Σε φάση ολοκλήρωσης της βασικής της περιόδου βρίσκεται πλέον η επιχείρηση «Ελευθερία», που είχε ως στόχο την θωράκιση του πληθυσμού έναντι του κοροναϊού. Μετά από περίπου 13 μήνες, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες εμβολιαστικοί σταθμοί ανά την επικράτεια, ενώ κινητές μονάδες βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί κατ’ οίκον. Αποτέλεσμα; Σχεδόν 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Πλέον το 71,3% του γενικού πληθυσμού (80,3% του ενήλικου πληθυσμού) της Ελλάδας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 7.500.000 πολίτες, έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Μειώθηκε η απόσταση

Ουσιαστικά και σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει κερδίσει την απόσταση που την χώριζε από τις άλλες χώρες στην Ευρώπη σχετικά με τη θωράκιση έναντι του κοροναϊού.

Παράλληλα, ωστόσο, περίπου 200.000 είναι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ακόμη με την ενισχυτική δόση και 300.000 οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι από τον περασμένο Νοέμβριο.

Εμβόλια και φαρμακεία

Τα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια που αναμένονται και στη χώρα, εκ των οποίων μάλιστα το ένα τις επόμενες ημέρες, και οι εντατικές προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιριών για την ανάπτυξη εμβολίου που να προστατεύει και από τη μετάλλαξη Όμικρον, θα εμπλουτίσουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Αυτό που δεν φαίνεται προς το παρόν να γίνεται είναι να ενταχθούν τα φαρμακεία στην εμβολιαστική επιχείρηση. Στο υπουργείο Υγείας έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, αλλά συνεχίζει να αποτελεί τροχοπέδη η συντήρηση των εμβολίων mRNA, καθώς απαιτούνται ειδικές συνθήκες.