Δύο χρόνια, ακριβώς, συμπληρώνονται το ερχόμενο Σάββατο 26 Φεβρουαρίου από την εργαστηριακή επιβεβαίωση και την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του νέου κοροναϊού στη χώρα μας και διανύουμε ήδη μία σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά και τη συνέχιση της επιδημιολογικής επιτήρησης του νέου κοροναϊού, ο οποίος θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία.

Αυτό υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση την Τρίτη ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Με τη μετάλλαξη «Όμικρον» να δείχνει ότι οδηγούμαστε προς τη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης, στη χώρα μας και διεθνώς, ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του νέου κορoναϊού, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος της λεγόμενης “επείγουσας φάσης” της πανδημίας, με την επόμενη προτεραιότητα να είναι το «πλάνο ελευθερίας»

Για τη χώρα μας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε συγκεκριμένα ότι, παρά το γεγονός ότι τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι ανάλογος ο αριθμός των θανάτων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο, τη στιγμή κατά την οποία αυξάνεται επίσης διαρκώς η εμβολιαστική κάλυψη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μάλιστα, οδηγούμαστε σταδιακά σε μία κατάσταση, σίγουρα του χρόνου, αν όχι νωρίτερα, στην οποία η επιδημιολογική επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Νίκος Τζανάκης: Δεν πιέζεται πλέον το σύστημα Υγείας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι η αποκλιμάκωση της επιδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα μας θα επιτρέψει σύντομα στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς να φορούν την προστατευτική μάσκα τους.

Ο Νίκος Τζανάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά:

«Μπορούμε να βγάλουμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους. Ιδίως αν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο ή περπατάμε με την παρέα μας. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου ο ιός ναι μεν προκαλεί μολύνσεις και το βλέπουμε καθώς τα κρούσματα διατηρούνται ψηλά, δεν πιέζεται όμως το υγειονομικό σύστημα. Βλέπουμε να μειώνονται οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις. Είμαστε σε ανάλογα χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο κι αυτό είναι πολύ σημαντικό».