Μια μεγάλη στιγμή σήμερα για το Ταμείο Εθνικής Αμύνης (ΤΕΘΑ) του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, καθώς υπογράφτηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σύμβαση μισθώσεως παραχωρήσεως για τη στέγαση εκπαιδευομένων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε χώρο ιδιοκτησίας του Ταμείου, παρουσία του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υπογραφή της συμβάσεως αυτής με ένα άλλο κράτος πραγματοποιείται από το ΤΕΘΑ για πρώτη φορά, έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ βάσει της οποίας τροποποιήθηκε το ισχύον ως τώρα νομικό πλαίσιο που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Η προαναφερθείσα σύμβαση υπεγράφη μεταξύ του Διευθυντή του ΤΕΘΑ Αντιστρατήγου ε.α. Αντωνίου Κονδύλη από ελληνικής πλευράς και του Ακολούθου Αμύνης των ΗΑΕ στην Ελλάδα Ταξιάρχου Γιασίμ Σουράφα από πλευράς του Εμιράτου, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κώστα Φλώρου και του Πρέσβη των ΗΑΕ στην Αθήνα Σουλεϊμάν Χαμίντ Αλμαζρούι.
Βάσει της συμβάσεως προβλέπεται η παραχώρηση έναντι αντιτίμου, εκτάσεως 88.349 τ.μ. εκ του Στρατοπέδου «Μελλίδη» στον Αυλώνα Αττικής, για μια δεκαετία, ώστε να δημιουργηθούν εκεί σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη στέγαση και εξυπηρέτηση του εκπαιδευομένου προσωπικού των ΗΑΕ στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), στο γειτονικό Σχηματάρι Βοιωτίας.

Οι εγκαταστάσεις που θα αναγερθούν στο Στρατόπεδο «θα είναι σύμφωνες με την κείμενη εθνική Νομοθεσία και μετά την πάροδο του εδαφονομίου των 10 ετών (ή της παράτασης που αμοιβαίως συμφωνηθεί) θα αποτελέσουν ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ» σημειώνεται από το ΥΠΕΘΑ.

Επισημαίνεται ότι το Στρατόπεδο «Μελλίδη», είναι ένα εκ των μεγαλυτέρων, αν όχι το μεγαλύτερο, από πλευράς εκτάσεως σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και σε αυτό στεγάζονται το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), η Σχολή Αξιωματικών Τεθωρακισμένων (ΣΑΤ), το Μουσείο Αρμάτων, το 575 Τάγμα Πεζοναυτών (575 ΤΠΝ), και άλλες μικρότερες μονάδες, ενώ περιλαμβάνει πεδίο βολής αρμάτων μάχης, μηχανοδηγήσεως κλπ.