«Εισήγηση της επιτροπής επιδημιολόγων η αναστολή της δια ζώσης εκπαίδευσης σε γυμνάσια και λύκεια και η μετάβαση στην τηλεκπαίδευση», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ‘’Secret’’ με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Η κ. Κεραμέως εξήγησε ότι «η αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία θα οδηγούσε και σε αύξηση των μολύνσεων στα σχολεία».

Μάλιστα επανέλαβε πως «τα μαθήματα σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής θα γίνονται δια ζώσης».

Παράλληλα σημείωσε πως «έχουν αναβαθμιστεί οι δομές στα σχολεία…», λέγοντας ότι «έχει δρομολογηθεί η χορήγηση φορητών υπολογιστών στα σχολεία προκειμένου να έχουν πρόσβαση και οι μαθητές, οι γονείς των οποίων αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

Τόνισε, επίσης, ότι «η σύνδεση μπορεί να γίνει και από σταθερά τηλέφωνα ενώ δεν υπάρχει χρέωση από κινητά».

Ακόμη δήλωσε πως «φροντιστήρια, δομές μελέτης και φροντιστήρια ξένων γλωσσών θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση».

Επιπρόσθετα επισήμανε πως «θα γίνει ηλεκτρονικά η ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων στα σχολεία», ενώ δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν εν μέσω, πανδημίας να συγκεντρωθούν 170.000 άνθρωποι στα σχολεία προκειμένου να ψηφίσουν».

Σε ερώτηση τι θα γίνει την επέτειο του Πολυτεχνείου, απάντησε πως «σεβόμαστε κάθε εορτασμό, ωστόσο το lockdown είναι lockdown».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Νίκης Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1:

Ερωτηθείσα τι ήταν αυτό που οδήγησε στην απόφαση του κλεισίματος των Γυμνασίων και των Λυκείων, η υπουργός Παιδείας απάντησε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει ότι τα σχολεία θα κλείσουμε τελευταία και παρότι από αύριο έχουμε ένα γενικευμένο lockdown όπως βλέπετε τα Νηπιαγωγεία είναι ανοιχτά, τα Δημοτικά είναι ανοιχτά, τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής είναι ανοιχτά. Ωστόσο πράγματι υπάρχει μια απόφαση από την επιτροπή, ήταν εισήγηση της επιτροπής, για να ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία και να περάσουμε σε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια γιατί παρότι δεν έχει προκύψει τάση διασποράς εντός του σχολείου η αλήθεια είναι ότι έχουμε μια ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην κοινωνία αυτό σημαίνει ότι προφανώς αυτό θα οδηγήσει τον ιό και στα σχολεία».

«Μέχρι σήμερα που λειτουργούν τα σχολεία έχουμε κλειστό μόλις το 0,6% των σχολείων της χώρας γιατί τα μέτρα απέδωσαν, εφαρμόστηκαν υποδειγματικά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και την εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Η πραγματικότητα, και αυτό πάμε να θωρακίσουμε, είναι ότι δεν υπήρχε τάση διασποράς του ιού μέσα στα σχολεία όμως όσο αυξάνονται τα κρούσματα εκτός σχολείου προφανώς θα μπούνε και μέσα στο σχολείο. Επιπλέον στα Γυμνάσια και στα Λύκεια υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά , όσο μεγαλώνει η ηλικιακή ομάδα καταρχήν τόσο πιο πολύ αυτή η ομάδα συμμετέχει στην πανδημία και επίσης οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Άρα για αυτούς τους λόγους η επιτροπή εισηγήθηκε ότι η τηλεκπαίδευση, η οποία μπορεί να δουλέψει πάρα πολύ καλά σε αυτές τις ηλικίες, να προτιμηθεί για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ στα Δημοτικά επέμεινε να συνεχίσει τη δια ζώσης λειτουργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι οδηγίες έχουν φύγει στα σχολεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου γιατι υπήρχε πάντοτε το ενδεχόμενο να κλείσει κάποιο τμήμα ή κάποιο σχολείο λόγω κρούσματος, οι υποδομές έχουν αναβαθμιστεί, η ύλη θα προχωράει κανονικά», υπογράμμισε η ίδια.

