Ο πρέσβης επί τιμή, κος Δημήτρης Καραϊτίδης, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Αναφορικά με τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Καραϊτίδης επισήμανε ότι «Πρέπει να ξέρει πολύ καλά και νομίζω ότι το ξέρει ο κ. Ερντογάν ότι είτε μέρα έρθει είτε νύχτα έρθει ασφαλώς θα βρει μια αντίσταση που θα είναι καθολική και θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ότι ο ίδιος φαντάζεται και νομίζει».

Ενώ για τη στάση της τουρκικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «Είναι και δυσάρεστο και επικίνδυνο, και είναι επικίνδυνο ότι γιατί συνιστά μια κλιμάκωση και μια διεύρυνση αυτού του κλίματος των απειλών και διεκδικήσεων και των πολύ προσβλητικών χαρακτηρισμών κατά της χώρας αλλά συγχρόνως διότι λειτουργεί και ως παγίδα. Όταν ωθείς την κατάσταση σε ένα τόσο ακραίο σημείο, έστω για λόγους σκοπιμότητος, είναι πολύ δύσκολο μετά να υποχωρήσεις διότι θα φανείς ασυνεπής και θα δεχτείς κριτική ότι δεν μπορείς να υλοποιήσεις αυτά που υποσχέθηκες. Επομένως από κάθε άποψη η τακτική που ακολουθεί η τουρκική ηγεσία απέναντί μας είναι εξαιρετικά βλαπτική και επιζήμια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ερωτηθείς αν η χθεσινή αμερικανική αναφορικά περί μη αμφισβήτησης των νησιών μας θεωρεί ότι θα παίξει ρόλο στην μετέπειτα συμπεριφορά του Ερντογάν, ο κ. Καραϊτίδης απάντησε πως «Νομίζω ότι παίζει ρόλο αλλά θα περίμενα μια πιο κατηγορηματική και αυστηρότερη αποδοκιμασία από την πλευρά της Αμερικής. Ο Ερντογάν σέβεται και υπολογίζει τη δύναμη όταν βρίσκει ζωηρή αντίδραση στους σχεδιασμούς και τις κινήσεις του υποχωρεί, όταν αντιθέτως διαπιστώνει ότι υπάρχει ένα έδαφος σχετικής ανοχής ή επιείκειας απέναντι του τότε προχωρεί. Η δήλωση ότι η Αμερική αναγνωρίζει την κυριαρχία είναι οπωσδήποτε σημαντική δεν νομίζω όμως ότι αυτό τον συγκρατεί, θα τον συγκρατούσε μια κατηγορηματική δήλωση ότι είναι αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν θα επέτρεπαν ποτέ να αμφισβητηθεί εμπράκτως η κυριαρχία αυτή».

Εν συνεχεία, αναφορικά με τη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού εξωτερικών υπογράμμισε ότι «Νομίζω ότι την ακούει ο Ερντογάν γιατί η δήλωση της γαλλίδας υπουργού είχε αυτό το στοιχείο που διαπιστώνουμε ότι δεν είχε η δήλωση της Αμερικής. Η Γαλλίδα υπουργός είπε ότι εάν η Ελλάδα δεχτεί οποιαδήποτε επιθετική κίνηση κατά της κυριαρχίας της η Γαλλία θα σπεύσει στο πλευρό της σύμφωνα με τη συνεννόηση που έχει γίνει με το Σύμφωνο αμοιβαίας συνδρομής. Αυτή είναι μια κατηγορηματική δήλωση».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι πιο επικίνδυνοι για εμάς οι αντίπαλοι του Ερντογάν στην περίπτωση που κερδίσουν τις εκλογές, απάντησε πως «Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα με υπαιτιότητα της Τουρκίας οι αντίπαλοί του Ερντογάν όταν και εφόσον έρθουν στην εξουσία τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα θα είναι οξύτεροι και πιο αδιάλλακτοι απ’ ότι και ο ίδιος ο Ερντογάν για να δείξουν ότι δεν υστερούν σε πατριωτική ευαισθησία ή σε διεκδικητική διάθεση. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα είναι επικίνδυνο, ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι συνεχώς η στάση αυτή συνοδεύεται από μια συνεχή προσέγγιση με τη Ρωσία δεδομένου ότι η Ρωσία, κακώς αλλά έτσι το έκρινε, έχει καταχωρήσει την Ελλάδα στον πίνακα των εχθρικών προς αυτή χωρών η κατάσταση αυτή είναι μάλλον πιο ανεκτική για τον Ερντογάν. Θεωρεί ότι έχει και μάλλον έχει την υποστήριξη της Ρωσίας στην όλη πολιτική που ακολουθεί και αυτό είναι ένας παράγοντας τον οποίο πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη για να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση της ετοιμότητάς μας που οι περιστάσεις την επιβάλλουν ώστε να αντικρούσουμε και να αποκρούσουμε τυχών κινήσεις που θα αμφισβητήσουν την εθνική μας ασφάλεια».

