«Η Ελλάδα είναι πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Ουκρανίας μετά τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας.

Η κ. Κεραμέως πρόσθεσε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολεμική σύρραξη και η Ευρώπη έχει στείλει ένα μήνυμα. Επίσης, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι έχουν ήδη αρχίσει να εγγράφονται σε ελληνικά σχολεία Ουκρανοί μαθητές, καθώς η Ελλάδα «έχει ανοίξει την αγκαλιά της στους πρόσφυγες», ενώ διευκρίνισε πως σε συνεργασία με τη UNICEF επιλύονται και θέματα διερμηνείας.

Όπως είπε στην προσπάθεια ενσωμάτωσης βοηθούν οι περίπου 20 εκπαιδευτικοί που επαναπατρίστηκαν από την Ουκρανία.

Αναφερόμενη στα εκλογικά σενάρια η υπουργός σημείωσε πως δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και πως ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι δεν βάζει στο ζύγι του τα παιχνίδια της αντιπολίτευσης, καθώς «στόχος είναι η σταθερή πορεία της χώρας».

Σε ότι αφορά την συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν τόνισε πως ο πρωθυπουργός έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου ενώ είπε πως κάθε διάλογος είναι ευπρόσδεκτος στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ανέφερε πώς οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία θα γίνει το Σάββατο 7 Μαίου και η κλήρωση στα Πειραματικά την Παρασκευή 6 Μαϊου ενώ η ηλεκτρονική πλατφόρμα για πρότυπα και πειραματικά θα ανοίξει στην ερχόμενη Τρίτη.

Σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν οι μόνιμοι διορισμοί.

Επίσης πρόσθεσε πως σήμερα εκδικάζονται στην ολομέλεια του ΣτΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης αναφορικά με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.




Αναλυτικά η συνέντευξη. Τι είπε η κ. Κεραμεώς:


Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολεμική σύρραξη που ελπίζαμε να μην ξαναζήσουμε ποτέ στον πλανήτη και στην ευρωπαϊκή ήπειρο επίσης. Ζούμε πρωτόγνωρα γεγονότα και καταστάσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες και νομίζω ότι η Ευρώπη έχει στείλει συνολικά ένα πού ηχηρό μήνυμα και η Ελλάδα επίσης. Νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα χωρίς να φοβόμαστε παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ της ελευθερίας, υπέρ του δικαιώματος του κάθε κράτους στην ανεξαρτησία του. Γιατί επί της ουσίας αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Ρωσία έχει επιλέξει να εισβάλει σε μια δημοκρατική ανεξάρτητη χώρα, να παραβιάσει το απαραβίαστο των συνόρων και ουσιαστικά να επιβάλλει το δικό της τρόπο ζωής σε μια γειτονική χώρα και αυτό είναι κάτι το οποίο προφανώς πρέπει να αφορά και αφορά όλους μας. Από εκεί και πέρα η χώρα μας έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών και έχει πάρει μια σειρά πρωτοβουλιών και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Για τους Ουκρανούς πρόσφυγες

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Καθημερινά καταφτάνουν ουκρανοί πρόσφυγες και ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλά ανήλικα παιδιά. Για αυτό το λόγο η χώρα μας έχει ανοίξει την αγκαλιά της και τα σχολεία της στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Έχουμε ήδη τις πρώτες εγγραφές μαθητών προσφύγων σε σχολεία της χώρας μας σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, στην Αττική, τη Ρόδο, την Κρήτη, στην Πελοπόννησο στην Μακεδονία. Έχουμε συνεργαστεί και με τη Unicef για θέματα διερμηνείας. Φροντίζουμε για την ομαλή ένταξη των μαθητών αυτών στην σχολική κοινότητα και θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ και όλη την εκπαιδευτική κοινότητα τη δική μας για την αμέριστη συμπαράσταση και τον καθοριστικό τους ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουν και οι εκπαιδευτικοί μας οι οποίοι ήταν την Ουκρανία αποσπασμένοι. Είχαμε περίπου 20 εκπαιδευτικούς οι οποίοι δίδασκαν ελληνικά σε σχολεία στην Ουκρανία. Αυτοί είχαμε φροντίσει ούτως ώστε να επαναπατριστούν πολύ νωρίς όταν είχαν αρχίσει να πρωτοακούγονται σκέψεις, φήμες περί πολεμικής σύρραξης. Επαναπατρίστηκαν με απόλυτη ασφάλεια και τώρα και αυτοί συνδράμουν στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των ουκρανών προσφύγων μαθητών στα σχολεία μας.

