Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πλέον για τους ειδικούς η μετάλλαξη Όμικρον και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Άλλωστε, αυτά τα δύο ζητήματα σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στην πρόσφατη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κοροναϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Να σημειωθεί ότι στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης.

Άμεση προστασία

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως το 2022, όχι μόνο θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας, αλλά θα έχει δρομολογηθεί η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια. Επιπλέον, μίλησε και για την ικανότητα της μετάλλαξης Όμικρον να εκφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, η αποτελεσματικότητα ως προς την Όμικρον με δύο δόσεις είναι ανεπαρκής. Η χορήγηση της τρίτης δόσης παρέχει άμεση προστασία, χωρίς να είναι γνωστή ακόμη η διάρκεια. Τα ποσοστά αποτελεσματικότητα κυμαίνονται ανά τη μελέτη, από 33% έως 55% και 80%.

Ο μέσος όρος

Από πέντε Περιφέρειες της χώρας έχει καταγραφεί, ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι κοντά στο 70% με τη μετάλλαξη Όμικρον. Παρόμοια εικόνα παρατηρείται και στις νοσηλείες στην Αττική, καθώς  περίπου το 70% είναι «Όμικρον», όπως ανέφερε ο Θεοκλής Ζαούτης.

Πρόσθεσε, δε, ότι η νοσηρότητα είναι χαμηλότερη και φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για τη θνητότητα. Σχετικά με τα test, είπε ότι θετικό PCR προκύπτει από 95% θετικού rapid test και σημείωσε ότι τα rapid test είναι αξιόπιστα σχετικά με την «Όμικρον».