Έντονη ήταν η έκνομη και επικίνδυνη για την ασφάλεια των πτήσεων τουρκική συμπεριφορά στο Αιγαίο μέχρι χθες αργά το απόγευμα, με 10 παραβάσεις, 42 (!) παραβιάσεις, μία υπέρπτηση και δύο εμπλοκές, όπου οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν μέχρι και Μη Επανδρωμένο Αεροόχημα (UAV), συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με αυτά σήμερα είχαμε 5 «ζευγάρια» μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και άλλα 3 μεμονωμένα, από τα οποία 2 αεροσκάφος ναυτικής επιτηρήσεως και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 και 1 UAV, συνολικώς 13 αεροσκάφη, από τα οποία 2 μαχητικά ήταν οπλισμένα, που πραγματοποίησαν 10 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) στο FIR Αθηνών και 42 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις προαναφερθείσες 42 παραβιάσεις του ΕΕΧ η 1 πραγματοποιήθηκε από το UAV, οι 30 από το CN-235, ενώ οι υπόλοιπες 11 από τους σχηματισμούς των τουρκικών μαχητικών.

Επίσης στις 16:00, ένα «ζευγάρι» τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες, πετώντας στα 30.000 πόδια, ενώ σημειώθηκαν και 2 εμπλοκές με τα αεροσκάφη «ετοιμότητος» (readiness) της Ελληνικής Αεραμύνης, που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν σε όλες τις περιπτώσεις.

«Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΕΘΑ.