Έντονο γαλλικό χρώμα θα έχει η φετινή Εθνική επέτειος της Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς τις μέρες αυτές, παραμονή 24 Μαρτίου, θα υπογραφεί το «πακέτο» των συμφωνιών για την πρόσκτηση από πλευράς του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) των τριών νέων υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Belh@rra, γαλλικής σχεδιάσεως και κατασκευής (της Group Navale), παρουσία της Γαλλίδος Υπουργού Αμύνης Φλωράνς Παρλύ, που θα έλθει για το σκοπό αυτό στην Αθήνα.

Μία συμφωνία που θα υπογραφεί – συμφώνως με τις πληροφορίες – επί του θρυλικού ευδρόμου καταδρομικού «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ», του νικητή των δύο ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου που έκριναν τον κατά θάλασσα αγώνα και την κυριαρχία στο Αιγαίο στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13 εναντίον της Οθωμανικής Τουρκίας, για προφανείς – συμβολικούς – λόγους!

Την ίδια ώρα, στον Φαληρικό όρμο θα έχει ναυλοχήσει για μερικές ημέρες το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, σε μία κίνηση εξαιρετικά υψηλού συμβολισμού.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, προ λίγων ημερών, πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το «πακέτο» των τριών επί μέρους συμφωνιών για την πρόσκτηση ισάριθμων νέων υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαιρέσεως («οψιόν») και για μία τέταρτη, που προηγουμένως είχαν ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής.

Όμως η προαναφερθείσα ενέργεια της υπογραφής για τις φρεγάτες, τα όπλα τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους, αποτελεί την κορωνίδα της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας και πρόκειται να υλοποιηθεί παρουσία των Υπουργών Εθνικής Αμύνης των δύο χωρών, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου και Φλ.Παρλύ αντιστοίχως, από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο πλευρών, όπως ακριβώς είχε συμβεί και με την αρχική σύμβαση της προσκτήσεως των 18 μαχητικών Rafale, πριν από ένα χρόνο.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι την ίδια ημέρα, 24 Μαρτίου, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις οποίες θα παρευρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης για τον εορτασμό της εθνικής επετείου είναι προγραμματισμένο (καιρού επιτρέποντος) να πετάξουν πάνω από την Αθήνα ένα σμήνος γαλλικών μαχητικών Rafale τα οποία θα βρίσκονται στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) της Αεροπορικής Βάσεως της Ανδραβίδος, συμμετέχοντας στη μεγάλη πολυεθνική, διακλαδικής μορφής άσκηση «Ηνίοχος 2022», που υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Αριθμός από τα γαλλικά μαχητικά που θα ασκούνται εκεί είναι προγραμματισμένο να πετάξουν πάνω από την Αθήνα, την παρέλαση για την εθνική επέτειο και τους επισήμους, αποδίδοντας έτσι την οφειλόμενη τιμή τόσο προς τους ήρωες της Επαναστάσεως, όσο και προς τους Γάλλους φιλέλληνες αλλά και ναυτικούς, οι οποίοι ήλθαν και πολέμησαν στην Ελλάδα για την ελευθερία της και πολλοί εξ αυτών έδωσαν και την ίδια τους τη ζωή στον αγώνα αυτό.

Το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle” στον Πειραιά

Τις ημέρες της Εθνικής επετείου αναμένεται να καταπλεύσει στο Φαληρικό όρμο, ως προελέχθη, το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, ως η κορυφαία γαλλική συμμετοχή στις εκδηλώσεις τις επετείου. Μία ενέργεια που «πιστώνεται» στη «στρατιωτική διπλωματία», που ασκείται στο αντίστοιχο επίπεδο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και στις άριστες προσωπικές σχέσεις που έχει με τον Γάλλο ομόλογό του, επίσης καταδρομέα και έχοντα υπηρετήσει για 18 χρόνια ως αξιωματικός στη Λεγεώνα των Ξένων, Στρατηγό Τιερρύ Μπιουκάρντ.

Το γαλλικό πολεμικό από τις αρχές Μαρτίου «περιπολεί» στις ελληνικές θάλασσες, στο πλαίσιο της πολύμηνης, πολυεθνικής, αποστολής του “Clemenceau ’22”, στην οποία μάλιστα από την αρχή της συμμετέχει και το Πολεμικό μας Ναυτικό με μία μονάδα του που αλλάζει σε τακτά διαστήματα, ως επικεφαλής της Ναυτικής Δυνάμεως (Task Force-473/TF-473), της οποίας αποτελεί τον «πυρήνα» της.

Μάλιστα στις 13 Μαρτίου, ο Γάλλος Διοικητής της Δυνάμεως αυτής, Υποναύαρχος Κριστόφ Κλουζέλ επισκέφθηκε την ελληνική φρεγάτα «ΥΔΡΑ», η οποία εκπροσωπεί το Π.Ν.στη δύναμη αυτή, ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη της Αντιπλοίαρχο Διονύσιο Καπανδρίτη και ξεναγήθηκε στους χώρους της.

Επίσης στις 13 Μαρτίου, και σε ένα άλλο τμήμα της προαναφερθείσης ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, το υπερσύγχρονο υποβρύχιο του Στόλου μας «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», Type-214AIP, πραγματοποίησε συνεκπαίδευση σε συνδυασμένες ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, με τη μορφή CASEX (Combined Anti-Submarine Exercise), με την γαλλική φρεγάτα “AUVERGNE”, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης, στη διάρκεια της οποίας εκτελέστηκαν αντικείμενα ανθυποβρυχιακού πολέμου.