«Η γρίπη φέτος ήρθε πολύ νωρίς. Εμείς πάντα είχαμε μάθει ότι έρχεται η παραμονές Χριστουγέννων ή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα και εκδηλώνεται ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζίνο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Αναφορικά με τα κρούσματα γρίπης, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε: «Θα πρέπει ο κόσμος να ξεκινήσει να εμβολιάζεται γιατί καταλαβαίνετε τι θα συμβεί αν νοσήσουν ταυτόχρονα τα παιδιά την ίδια στιγμή με γρίπη και κοροναϊό. Θα έχουμε δύο διαφορετικούς ιούς και δεν ξέρει κανένας τι επιπλοκές μπορεί να κάνουν αυτές οι δύο ιώσεις».

«Η γρίπη ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή εκδηλώνεται κυρίως με υψηλό πυρετό ο οποίος κρατάει 5-6 ημέρες. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα από αυτά που δηλώνονται στον ΕΟΔΥ τα οποία δεν δηλώνονται. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής στα κρούσματα της γρίπης που έχουμε δεν έχουν κάποια σοβαρή επιπλοκή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Οι γονείς όταν έχουν ένα παιδί που πονάει ο λαιμός του και έχει υψηλό πυρετό και ο γιατρός δεν βρίσκει τίποτα απολύτως καλό είναι την 1η-2η μέρα να κάνουν ένα τεστ γρίπης. Γίνονται στα φαρμακεία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε: «Όταν ανοίγουν τα σχολεία πάντα έχουμε κάποιες ιώσεις και παλιότερα είχαμε κοινές ιώσεις οι οποίες άρχιζαν τον Οκτώβριο και τα Χριστούγεννα ερχόταν η γρίπη, τώρα αφού η γρίπη ξεκίνησε νωρίς φοβάμαι ότι μέσα στα σχολεία οπωσδήποτε θα επιδεινωθεί και θα παρουσιαστούν αρκετά κρούσματα. Θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε πως θα πάει βέβαια η χρήση της μάσκας δεν κάνει κακό και θα πρέπει ίσως να χρησιμοποιείται. Είναι εθελοντικό αλλά νομίζω ότι το μόνο μέσο προστασίας αυτή τη στιγμή είναι οι μάσκες και ο αερισμός, να αφήνουν πόρτες και παράθυρα ανοιχτά μη συμπέσουν και τα δύο».