Εν συνεχεία, ερωτηθεις αν για τις κινήσεις που κάνει η ελληνική πλευρά, ο κ. Καραϊτίδης απάντησε πως «Καταρχήν νομίζω ότι αυτά που κάνουμε καλώς τα κάνουμε, καλώς γίνονται αυτές οι επιστολές όπως επίσης πολύ σωστές ήταν οι αποφάσεις για την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης και τη βελτίωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας αλλά βλέπει κανείς ότι αυτά δεν συγκρατούν τον Ερντογάν. Επομένως αυτό που χρειάζεται είναι να αυξήσουμε τους τόνους, όχι απέναντι στην Τουρκία γιατί τότε θα παίξουμε το παιχνίδι της εντάσεως που δεν μας εξυπηρετεί σε τίποτα αλλά απέναντι σε εκείνους που ανέχονται την Τουρκία. Δηλαδή στα πλαίσια του ΝΑΤΟ κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε ότι η στάση του Γενικού Γραμματέα είναι ανεπίτρεπτη. Είναι προκλητικά και ανοιχτά φιλοτουρκική . Αυτό νομίζω ότι πρέπει να γίνει, επίσης μέσα στα πλαίσια της ΕΕ έχουμε κάποιες δηλώσεις ότι η ΕΕ δεν δέχεται τις προκλητικές δηλώσεις, δεν αρκεί αυτό θα πρέπει να προχωρήσουνε σε πιο έντονα μέτρα ή σε πιο αποτελεσματικά μέτρα».

Τέλος, αναφορικά με τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης από την ΕΕ, ο κ. Καραϊτίδης είπε πως «Είμαι ανήσυχος ότι οι λύσεις που θα προταθούν θα είναι εκ των πραγμάτων ανεπαρκείς και οπωσδήποτε είναι και καθυστερημένες. Πιστεύω ότι η Ευρώπη σπεύδουσα να ταυτιστεί με την αμερικανική πολιτική που για δικούς της λόγους ήθελε να συνασπίσει όσο περισσότερες χώρες σε μια ακραία επιθετική στάση απέναντι στην ούτως ή άλλως απαράδεκτη Ρωσία έχασε τη δυνατότητα να αρθρώσει τη δική της φωνή. Να συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να έχει και εκείνη γνώμη και να συμβάλει σε μια μορφή κυρώσεων που δεν θα έθεταν με τόσο ακραίο και πολύ οδυνηρό όπως φοβούμαι ότι θα αποδειχθεί τρόπο τα συμφέροντα της ΕΕ. Είναι ένα αδιέξοδο, είναι μια δύσκολη κατάσταση, δεν επιδέχεται μια απλή λύση αλλά θεωρώ ότι θα έπρεπε η Ευρώπη να έχει έναν πιο ενεργό και πιο στιβαρό ρόλο απέναντι στις εξελίξεις αυτές, που δυστυχώς δεν τον έχει».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη