Η επισκόπηση και η σχεδόν βέβαιη επανεξέταση των υγειονοµικών πρωτοκόλλων βάσει των οποίων έχει προγραµµατισθεί να επαναλειτουργήσουν από τη ∆ευτέρα 10 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθµίδων στη χώρα µας απασχόλησαν τα µέλη της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ η εκθετική επέλαση του στελέχους «Όµικρον» του νέου κοροναϊού βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο καθηγητής Πνευµονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έχει ήδη προτείνει την επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθµίδων τη ∆ευτέρα 17 Ιανουαρίου, αντί για τη ∆ευτέρα 10 Ιανουαρίου, ενώ το µεγάλο ερώτηµα είναι εάν η αναστολή της λειτουργίας ενός τµήµατος τάξης σχολείου θα πραγµατοποιείται πλέον µε αισθητά λιγότερους από το 50% + 1 µαθητές του τµήµατος να έχουν νοσήσει σχεδόν ταυτόχρονα από τη λοίµωξη COVID-19 ή θα συνεχίσει να εφαρµόζεται το ισχύον υγειονοµικό πρωτόκολλο για το θέµα.

Yπενθυμίζουμε ότι αύριο Τρίτη, θα συνεδριάσουν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εισηγηθούν για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων. Να σημειωθεί ότι, πολλές είναι οι φωνές που ζητούν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα σχολείων στις 17 Ιανουαρίου.

Ωστόσο έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι τρία νέα μέτρα σε ότι αφορά στα σχολεία. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και σύµφωνα µε πολύ καλά πληροφορηµένες πηγές των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», ως δεδοµένη πρέπει να θεωρείται η αναβολή όλων των σχολικών εκδροµών για το σύνολο των σχολικών µονάδων της χώρας µας.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνεδρίασης του υπουργικού Συµβουλίου: «Ανάλογα µε την εξέλιξη της πανδηµίας τις πρώτες εβδοµάδες του 2022, έχουµε στη διάθεσή µας ένα εύρος επιλογών. Oχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα, όµως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδοµένα. Καµία απόφαση δεν έχει ακόµη ληφθεί».

Επίσης, όσον αφορά την πρόταση του κ. Τζανάκη, «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγµή κάποια συζήτηση στο τραπέζι για παράταση των διακοπών στα σχολεία», διευκρίνισε προχθές, Τρίτη 28 ∆εκεµβρίου, ο γενικός γραµµατέας Συντονισµού της κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης.

«Πρωί - απόγευμα σε δύο βάρδιες»

Την ίδια στιγµή, «τη λειτουργία όλων των σχολείων της χώρα µας σε δύο βάρδιες, πρωί - απόγευµα, µε τους µισούς µαθητές ανά βάρδια, αλλά και τη δωρεάν ιχνηλάτηση των κρουσµάτων σε εκπαιδευτικούς και µαθητές» προτείνει, από τη δική του πλευρά, ο τοµεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δηλώνει επίσης στα «Π» ότι ο ίδιος θεωρεί αυτές τις παρεµβάσεις ως «τις πιο σηµαντικές αλλαγές» στα ισχύοντα υγειονοµικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία µετά τα Θεοφάνεια.

Οµως, πηγές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αναφέρουν στα «Π» ότι η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων, πρωί - απόγευµα, µε τους µισούς µαθητές ανά βάρδια, αποτελεί «ένα αποτυχηµένο µοντέλο, το οποίο δεν συζητείται καν», ένα µοντέλο το οποίο «απαιτεί, πριν από όλα, την απασχόληση διπλάσιου αριθµού εκπαιδευτικών για να λειτουργήσει…».

Σε εντελώς διαφορετικό µήκος κύµατος, σε σχέση µε την πρόταση του κ. Ξανθού, ο επίκουρος καθηγητής Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, δηλώνει στα «Π» ότι «κλειδί για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων αποτελεί ο µαζικός εµβολιασµός των µαθητών και των γονέων τους», ενώ ο ίδιος αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά ότι «δεν νοµίζω πως χρειά-ζεται να αλλάξει κάτι ως προς τα ισχύοντα υγειονοµικά πρωτόκολλα για τα σχολεία».

Από τη δική του πλευρά, τέλος, ο αντιπρόεδρος της Eνωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, Νίκος Καρανταγλής, δηλώνει σχετι- κά στα «Π»: «Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση του βασικού αποτελεσµατικού όπλου που έχουµε στη διάθεσή µας. Εµβολιασµός άµεσα σε όσους δίστασαν µέχρι τώρα, επιτάχυνση της τρίτης ενισχυτικής δόσης, εµβολιασµός των παιδιών και των εφήβων. Τήρηση επίσης σε ατοµικό και οικογενειακό επίπεδο µέτρων προστασίας τις γιορτινές ηµέρες που έρχονται και, ενδεχοµένως, επανεξέταση του πρωτοκόλλου κλεισίµατος τµηµάτων και σχολείων, όταν θα έχουµε πιο καθαρή εικόνα της εξέλιξης της πανδηµίας. Eνα ενδεχόµενο κλείσιµο των σχολείων θα πρέπει να κρατηθεί ως ένα από τα τελευταία µέτρα έκτακτης ανάγκης».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 30 Δεκεμβρίου 2021