«Η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πως είναι πολύ μεταδοτική και δεν γνωρίζουμε πόσο αποδοτικά είναι τα εμβόλια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού απέδωσε τις μεταλλάξεις στον μη εμβολιασμό των πολιτών παγκοσμίως.

Είπε πως στην Αφρική μπορεί να έχουν τα εμβόλια αλλά δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω των μεγάλων αποστάσεων.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός με το εμβόλιο και να ληφθούν μέτρα προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τηλεργασία, η μείωση της πληρότητας σε εστίαση, γυμναστήρια.

Ανέφερε πως το εμβόλιο για την παραλλαγή Όμικρον θα είναι έτοιμο σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας σημείωσε: «Είναι όντως ανησυχητικά τα πράγματα χωρίς όμως να έχουμε ακόμα βεβαιότητα για το τι ακριβώς συμβαίνει με τη νέα μετάλλαξη, πόσο μεταδοτική είναι, φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική, και πόσο θα βοηθάνε στην προστασία από αυτή τη μετάλλαξη τα εμβόλια».

Ερωτηθείσα πότε θα γνωρίζουμε για την αποδοτικότητα των εμβολίων, η κ. Λινού απάντησε: «Για την αποδοτικότητα των εμβολίων νομίζω ότι μιλάνε για δυο εβδομάδες. Θα υπάρχει κάποια αποδοτικότητα, τώρα το ερώτημα είναι πόση θα είναι, πόση θα είναι μάλλον η μείωση της αποδοτικότητας που θα παρατηρήσουμε».

Ερωτηθείσα αν έχουμε εικόνα πότε εμφανίστηκε η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σημείωσε: «Δεν ξέρουμε γιατι μιλάνε ότι την Ιταλία το πρώτο κρούσμα να ήταν και πριν από δυο εβδομάδες. Ναι δεν το ξέρουμε ακόμα και θα περάσει χρόνος γιατί ίσως δεν ήμασταν και σαν πληθυσμός κυρίως ευρωπαϊκός, οργανωμένοι και έτοιμοι να κάνουμε την αλληλούχιση και να βρούμε το συγκεκριμένο. Μετάλλαξη περιμέναμε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κι όλα τα εργαστήρια ήταν έτοιμα να ελέγξουν το σύνολο του πληθυσμού. Ούτως ή άλλως ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των κρουσμάτων μελετάται από πλευράς τύπου μετάλλαξης και επομένως μπορεί να μην έτυχε να είναι σε αυτό το δείγμα σε άλλες χώρες».

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, η κ. Λινού επισήμανε: «Αυτό είναι επειδή ο παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί δηλαδή στην Αφρική, ακόμα και στην νότιο Αφρική που είναι σχετικά αναπτυγμένο κράτος μόνο 25% έχουν εμβολιαστεί. Κι εκεί εκτός από τα εμβόλια που δεν έχουν σταλεί, δηλαδή ενώ έχουν υποσχεθεί χώρες ότι θα χαρίσουν εμβόλια εφόσον δεν ετέθη θέμα απαλλαγής από τα πνευματικά δικαιώματα, δηλαδή έλεγχος της πατέντας, δεν φτάσανε. Δηλαδή από το 1,5—1,7 εκατομμύρια δόσεις που επρόκειτο να μοιραστούν στις φτωχές χώρες ένα 15% πήγε και μετά αν αυτό το οποία συζητείται πολύ έντονα στην Αφρική γενικώς είναι ότι οι χώρες και να έχουν τα εμβόλια δεν έχουν τη δυνατότητα να τα χορηγήσουν γρήγορα, οι άνθρωποι μπορεί αν το κέντρο το εμβολιαστικό είναι μια ώρα μακριά δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το εισιτήριο να πάνε εκεί. Είναι μεγάλο το πρόβλημα».

«Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην επαναπαυτούμε με το εμβόλιο. Βέβαια η Αμερική και κυρίως μέσω του FDA ικετεύει όλους τους αμερικανούς να κάνουν την τρίτη δόση κι όσους δεν έχουν αρχίσει να εμβολιάζονται να εμβολιαστούν αλλά μέχρι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος του γενικού εμβολιασμού ακόμα κι αν είναι αποδοτικός εμβολιασμός και για την Όμικρον πρέπει να ληφθούν πολύ-πολύ σοβαρά μέτρα προστασίας. Νομίζω αμέσως, χθες ήδη προχθές που γνωρίζουμε για την Όμικρον έπρεπε να έχει γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκα παντού και από όλους. Το ίδιο ισχύει για την τηλεργασία, το ίδιο ισχύει για την τήρηση αποστάσεων, το ίδιο ισχύει για την μείωση της πληρότητας στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια», διευκρίνισε η ίδια.

«Ήδη οι μεγάλες εταιρείες Pfizer, Moderna ξεκίνησαν την προετοιμασία για παράγωγη εμβολίου για το Όμικρον. Αν δεν αποδίδει στην Όμικρον το υπάρχον εμβόλιο είναι σαν έχουμε μια άλλη αρρώστια και δεν πρόκειται να έχουμε τα εμβόλια σε λιγότερο από τρεις μήνες», υπογράμμισε μεταξύ αλλών.

