«Η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που σε ενοχλεί και ο πρωθυπουργός θα κριθεί για την απόφαση του», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Νιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη σημείωσε πως ασθενείς διασωληνόνται και εκτός κλινών covid και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες στις ΜΕΘ είναι διαφορετικές από το να είσαι σε απλά δωμάτια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ματίνα Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε μια κατάσταση με τα δεδομένα που του δίνουν και τα ποσοστά που του δίνουν όσον αφορά τις ομάδες εμβολιασμού λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε κάθε μέρα τόσους θανάτους και τόσους ανθρώπους στις ΜΕΘ οι οποίοι είναι άνω των 60 και οι 9 στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το σκεπτικό του και πήρε μια μεγάλη ευθύνη! Δεν παίρνεις μια τέτοια ευθύνη να μπεις σε αντιπαράθεση, σε τέτοιες ιστορίες. Μπήκε σε αντιπαράθεση με μια ομάδα ανθρώπων που στην ουσία οι μεγάλες ηλικίες είναι ΝΔ. Εγω πιστεύω θα καταλάβουν γιατί το έκανε, όχι αμέσως».

«Εμάς πάντα η θέση μας ήταν καθολικός εμβολιασμός που σημαίνει οι πάντες να εμβολιαστούν αλλά όχι η υποχρεωτικότητα. Όμως όταν είσαι πρωθυπουργός μιας χώρας έχεις την ευθύνη κι όταν βλέπεις οτι οι θάνατοι δεν υποχωρούν με τίποτα, βάση αυτού του σκεπτικού πιστεύω το έκανε, και πήρε ένα κόστος και μια μεγάλη αποφαση. Από εκεί και πέρα αυτό θα φανεί στο μέλλον και θα κριθεί στην πράξη», υπογράμμισε η ίδια.

«Κανένας μας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κρίνει αυτή την απόφαση γιατί όποιος την κρίνει, κρίνει εύκολα να γρήγορα, ας δούμε τα πράγματα πως θα είναι. Βέβαια η υποχρεωτικότητα είναι κάτι που σε ενοχλεί, δεν θες να τ’ ακούς από την άλλη μεριά παίρνουμε και την άποψη του πρωθυπουργού. Όταν φτάνεις σε αυτό το σημείο και βλέπεις τους θανάτους και τους διασωληνωμένους και βλέπεις συγκεκριμένη ομάδα πήρε μια απόφαση. Ένας πρωθυπουργός πρέπει να παίρνει αποφάσεις, αυτό θα κριθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Αναφορικά με τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, διευκρίνισε: «Εμείς όταν διασωληνώνουμε δεν τους διασωληνώνουμε στη ΜΕΘ τους ασθενείς, εμείς τους διασωληνωνουμε στις απλές κλίνες covid. Τους παρακολουθούμε, τους διασωληνώνουμε βάση κριτηρίων, δεν τους αφήνουμε χωρίς διασωλήνωση αλλά βέβαια οι συνθήκες να είσαι σε μια ΜΕΘ είναι διαφορετικές από το να είσαι σε απλά δωμάτια αλλά είναι διασωληνωμενοι και παρακολουθούνται από τους γιατρούς του τμήματος και τον γιατρό της ΜΕΘ, το τονίζω! Ειναι λογικό όταν είσαι στη ΜΕΘ είναι διαφορετικές οι συνθήκες, κι όταν είσαι εκτός ΜΕΘ είναι διαφορετικές».

ΔΗΜ: Έχουμε θανάτους εκτός ΜΕΘ σε διασωληνωμένους;

«Βεβαίως κι έχουμε και εντός ΜΕΘ έχουμε θανάτους, κανένας όμως δεν μπορεί να πει τα ποσοστά αυτά. Τα ποσοστά αυτα πρέπει να μπουν κάποια στιγμή και να ανακοινωθούν, δεν τα ξέρει κανείς αυτά τα ποσοστά. Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε τους ανθρώπους χωρίς να τους διασωληνώσουμε όταν χρειάζονται διασωλήνωση. Θα διασωληνωθουν και τους παρακολουθούμε. Όσον αφορά την επίταξη πρέπει να γίνει επίταξη. Φυσικά έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε όλοι δίκιο που ζητήσαμε την επίταξη. Και φυσικά θα πρέπει να μεταφέρονται στα ιδιωτικά για να μπορέσουν αυτοί οι ανθρωποι να μην ειναι εκτός ΜΕΘ», επισήμανε η κ. Παγώνη.

Με αφορμή την επιλογή ασθενών που κάνουν στην Αυστρία, η κ. Παγώνη ανέφερε: «Εμείς εδώ δεν θα κάνουμε ποτέ διαλογή ασθενών, εμείς θα τους διασωληνώσουμε όταν έχουν τα κριτήρια και θα προχωρήσουμε».