Με την πραγματοποίηση της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «STEADFAST LEDA 2021» που διοργανώθηκε από το Γ’ Σώμα Στρατού, με το ΝΑΤΟϊκό του «καπέλο», ως NATO Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC-GR), στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης.

Την προαναφερθείσα ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική δραστηριότητα παρακολούθησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος, Πέτρος Δεμέστιχας και ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, οι Επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ (και πρώην Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ) Στρατηγός ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκος και ΓΕΕΦ Αντιστρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης, καθώς και ο Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος ε.α.Δημήτριος Κούκος. Επίσης, ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Υποστράτηγος Dumitru Scarlat και ο Διοικητής της 61ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Βουλγαρικών ΕΔ Ταξίαρχος Deyan Deshkov, οι Γενικοί Πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη της Βουλγαρίας Valentin Pavlov, της Γαλλίας Sandrine Mouchet, των ΗΠΑ Elizabeth K. Lee και της Τουρκίας Efe Cευλαν, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρουμανίας στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Nicolae Marinescu καθώς και αντιπροσωπεία απόστρατων αξιωματικών.



Η άσκηση «STEADFAST LEDA 21» είναι η κυριότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για το 2021, σχεδιάστηκε από το Ανώτερο Αρχηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe/SHAPE), και η τελική φάση της διεξήχθη από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021. Η άσκηση αφορούσε την εκτέλεση χερσαίων επιχειρήσεων «Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ», με ανάληψη μεγάλης Διακλαδικής Επιχειρήσεως επιπέδου «Major Joint Operation plus» (MJO+). Στο πλαίσιο αυτό το NRDC-GR είχε αναλάβει ρόλο Χερσαίας Διοικήσεως Μειζόνων Διοικήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού (Multi-Corps Land Component Command/MC LCC) έπειτα από την πιστοποίησή του τον Ιανουάριο 2021 ότι εκπληρώνει τα κριτήρια «Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητος» (Initial Operational Capability/IOC) στον συγκεκριμένο ρόλο.



Στη διάρκεια της ασκήσεως και για την επίτευξη της αποστολής που του ανατέθηκε, το NRDC - GR είχε υπό την Διοίκηση το NATO Rapid Deployable Corps – Spain (NRDC-ESP) το οποίο αναπτύχθηκε στην Ισπανία, το Allied Rapid Reaction Corps (ARRC) που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Πολωνία, το MultiNational Corps – Northeast (MNC NE) και το V Σώμα Στρατού των Χερσαίων Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, τα οποία ανέπτυξαν κλιμάκια Διοικήσεως επίσης στην Πολωνία, ενώ ενισχύθηκε και με ένα «Αναπτυσσόμενο Χερσαίο Στοιχείο» (Deployable Land Element/DLE)] από την Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση, που εδρεύει στη Σμύρνη (LANDCOM).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ασκούμενο Επιτελείο συμμετείχαν 872 άτομα από 13 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) «με την απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή της τελικής φάσης της «STEADFAST LEDA 21» να αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού του, επιβεβαιώνοντας την υψηλή αξία του NRDC - GR για την Συμμαχία και την ικανότητά της να αναπτύσσει Στρατηγεία και δυνάμεις, όταν και όπου απαιτηθεί», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.