ΔΗΜ.: Μπορεί να πει κανείς ότι υπό όρους μπορεί να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή την πανδημία;

«Το καλό είναι, και νομίζω αυτό δεν θα αλλάξει, ότι ξέρουμε τους βασικούς τρόπους προστασίας. Πχ ξέρουμε ότι το να κλείνουμε τα σύνορα δεν απέδωσε τίποτα, ξέρουμε όμως ότι η μάσκα και μάλιστα υψηλής ποιότητας μάσκα ή η διπλή αποδίδει. Ξέρουμε ότι οι αποστάσεις αποδίδουν. Ξέρουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε αμέσως τα ΜΜΜ γιατί εκεί δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. Πρέπει να αυξηθούν τα δρομολόγια, πρέπει να μελετηθεί καλυτέρα πότε υπάρχει συρροή γιατί είναι ορισμένες ώρες που μαζεύεται ο κόσμος και τότε να τριπλασιαστούν ή έστω να υπάρχουν, αυτό που είχα πει στην αρχή της πανδημίας και κι ακούστηκε τρελό πριν να έχουμε τα εμβόλια, γιατί σε αυτή την κατάσταση θα είμαστε και τώρα, να υπάρχουν κουπόνια για ταξί μόνο τις ώρες που μαζεύεται ο κόσμος», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και πρέπει να μην αφήσουμε έστω γι’ αυτές τις τρεις εβδομάδες να περιμένουμε, να συσκεφτούμε, να συμφωνήσουν οι επιστήμονες με την κυβερνηση, αυτά δεν γίνονται! Είναι σαν να έχουμε θανατηφόρα σύγκρουση στην εθνική και να περιμένουμε, εγώ ας πούμε που δεν είμαι χειρουργός ή γιατρός επειγόντων να περιμένω να πάρω άδεια από τον ιατρικό σύλλογο για να παρέμβω και να αφήνω τον άνθρωπο να πεθαίνει μπροστά μου ενώ ξέρω πως να παρέμβω», επισήμανε η κ. Λινού.

Με αφορμή την παρουσία της στην ομιλία του κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Εγώ προσωπικά έχω πει ότι εγώ δεν άνηκα ποτέ σε κανένα κόμμα. Στο ΠΑΣΟΚ κατέβηκα υποψήφια χωρίς να είμαι μέλος του κόμματος. Ήμουν και παραμένω να είμαι στενή φίλη, οικογενειακή με τον Γιώργο (Παπανδρέου). Με τον Γιώργο μεγαλώσανε τα παιδιά μας μαζί. Τώρα πέρα από αυτό ο Γιώργος αποτελεί εγγύηση στη διεθνή αρένα για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος πολιτικός που να έχει τέτοια διεθνή γνώση και κατανόηση».

ΔΗΜ: Άρα για αυτό ήσασταν προχθές στη συγκέντρωση

«Ναι συνειδητά ήμουν γιατί υποστηρίζω πραγματικά τον Γιώργο, δεν τίθεται θέμα», απάντησε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Άρα αν εκλεγεί ο κ. Παπανδρέου είναι βέβαιο ότι θα είστε μαζί του στο κόμμα, έχει τελειώσει ο κ. Τσίπρας για εσάς

«Θα παραμείνω φίλη του Γιώργου Παπανδρέου όπως για να δείτε τη σύγκριση παραμένω στενή-στενότατη φίλη του Σαμαρά, αυτά δεν αλλάζουν», ξεκαθάρισε η καθηγήτρια.

ΔΗΜ.: Ναι αλλά με το Σαμαρά και τη ΝΔ δεν θα πηγαίνατε

«Εξαρτάται από την μορφή που θα είχε και από τα αλλά στελέχη της ΝΔ. Εγώ εκτιμώ πάρα πολλούς πολιτικούς από όλα τα κόμματα και τονίζω στα θέματα που με αφορούν πάντα το σωστό, αυτό που λέει η επιστήμη», συμπλήρωσε.

ΔΗΜ: Βγαίνει ο κ. Παπανδρέου και σας κάνει επίσημη πρόταση να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ τελειώνει για εσάς ο κ. Τσίπρας;

«Δεν νομίζω ότι τελειώνει κανείς», εκτίμησε η ίδια.

ΔΗΜ: Μεταξύ Τσίπρα και Παπανδρέου τι επιλέγετε;

«Δεν ξέρω, εξαρτάται από τις συνθήκες. Παραμένουν συμπαθείς και οι δυο, παραμένουν δημοκράτες και οι δυο, εξαρτάται από τις συνθήκες αλλά δεν σκοπεύω να γίνω πολιτικός. Το ότι δικαιούμαι να έχω πολιτική άποψη είναι άλλο πράγμα», διαμήνυσε κλείνοντας.