Παρά τις επιστημονικές οδηγίες, την υποχρεωτικότητα από τις 16 Ιανουαρίου και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 χρόνων, που αποτελούν την πλέον ευπαθή ομάδα απέναντι στον κοροναϊό, περίπου 310.000 πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας παραμένουν χωρίς «θωράκιση».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο νομοθετήθηκε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για τους παραβάτες. Οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ήταν περίπου 530.000 και μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 220.000.

Η αλήθεια των αριθμών

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας στα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων έχει καταγραφεί το 9,7% των συνολικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Από το μικρό αυτό ποσοστό μολύνσεων -σε σύγκριση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες που καταλαμβάνουν το 90,3% - έχει προκύψει το 82,9% των θανάτων λόγω κοροναϊού. Από τους 24.836 νεκρούς της πανδημίας στη χώρα μας οι 20.588 είναι ηλικίας άνω των 65.

Συνεδρίαση

Αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους πολίτες 60 ετών και άνω παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ειδικών αναμένεται να αξιολογηθεί αν η κατάσταση επιτρέπει την επιστροφή των εμβολιασμένων θεατών στα γήπεδα αλλά και των εμβόλιασμένων όρθιων θαμώνων στους χώρους διασκέδασης. Οι πληροφορίες θέλουν τους ειδικούς να είναι έτοιμοι να δώσουν το πράσινο φως.