Ερωτηθείσα αν είναι έτοιμη η εκπαιδευτική κοινότητα για την τηλεκπαίδευση, η κ. Κεραμέως ανέφερε: «Έχουμε αξιοποιήσει την προηγούμενη εμπειρία προκειμένου να βελτιώσουμε συνολικά το σύστημα γιατί η αλήθεια είναι ότι δυσκολίες υπήρξανε και προφανώς υπάρχουν όταν περνάει κανείς μέσα σε μια νύχτα, επί της ουσίας όπως έγινε τον Μάρτιο, από την δια ζώσης στην διαδικτυακή. Έχουν αναβαθμιστεί συνολικά οι δομές του πανελλήνιου σχολικού δικτύου, υπάρχει εκ νέου συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία χωρίς χρέωση προς το δημόσιο για τη σύγχρονη τηλέκπαίδευση. Έχουμε εξασφαλίσει μηδενική χρέωση δεδομένων για όσους μπαίνουν από κινητό και χρησιμοποιούν τα δεδομένα για να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες του υπουργείου. Έχουμε μηδενική χρήση δεδομένων από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Επίσης έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό των σχολείων, έχουμε δρομολογήσει πάνω από 80 χιλιάδες φορητές συσκευές για τα σχολεία οι οποίες διατίθενται από τους διευθυντές των σχολείων σε αυτούς που έχουν κατά προτεραιότητα ανάγκη. Διατίθενται προσωρινά, οι συσκευές παραμένουν ιδιοκτησία του σχολείου και επίσης ακόμα για κάποιον ο οποίος μπορεί για κάποιο λόγο να μην έχει υπάρχει η πιθανότητα σύνδεσής και με σταθερό τηλέφωνο, με αστική χρέωση, μπορεί κανείς να συνδεθεί στην πλατφόρμα της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Επιπλέον έχει γίνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε προγράμματα για εξ αποστάσεων εκπαίδευση και έχουν δοθεί και οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτική για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως».

«Η Αρχή Προστασίας εξέδωσε μια γνωμοδότηση βάσει της οποία έκρινε ότι η τηλεκπαίδευση όπως είχε θεσπιστεί είναι συμβατή με το πλαίσιο και τον κανονισμό της Αρχής των προσωπικών δεδομένων και μάλιστα ότι είναι απαραίτητη η διενέργεια της εκπαίδευσης μέσω τηλεκπαίδευσης, και έδωσε κάποιες συστάσεις για την ενίσχυση της λεγόμενης μελέτης έκθεσης αντικτύπου. Αυτές ενσωματώνονται έχει ζητήσει να γίνει αυτό μέχρι το Δεκέμβριο, θα έχει γίνει κανονικά μέχρι το Δεκέμβριο. Ευπρόσδεκτη κάθε βελτίωση του πλαισίου και φυσικά η γνωμοδότηση της αρχής έχει γίνει απόλυτα αποδεκτή και έχουμε προχωρήσει ήδη στην ενσωμάτωση των παρατηρήσεών της», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τα φροντιστήρια, ανέφερε ότι «τα φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης».

Για τις ηλεκτρονικές εκλογές των εκπαιδευτικών, σημείωσε: «Είναι δρομολογημένο να γίνουν κανονικά οι εκλογές. Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια γινόντουσαν εργάσιμη ημέρα. Το πρόβλημα σε αυτό ήταν ότι έκλειναν όλα τα σχολεία της χώρας σταματούσε η εκπαιδευτική διαδικασία και έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι γονείς να πάρουν άδεια. Εμείς το θεωρούμε αυτό τελείως παράλογο, είναι πολύ σημαντικό βεβαίως το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι αλλά αυτό θα γίνεται Σάββατο γιατί να σταματάει η εκπαιδευτική διαδικασία. για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε θεσπίσει τη διενέργεια αυτής της διαδικασίας Σάββατο και επίσης έχουμε προβλέψει για πρώτη φορά να γίνει ηλεκτρονικά. Γιατί ηλεκτρονικά; Γιατί έτσι εκσυγχρονίζεται η διαδικασία , ακολουθείται η εθνική τάση για ψηφιοποίηση».

«Είναι ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιείται από τη χώρα από το 2012, έχουν γίνει σχεδόν 2000 ψηφοφορίες ήδη, ενδεικτικά το καλοκαίρι που μας πέρασε με το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα γίναν οι εκλογές σε 6 πανεπιστήμια της χώρας. Πόσω μάλλον όμως εν μέσω πανδημίας, όπου διαφορετικά 170 χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ψηφίσουν δια ζώσης, προβλέψαμε αυτή την δυνατότητα η οποία διευρύνει το δικαίωμα, διευκολύνει τον εκλογέα στην άσκηση του δημοκρατικού του αυτού δικαιώματος. Η δημοκρατία δεν μπορεί να σταματάει εν μέσω πανδημίας και η τεχνολογία μας δίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Έχουμε σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστές οι οποίοι προσέφυγαν πρώτα στην Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Αρχή προστασίας έχει δώσει το πράσινο φως για να συνεχίσει η διαδικασία. Έχουνε προσφύγει και στο ΣτΕ και σήμερα εκδικάζεται το αίτημά τους για αναστολή της διαδικασίας», διευκρίνισε.

Αναφορικά με την πορεία για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, δήλωσε: «Προφανώς σεβόμαστε κάθε γιορτή όλοι μας και εμείς ως υπουργείο αναδεικνύουμε τη σημασία του Πολυτεχνείου πλην όμως το lockdown είναι lockdown, και είναι lockdown για λόγους προστασίας ατομικής και δημόσιας υγείας. Από αύριο είναι σε ισχύ ένα εθνικό lockdown και αυτό σημαίνει ότι οι μετακινήσεις γίνονται μόνο για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που θα προβλέπονται από την κοινή υπουργική απόφαση».