Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο μακρινό Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, η διεθνής ναυτική άσκηση με την επωνυμία «International Maritime Exercise/Cutlass Express 2022» ή για συντομία «IMX/CE 2022», που πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 4 έως την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, με διοργανωτές τις Αμερικανικές Ναυτικές Δυνάμεις Αφρικής (US Naval Forces Africa/US-NAVAF).

Στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν 60 χώρες και Διεθνείς Οργανισμοί από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, ενώ από ελληνικής πλευράς η Κινητή Ομάδα Εκπαιδεύσεως (ΚΟΕ) του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής/«NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre» (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC).







H άσκηση «IMX/CE 2022» ήταν μεγάλης κλίμακος διεθνής ναυτική άσκηση που διεξήχθη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η οποία συνδυάστηκε με πολυεθνική άσκηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) και αποσκοπούσε στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των συνεργιών των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και στην ενίσχυση των μεταξύ τους ναυτικών δεσμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της ασκήσεως πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση από στελέχη της ΚΟΕ του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC, σε συνολικώς 78 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σενεγάλης, της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και της Υεμένης επί αντικειμένων ναυτικής αποτροπής. Η εν λόγω εκπαίδευση αποσκοπούσε στην αφομοίωση των εφαρμοζόμενων τακτικών κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων νηοψίας, καθώς και στην εξοικείωση των εκπαιδευμένων με το θαλάσσιο περιβάλλον, κατά την διεξαγωγή τους.









«Η συμμετοχή της ΚΟΕ του ΚΕΝΑΠ/NMIOTC στην άσκηση «ΙΜΧ/CE 2022», εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ σε ό,τι αφορά στις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην προβολή των δυνατοτήτων να παρέχουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση σε διεθνές περιβάλλον», επισημαίνεται από το ΓΕΕΘΑ.