Για το θέμα των εκλογών που επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Βιώνουμε μια πρωτοφανή συγκυρία, και σε όλη τη διακυβέρνησή μας η μια κρίση διαδέχεται την άλλη, κρίσεις που δεν μπορούσε κανείς ποτέ να φανταστεί από την πανδημία μέχρι το μεταναστευτικό, μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια τα οποία εγείρει η αντιπολίτευση δεν μπαίνουν καθόλου στο ζύγι το δικό του. Χρέος του και αυτό υπερασπίζεται μέχρι τελικής πτώσεως είναι η σταθερή πορεία της χώρας μας. Και εδώ αναδεικνύεται η μεγάλη σημασία που έχει αναδείξει ο ίδιος της θέσης μας εντός της Ευρώπης, την ισότιμη σχέση με τους εταίρους, την πολιτική σταθερότητα, σε αυτή την κατεύθυνση που έχει κινηθεί 2,5 χρόνια και νομίζω ότι αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο αυτή η μεγάλη προσπάθεια. Άρα όπως έχει πει και ο ίδιος δεν υπάρχει κανένα ζητούμενο σχετικά με τις εκλογές συνεχίζουμε στην γραμμή της πολιτικής σταθερότητας συνεχίζοντας και το μεταρρυθμιστικό μας έργο και έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος για τις εκλογές.

Για τη συνάντηση Μητσοτάκη –Ερντογάν

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Ο πρωθυπουργός είναι πάντοτε υπέρμαχος του διαλόγου και είναι ένθερμος υποστηρικτής των κανόνων του διεθνούς δικαίου σε αυτό το πλαίσιο κάθε διάλογος είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος και πάντοτε βεβαίως με μεγάλο σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Με αφορμή τις επισκέψεις της στους νομούς της Ελλάδας

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θεωρώ καθήκον και χρέος μου να βρίσκονται κοντά στην εκπαιδευτική κοινότητα, κοντά στους μαθητές μας , κοντά στου

εκπαιδευτικούς μας κοντά στους φοιτητές μας ταυτόχρονα όμως μαθαίνω και πάρα πολλά από αυτή τη διαδικασία. Άμα δεν ακούσεις από τους ανθρώπους οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με τις προκλήσεις καθημερινά τότε ελλοχεύει ένας μεγάλος κίνδυνος να μην είσαι κοντά στην πραγματικότητα για αυτό το λόγο προσπαθώ να πηγαίνω σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Επίκεινται και άλλες τέτοιες επισκέψεις το θεωρώ χρέος αλλά δεν σας κρύβω ότι μέσα από αυτές τις συνομιλίες με εκπαιδευτικούς και με μαθητές μπορεί κανείς να έχει πολύ πληρέστερη εικόνα για τις πραγματικές προκλήσεις της παιδείας, για περιθώρια βελτίωσης, για προτασεις, σκέψεις προκειμένου να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στα θέματα της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαιδευτικής υπηρεσίας.

Για τον διπλασιασμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων την επόμενη χρονιά

