Στην τελική ευθεία και με ρεκόρ συμμετοχών, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά περίοδο ιδιαίτερα στην περιοχή μας και στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, βρίσκονται οι προετοιμασίες για τις μεγάλες πολυεθνικές, διακλαδικές ασκήσεις «Ηνίοχος ’22» και «Ορίων ’22», που φέτος για πρώτη φορά διεξάγονται παράλληλα και με άμεση αλληλοεπίδραση, μετά από σχετική πρωτοβουλία που ανελήφθη με θετικό αποτέλεσμα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πιο συγκεκριμένα η φετινή άσκηση «Ηνίοχος ’22», που σχεδιάζεται και διευθύνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό το συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί το διάστημα 28 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2002, με επίκεντρο το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος και χώρο δράσεως ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Στην άσκηση ως σήμερα έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους με προσωπικό και πτητικά μέσα επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής, ενώ άλλες δύο χώρες θα συμμετάσχουν μόνο με προσωπικό, χωρίς πτητικά μέσα, ανεβάζοντας έτσι τον τελικό αριθμό των συμμετεχουσών χωρών στις εννέα.



Οι χώρες αυτές, που θα συμμετάσχουν με προσωπικό και πτητικά μέσα στην άσκηση «Ηνίοχος ’22» είναι οι εξής: Ελλάδα, Κύπρος, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Σλοβενία, ενώ μόνο με προσωπικό συμμετέχουν η Αυστρία και ο Καναδάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος – για πρώτη φορά – στην άσκηση θα συμμετάσχουν τόσο υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3R της Γαλλικής Αεροπορίας (Armee de l’Air et de l’Espace), όσο και η ναυτική τους έκδοση Rafale-M της Αεροπορίας του Γαλλικού Ναυτικού (Marine National), εξορμώντας από το αεροπλανοφόρο “Charles de Gaulle”, που την περίοδο αυτή θα επιχειρεί στις ελληνικές θάλασσες.

Με το καθεστώς του «παρατηρητού» συμμετέχουν άλλες 10 χώρες (Αίγυπτος, Αλβανία, Αυστρία, Σκόπια, Βρετανία, Ινδία, Κουβέϊτ, Κροατία, Μαρόκο και Σαουδική Αραβία), που επίσης αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής για αυτή την κατηγορία.

Η άσκηση «Ορίων ’22», αποτελεί μία άσκηση δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που έχει και τον γενικό συντονισμό της, και ως τώρα διεξαγόταν ξεχωριστά από τον «Ηνίοχο» και σε διαφορετική χρονική περίοδο. Φέτος, αποφασίστηκε όπως οι δύο αυτές ξεχωριστές ασκήσεις, διεξαχθούν ταυτόχρονα και με σενάρια, ανεξάρτητα μεν, τα οποία ωστόσο θα αλληλλοεπιδρούν ώστε να υπάρχει καλύτερη και πιο ρεαλιστική εκπαίδευση, για όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές με καταδείξεις «εχθρικών» στόχων στο έδαφος από τους κομάντος JTAC προς τα φίλια πτητικά μέσα.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η άσκηση «Ορίων ’22» θα διεξαχθεί φέτος το διάστημα 28 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2022 και σε αυτήν θα συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων από: Ελλάδα, Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βουλγαρία και Ισραήλ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ως ένα άλλο σημείο του εξαιρετικού ενδιαφέροντος των ασκήσεων αυτών, ιδίως της ασκήσεως «Ηνίοχος ’22», ότι περισσότεροι από 600 (εξακόσιοι) Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι έχουν δηλώσει συμμετοχή για να καλύψουν δημοσιογραφικά την προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα, είτε στις δύο «ημέρες παρατηρητών» (Spotter’s Days) στις 28 και 31 Μαρτίου, είτε στην ημέρα των επισήμων (VD-Day) την 1η Απριλίου 2022.