Τα νεότερα δεδομένα για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κοροναϊού στη χώρα ανέφεραν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Tο τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων με 9.284 νέα κρούσματα, 66 νεκρούς και 629 διασωληνωμένους. Σημειώνεται πως πριν λίγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από τις 3 Ιανουαρίου.

Αρχικά, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως διεθνώς το 2021 θεωρείται το έτος θαυμαστής εξέλιξης των εμβολίων. Ειδικότερα είπε: «Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 26 εμβόλια που έχουν εγκριθεί και άλλα 200 υπό ανάπτυξη. Η εκστρατεία «Ελευθερία» ξεκίνησε με το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης εμβόλιο, αυτό της Pfizer. Τον αρχικό ενθουσιασμό ακολούθησε χαλάρωση, λόγω των αρνητών. Η μετάλλαξη Δέλτα έκανε την ανατροπή. Τα δεδομένα για την Omicron θέλουν ακόμα τεκμηρίωση και υποεκτιμάται ο παράγων επαναλοίμωξη. Ίσως επιβαρύνει το σύστημα υγείας λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα των εμβολίων.Μελέτες δείχνουν πως η τρίτη δόση μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη λοίμωξη από την Όμικρον και δεν προτείνεται να αλλάξουν οι εμβολιαστικές εκστρατείες. Αρμόδιες αρχές λένε πως τα εμβόλια κοροναϊού θα γίνουν σαν τα εμβόλια της γρίπης. Η πανδημία ανέδειξε τις ανισότητες που υπάρχουν παγκοσμίως. Οι υψηλού εισόδήματος χώρες έχουν εμβολιατεί κατά 75%, οι μέτριου προς χαμηλού εισοδήματος κατά 40% και οι χαμηλού εισοδήματος κατά 7%». 

Καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των εμβολιασμών, σημείωσε, πως αποτέλεσαν οι έρευνες της ανοσίας από το εμβόλιο. 
Ακόμη, τόνισε πως οι γιορτινές ημέρες έχουν πίσω τους την «σκιά» της Όμικρον, που όπως φαίνεται είναι αρκετά μεταδοτική.

Σύμφωνα με έρευνες ο ορός ατόμων που έχουν νοσήσει ή είναι εμβολιασμένοι, διαθέτουν εξουδερωτική ικανότητα.
Όλα τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί, τόνισε είναι προστατευτικά έναντι της νόσου και των μεταλλάξεων. 

Άνοιξαν 120.000 νέα ραντεβού για παιδιά 5-11 ετών 

Ο κ. Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του, σημείωσε πως σήμερα κλείνουμε ακριβώς έναν χρόνο από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα μας και πως 7 εκατ. συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους  (66%) και 75,6% επί των δικαιούχων έχουν κάνει την τρίτη δόση.

«Σήμερα επιβεβαίωσε η Pfizer τις παραδόσεις παιδικών εμβολίων στις 3 Ιανουαρίου και ανοίξαμε 120.000 νέα ραντεβού για ηλικιακές ομάδες 5-11. Πάνω από 15.000 συμπολίτες μας θα έχουν χάσει τη ζωή τους χωρίς τους εμβολιασμούς. Είμαστε όγδοοι στην Ευρώπη στις αναμνηστικές δόσεις», τόνισε. 

Για τον εμβολιασμό παιδιών, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ακόμη, πως οι γονείς, ήδη μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα παιδιά τους.