμέσως, θα μπουν τα προβλήματα που υπάρχουν και νομίζω σταδιακά θα δίνονται και λύσεις.