Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κα Ματίνα Παγώνη, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Ζούμε αληθινά» με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Γιαγτζόγλου.

Η κ. Παγώνη μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Αυτή την περίοδο τα πράγματα έχουν δυσκολέψει στα νοσοκομεία πάρα πολύ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν ΜΕΘ που έχουν πληρότητα 100% και ελάχιστα κρεβάτια που μπορούν να διακινηθούν ασθενείς και να μπουν διασωληνωμένοι. Στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι λίγο πιο καλά, υπάρχουν κάποια κρεβάτια δηλαδή μπορεί να έχουμε 95% κάλυψης. Αυτό όμως μέσα σε 2-3 μέρες αν τα κρούσματα συνεχίζουν να ανεβαίνουν αμέσως τα κρεβάτια αυτά θα καλυφτούν».

Αναφορικά με τον περιορισμό ως 80% των τακτικών χειρουργείων, η ίδια δήλωσε πως «Τα νοσοκομεία δεν είναι νοσοκομεία covid, είναι covid και non covid και οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εξυπηρετηθούν και δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Αυτό το έως 80% είχε γίνει πριν ένα χρόνο και δεινοπαθήσαμε να προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να κάνει τα χειρουργεία του και μάλιστα το καλοκαίρι ανεστάλησαν άδειες για να μείνουν χειρουργοί, αναισθησιολόγοι. Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες γιατί οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στο νοσοκομείο και πρέπει να λύσουν το θέμα τους, πρέπει να κάνουν τα χειρουργεία τους, πρέπει να τους δούμε στα εξωτερικά ιατρεία για τα χρόνια προβλήματά τους. Η κατάσταση τρέχει και από τον covid και από το non covid οπότε προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτά οπότε τέτοια έγγραφα το μόνο που δημιουργούν είναι προβλήματα. Εμείς είχαμε κάνει συνάντηση εδω και είκοσι μέρες με τον υπουργό και τονίσαμε ότι το θέμα των χειρουργείων δεν μπορεί να πάει πίσω ούτε έως 80% γιατί δεν μπορούμε πια οι αναμονές να φτάσουν σε σημείο που ντρέπεσαι και να απαντήσεις και στον άρρωστο. Σου λεει πότε θα χειρουργηθώ γιατρέ και πότε θα του απαντήσεις, για αυτό είπαμε ότι το θέμα αυτό από τα νοσοκομεία με τις διοικήσεις, με τα επιστημονικά συμβούλια, με τις επιτροπές χειρουργείων θα προσπαθήσουμε να τα διευθετήσουμε και να προχωρήσουμε αυτό το χαρτί δεν χρειαζότανε».

Και συμπλήρωσε τονίζοντας πως «Τα πράγματα είναι δύσκολα αυτή την εποχή και τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν θέλει τουλάχιστον ένα 15νθήμερο για να μπορέσει να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων. Επομένως φτάνει περίπου τα Χριστούγεννα αυτή η κατάσταση».

Εν συνεχεία, σχετικά με την πρόταση για rapid test στα super market, η κ. Παγώνη εξήγησε πως «Εγώ το είπα αυτό για τον εξής λόγο, στα super market επειδή δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου και αν είναι εμβολιασμένος για αυτό καλό θα είναι να φοράνε τις μάσκες έστω και διπλές επειδή δεν αερίζεται ο χώρος στα super market πρώτον και δεύτερον ότι στα super market αυτή την εποχή θα υπάρχει πολύ κόσμος για αυτό καλό είναι οι ανεμβολίαστοι να έχουν κάνει ένα rapid test».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη