Με το «καλημέρα» σήμερα οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις προκλήσεις τους με 5 διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και με πλήθος επανδρωμένων και μη επανδρωμένων (UAV) πτητικών μέσων με 6 παραβάσεις, 21 παραβιάσεις και 3 εμπλοκές, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΓΕΕΘΑ πριν από λίγη ώρα.

Προκλήσεις που έγιναν την παραμονή της υπογραφής επί του θρυλικού πλοίου – Μουσείου «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ» των συμφωνιών για την πρόσκτηση τριών υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra, με δικαίωμα προαιρέσεως για άλλη μία, και 6 επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale F3R για το ΠΝ και την ΠΑ αντιστοίχως

Συμφώνως με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα, 2 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16 και άλλη μία «τριάδα» μαχητικών του ίδιου τύπου, καθώς και 1 UAV και 1 αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, συνολικώς 9 αεροσκάφη, από τα οποία 4 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 21 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Από τις προαναφερθείσες 21 παραβιάσεις του ΕΕΧ οι 17 πραγματοποιήθηκαν από τα μαχητικά και οι 4 από τα UAV, ενώ με τα μαχητικά σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» της ελληνικής αεραμύνης.

Οι 5 από τις προαναφερθείσες παραβιάσεις ήταν οι υπερπτήσεις των μαχητικών ως ακολούθως:

Ένα «ζευγάρι» μαχητικών F-16 των Αεροπορικών Δυνάμεων της Τουρκίας πραγματοποίησε διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι (08:35), τους Λειψούς (08:36) και τους Αρκιούς (08:38), πετώντας σταθερά στα 27.000 πόδια.

Λίγο αργότερα, το ίδιο «ζευγάρι» τουρκικών μαχητικών πραγματοποίησε διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από τη νήσο Παναγιά (08:52) και τις γειτονικές Οινούσσες (08:52), αμφότερες στο Βορειοανατολικό άκρο της Χίου, πετώντας πάντα στα 27.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής αεραμύνης, που έσπευσαν για την αντιμετώπισή τους.