Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο εκεί που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, «Αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις» είπε και συμπλήρωσε πως «γίνονται μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να σωθεί ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου»

Παράλληλα, όπως είπε, η πυροσβεστική παλεύει με τη φωτιά σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από απότομες αλλαγές του ανέμου, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση, λόγω έντονης τοπογραφίας, αλλά και του φτωχού οδικού δικτύου δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη.

«Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωσης αυτής της δασικής πυρκαγιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός.

Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως η φωτιά στη Δαδιά δεν εξελίσσεται καλά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως η πυρκαγιά έκανε μια κηλιδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας.

Ενώ επιβεβαίωναν πως λόγω του δύσβατου της περιοχής (πυκνή τραχεία πεύκη) είναι δύσκολη η πρόσβαση για τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Στο σημείο ενεργούν και οι Δασικοι Συνεταιρισμοι κατόπιν συνεργασίας με το Δασαρχείο Σουφλίου.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

2 CH-47D

6 Προωθητές γαιών

1 Φορτωτής

3 M/S 290GD

Τμήματα "ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ" κ μέσα Μηχανικού του Στρατού.

Το δάσος είναι παρθένο, πυκνό με πολύ μεγάλα πεύκα και πυκνή βλάστηση που σε πολλές περιπτώσεις καθιστά απαγορευτική την προσπάθεια των πυροσβεστών να φτάσουν στη φωτιά εξήγησε στο protothema.gr ο Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

 Ανέφερε επίσης ότι οι δυσκολίες εντείνονται και από τον άνεμο που πνέει στην περιοχή ο οποίος μπορεί να μην είναι ισχυρός ωστόσο ευνοεί τις αναζωπυρώσεις και πολλές φορές αλλάζει κατευθύνσεις.

 Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίαζε η φωτιά νωρίτερα το απόγευμα, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν σχεδόν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.