Με «δόλωμα» το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνο Τσουβάλα, απατεώνες στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προσπαθούν να αποσπάσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από πολίτες.

Οι επιτήδειοι στέλνουν ένα μήνυμα που φέρεται να έχει ως αποστολέα τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα και «ενημερώνουν» τους πολίτες ότι γίνεται έρευνα σε βάρος τους από τις δικαστικές αρχές. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης.

Συγκεκριμένα, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες-χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές προσπαθώντας να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα, για να κλείσουν την υποτιθέμενη έρευνα», ανέφερε σε ανακοίνωσή η ΕΛ.ΑΣ. Όπως εξήγησε, οι επιτήδειοι «με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος που αποστέλλουν, προβαίνουν ακόμη και στη δημιουργία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα ανωτέρω στοιχεία». Το ψευδές μήνυμα αναφέρει: «Υπόκειστε σε αρκετές διαδικτυακές διώξεις είτε για παιδοφιλία, πορνογραφία στον κυβερνοχώρο που βλέπετε, παιδική πορνογραφία ή για πιθανή υποψία ύποπτης κατηγορίας σε ιδιωτικούς ιστότοπους μετά από στοχοποίηση ή για λήψεις ή κατοχή κατάλληλων πληροφοριών που σχετίζονται με πράξεις ή ενέργειες με ανθρώπινη συναίνεση».

Στη συνέχεια οι απατεώνες εξηγούν στους πολίτες ότι ο εισαγγελέας θα ενημερωθεί μέσα σε 72 ώρες και κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και 3 χρόνια. Για να αποφύγουν την ποινική διαδικασία οι επιτήδειοι προτείνουν στα υποψήφια θύματά τους να πληρώσουν ένα «ποινικό πρόστιμο» ύψους 4.810 ευρώ. Η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε από τους πολίτες να διαγράφουν αυτά τα μηνύματα και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία που περιέχουν προκειμένου να μην προσβληθεί ο υπολογιστής τους από κάποιο κακόβουλο λογισμικό.

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 29/4