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι μια δέσμευσή μας προ των εκλογών, θυμίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επί της ουσίας καταργήσει τα πρότυπα σχολεία και γενικά είχε υποβαθμιστεί ο θεσμός. Η δική μας δέσμευση ήταν να ενισχυθεί ο θεσμός, να έχουμε τουλάχιστον ένα πρότυπο και ένα πειραματικό σχολείο σε κάθε περιφέρεια της χώρας και να ενισχυθούν σημαντικα αυτά τα εξαιρετικά δημόσια σχολεία γιατί σε αυτά τα δημόσια σχολεία δοκιμάζονται νέες εκπαιδευτικές πρακτικές οι οποίες εν συνεχεία μπορούν να διαχυθούν σε όλα τα δημόσια σχολεία της χώρας. Αυτός είναι ο στόχος των πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Βρισκόμαστε περίπου σε υπερδιπλασιασμό των πρότυπων και πειραματικών σχολείων, πηγαίνουμε στα 120 πλέον με πειραματικό ή πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Αυτά τα σχολεία λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό φέτος και προστίθενται και άλλα για την επερχόμενη σχολική χρονιά. Παρουσιάσαμε το Δεκέμβριο 166 νέα προγράμματα σπουδών, αυτά τα νέα προγράμματα δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή πιλοτικά στα πρότυπα και στα πειραματικά σχολεία. Έχουμε προβλέψει μια διετή πειραματική εφαρμογή, διετή γιατί θέλουμε να πάρουμε ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς από τα νέα αυτά προγράμματα, αν υπάρχει λόγος περαιτέρω βελτίωσης τους και εν συνεχεία αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών θα διαχυθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Για τον τρόπο εισαγωγής στα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η μεγάλη πλειοψηφία των προτύπων και πειραματικών σχολείων ήδη λειτουργεί, προστίθενται μόνο 8 σε αυτή τη φάση άρα θα αγγίξουμε τα 120 από το Σεπτέμβριο. Να θυμίσουμε ότι είναι διαφορετικός το τρόπος εισαγωγής στα πρότυπα και στα πειραματικά, στα πρότυπα η εισαγωγή γίνεται με εξετάσεις στα παιδιά της Στ Δημοτικού. Οι εξετάσεις θα γίνουν στις 7 Μαΐου και η εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία γίνεται με κλήρωση. Γίνεται με κλήρωση γιατί στα πειραματικά σχολεία είναι αυτά που κατεξοχήν δοκιμάζονται πειραματικά εκπαιδευτικές μέθοδοι και για αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα κατά το δυνατόν τυχαίο δείγμα του πληθυσμού. Η ηλεκτρονική κλήρωση για τα πειραματικά σχολεία

της χώρας θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου. Την ερχόμενη Τρίτη θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για εγγραφή μαθητών σε πρότυπα και πειραματικά για τις εξετάσεις και την κλήρωση.

Για το διορισμό εκπαιδευτικών

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική πολιτεία δεν είχε διορίσει εκπαιδευτικό για πάνω από 12 χρόνια. Εμείς στα πρώτα 2 χρόνια της θητείας μας διορίσαμε 16.200 εκπαιδευτικούς τους πρώτους μετά από 12 χρόνια και στην Ειδική Αγωγή τους πρώτους στην ιστορία της χώρας μέσω ΑΣΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινήσαμε τους διορισμούς από την Ειδική αγωγή ένα πολύ ευαίσθητο χώρο. Δεν θα σταματήσουμε εκεί, προσπαθούμε σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών να συνεχίσουμε για να καλύψουμε έδαφος των προηγούμενων ετών και με στόχο να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Έχουμε σήμερα αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι είναι αναπληρωτές για 5 -7 -15 χρόνια αυτό αντιβαίνει και στην ίδια την έννοια του αναπληρωτή. Εμείς θέλουμε ο αναπληρωτής να αναπληρώσει σε μια έκτακτη συνθήκη, σε μια εγκυμοσύνη, μια ασθένεια κοκ. Άρα η προσπάθεια που γίνεται είναι σιγά -σιγά να ενισχύσουμε περαιτέρω ακόμα τους διορισμούς αλλά να προχωρήσουμε και σε άλλους μόνιμους διορισμούς με στόχο την εξυγίανση συνολικά του συστήματος και τη σημαντική ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού. Η ενδυνάμωση αυτή γίνεται αφενός με διορισμούς και αφετέρου με επιμορφώσεις. Πλέον γίνονται οριζόντιες επιμορφώσεις στους εκπαιδευτικούς μας κάτι το οποίο δεν γινόταν στο παρελθόν σε πολλά και διαφορετικά θέματα για παράδειγμα στα θέματα ψηφιακών εργαλείων, στα θέμα των νέων προγραμμάτων σπουδών, στα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία έχουν μπει στα σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Γυμνάσιο, στα αγγλικά στο Νηπιαγωγείο που επίσης έχουν μπει από τη φετινή σχολική χρονιά σε όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας. Άρα οριζόντιες επιμορφώσεις με τη χρήση νέων τεχνολογιών σε όλους τους εκπαιδευτικούς μας.

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ν.ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Σήμερα εκδικάζονται στην Ολομέλεια του ΣτΕ δύο αιτήσεις ακύρωσης που είχαν κατατεθεί πριν από αρκετούς μήνες σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Ας περιμένουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, έχουμε απόλυτο σεβασμό στο έργο της Δικαιοσύνης και από εκεί και πέρα θα τοποθετηθούμε αφού αποφανθεί η Δικαιοσύνη.